'Groundhog Day': De film die de vriendschap tussen twee Ghostbusters beëindigde

De film viert dit jaar zijn 30-jarige jubileum.

Matthijs Bouman 6 februari 2023 20:30 in Algemeen
De publieksfavoriet Groundhog Day viert dit jaar alweer zijn dertigste verjaardag. De komediefilm staat erom bekend de vriendschap tussen hoofdrolspeler Bill Murray en regisseur Harold Ramis voorgoed te hebben verpest.

Groundhog Day vertelt het verhaal van de cynische weerman Phil Connors (Bill Murray) die elke dag steeds opnieuw beleeft. Om uit deze oneindige cirkel te ontsnappen, moet hij leren om niet zelfingenomen te zijn.

Samenwerking
Groundhog Day is geregisseerd door wijlen Harold Ramis, die bij het grote publiek eerder bekend staat als Dr. Egon Spengler uit Ghostbusters. Ramis werkte voor meerdere jaren nauw samen met Murray.

De acteurs werkten onder andere samen aan Meatballs, Caddyshack en Stripes. De meest bekende samenwerking blijft toch echter de eerste Ghostbusters-film uit 1984.

Ergenissen
Tijdens de opnames van Groundhog Day waren er meerdere frustraties tussen de twee mannen. Persoonlijke kwesties sijpelde door op de filmset in de vorm van asociaal gedrag. Ook hadden ze ieder een andere visie op wat de film moest zijn en maakte ze vaak ruzie op de filmset.

Het werd op een gegeven moment zo erg dat Ramis een assistent op Murray forceerde zodat ze niet meer met elkaar hoefde te communiceren. Murray ging hiermee akkoord, maar nam vervolgens een doof iemand aan om de regisseur te treiteren.

Èèn van de filmproducenten herinnert zich de tijd als "het was geen leuke film om op te nemen. Maar je kan alsnog een goede film maken al kan men niet door een deur".

Na de release van Groundhog Day was de vriendschap tussen de twee definitief voorbij. Vlak voor de dood van Ramis in 2014 kropen de twee mannen toch weer naar elkaar toe. Sinds zijn dood heeft Murray meerdere eerbetonen gegeven aan Ramis.

Groundhog Day valt momenteel hier te streamen op HBO Max.NieuwsFilm

meest populair