Hotel Rwanda (2004)

When the world closed its eyes, he opened his arms.

Reviews (3)

Tarkus

Avatar

Heb de film opnieuw bekeken, bijna 5 jaar na de eerste keer, en het blijft een indrukwekkende prent.
Ondertussen heb ik al meerdere filmen over dit onderwerp gezien, en zelfs betere, maar toch blijft ook deze steeds nazinderen als je hem hebt gezien.
Don Cheadle speelt zijn rol voortreffelijk als de hotelmanager Paul Rusesabagina, de persoon die honderden Tutsi's van de dood redde. De echte Paul fungeerde als raadgever voor deze film, en ook hem heb ik ondertussen al aan het woord gehoord in documentaires over de genocide in Rwanda. De man leeft met zijn gezin tegenwoordig in België.
Zoals ik reeds zei in mijn bericht uit 2005, dit is een film die je gezien moet hebben en daar denk ik nog steeds zo over.

Bericht 2005:
Fantastische film over een drama dat zijn weerga niet kent. Indertijd wel geweten over de moord op (onze) de Belgische para's. Maar over het lot van de burgers zelf werd niet gesproken. Deze film maakt wel heel veel duidelijk. Helaas dat dit in een 'beschaafde' wereld nog kan gebeuren. Deze film zou iedereen gezien moeten hebben.

swompie

Avatar

Lees hierboven toch enkele vreemde reacties: 'geen film voor een leuke avond', 'hoop die ie een beetje bloederig is'. Onbegrijpelijk in mijn ogen, omdat dit een zeer realistische weergave is van hoe het er toendertijd aan toe ging in Rwanda. Mensen met dit soort meningen kunnen beter Rambo 3 opzetten :N

Nee dit is gewoon een meesterwerk in mijn ogen met uitstekende acteurs, goede verhaallijn (op waarheid gebaseerd) en ook een zeer beklemende sfeer. Er zijn ook veel parallellen te trekken met Schindler's List. De film pakt je letterlijk bij de keel en laat zien hoe machteloos de Tutsi's en gematigde Hutu's op dat moment waren, terwijl de wereld voor de televisie zat en niks deed....

Captain Malcolm Reynolds

Avatar

Hotel Rwanda doet denken aan uitstekende politieke Hollywoodfilms (The missing, The killing fields) van een paar decennia geleden, die de kijker ook onderdompelden in gruwelijke drama's. Toch overtuigt Hotel Rwanda niet helemaal, want je voelt te vaak de manipulerende hand van de makers. Uit de vele narrow escapes en de zware muziek blijkt dat dramatische subtiliteit niet hun eerste zorg was.

Het is veelzeggend dat de scène die een beroep doet op het voorstellingsvermogen van de kijker de gruwelijkste is. We zien nachtelijke beelden van Paul in een jeep, die als hij van de weg raakt, begint te wiebelen, alsof hij over ruw terrein rijdt. Even later weten we dat hij over honderden gedumpte lijken is gereden. Op dat moment is eigenlijk alles gezegd en getoond, maar de film moet verder, omdat de makers hem met hoop willen laten eindigen. Waarom eigenlijk?

Na het zien van 'Hotel Rwanda' zal één woord je een lange tijd bijblijven: 'cockroaches' (kakkerlakken). Dat is het woord dat de DJ van een populair radioprogramma in Rwanda gebruikt voor Tutsi's. Deze formulering gaat werkelijk door merg en been. De film is vanzelfsprekend geen makkelijke zit. Maar zoals 'Schindler's List' bijdroeg aan de bewustwording van de absolute horror die voortvloeide uit de duivelse Nazi-ideologie, zo werpt ook 'Hotel Rwanda' een licht op een donkere tijd uit de recente wereldgeschiedenis. Een absolute aanrader voor iedereen die verder kijkt dan zijn of haar neus lang is en lering wil trekken van de fouten uit het verleden.