Deze nieuwe film vindt Martin Scorsese helemaal geweldig

Is 'Tár' een van de beste films van het jaar?

Wouter Drummen 7 januari 2023 11:46 in Algemeen
Recentelijk kwam regisseur Quentin Tarantino nog met twee lijstjes van films; 5 B-films die meer dan de moeite waard zijn en eentje met blockbusters waaraan je je tijd niet moet verdoen. Nu laat een andere wereldberoemde filmmaker, namelijk Martin Scorsese, zich uit over een film die we absoluut niet mogen missen.

Scorsese heeft al heel wat pareltjes gemaakt. Denk bijvoorbeeld maar aan de iconische Goodfellas en Casino maar ook recentere toppers zoals The Departed en Shutter Island. Wanneer de regisseur zegt dat een film de moeite waard dan mag je deze ook wel bovenaan je 'te kijken lijstje' zetten. Deze keer laat de filmmaker zich uiterst positief uit over Tár.

Verhaal
Deze nieuwe film van regisseur Todd Field vertelt het verhaal van de fictieve wereldberoemde componiste Lydia Tár, gespeeld door niemand minder dan Cate Blanchett. Niet alleen is zij de eerste vrouw allertijden aan het hoofd van een groot Duits orkest, ze is ook bezig met de laatste paar noten van een nieuwe symfonie die haar magnum opus kan betekenen.

Mocht je de trailer gemist hebben bekijk deze dan alsnog hieronder.Scorsese's reactie
Scorsese heeft de film al gezien en is er duidelijk helemaal weg van. Zo zegt hij nu: "Al zo lang zien zo velen van ons films die ons min of meer laten weten waar ze heen gaan. Ik bedoel, ze nemen ons bij de hand en, ook wel is het soms verontrustend, ze troosten ons onderweg dat het uiteindelijk toch allemaal goed zal komen".

"Dit is echter verraderlijk. Je kan hier aan beginnen te wennen en uiteindelijk weet je niet meer beter. Degenen onder ons die in het verleden cinema hebben meegemaakt als ze veel meer dan dat kunnen dan ook wanhopig worden over de toekomst van onze kunstvorm, vooral voor de jongere generaties".

Lof
Gelukkig hoort Tár hier zeker niet bij. De 80-jarige regisseur noemt deze tijd 'de donkere dagen' van de cinema, maar er zijn enkele films, zoals Tár, die hem toch weer hoop geven.

Zo vervolgt hij: "De wolken trokken weg toen ik Todds film zag. Wat je hebt gedaan, Todd, is dat de structuur van de film die je hebt gemaakt dit niet toestaat. We weten niet waar de film heen gaat. We volgen gewoon dit ongelooflijke personage op haar vreemde verontrustende we,g naar haar nog vreemdere eindbestemming. Het is fantastisch".

NieuwsFilm