Munich (2005)

The world was watching in 1972 as 11 Israeli athletes were murdered at the Munich Olympics. This is the story of what happened next.

Reviews (6)

Tarkus

Avatar

Deze zeer goede film nogmaals bekeken, en heb niets toe te voegen aan mijn eerdere commentaar.
De vertolkingen die wil ik nog eens benadrukken, die zijn stuk voor stuk prachtig !!

Commentaar 2006:
Ik herinner me de aanslag in Munchen alsof het gisteren was. Hoewel ik toen maar 15 jaar was, was ik door die gebeurtenis zeer aangegrepen. Het was bij wijze van spreken mijn eerste kennismaking met terrorisme.
Uiteraard wist ik niets van wat zich daarna afspeelde en wat hier in de film wordt getoond.
Ik ben dus wel blij dat hierover wel een goede film is gemaakt. Het is een stukje (niet zo mooie) geschiedenis, die niemand mag worden onthouden.
Maar zoals in de film op het einde wordt gezegd, wat heeft het allemaal voor nut gehad, als men ziet wat er nu weer in het Midden Oosten gebeurt. Het lijk wel of de tijd heeft er stil gestaan.
Over de vertolkingen in de film zelf heb ik niets dan lof, Eric Bana speelt zijn rol voortreffelijk, alsook Daniel Craig (de nieuwe James Bond) en verrassend goed is Geoffrey Rush.
Het einde van de film heeft een aangrijpend beeld, het zegt alles over de tijd waarin zich de feiten afspeelden en wanneer de film is gemaakt. De skyline van New York, met de Twin Towers !!!
Het terrorisme is toen niet gestopt..........

Banned

Avatar

Steven Spielberg laat zich hier van een andere kant zien. Heeft hij het tot een goed eind gebracht ? Redelijk wel ja toch is dit nog altijd een film gemaakt door de ogen van een amerikaan. Clichés liggen op de loer en slaan soms toe. Soms niet. Qua camerawerk, montage, muziek en regie is dit wel vakwerk. Maar een film als deze heeft nog iets anders nodig dan een vakman. Een heldere blik en dat miste ik bij deze film. Nu heb ik me vooral vermaakt met de film in plaats van mezelf wat bij te brengen over de gebeurtenissen...

ASHWIN102

Avatar

Zo te zien ben ik één van de weinige die er geen reet aan vond. De film was ontzettend traag. Wel aardig was dat het in de stijl van "vroeger" was geschoten én dat het nog geloofwaardig overkwam. Ik vond het verhaal geen ene bal aan. Spoiler: Bana moest 11 mannen elimineren, het duurde al zó ontzettend lang voordat hij er eindelijk 3 had neergelegd, volgens mij meer dan een uur. Ik lag halverwege knikkebollend te kijken en volgens mij zijn ze niet eens aan de elf gekomen, maar hebben ze tussendoor een Hollandse dame met blaaspijpjes neergeschoten.

"Oh... ze is nog niet dood..." 'Effe snel weer m'n pijpje laden en verder gaan met schieten.'

De explosies waren niet imposant, ik heb geweldige explosies gezien in nog oudere films als deze, die van terminator 2 bijvoorbeeld. Enige wat ik gruwelijk vond was dat een vent door zijn wang werd geschoten. Voor de rest? Vet bagger! Er staat alleen een dure naam aan de film verbonden. Net als dat Tommy Hillfiger kleding verkoopt, maar niet altijd is het geweldig. :r

into_thesun85

Avatar

Ik vond t n indrukwekkende film.

ok,misschien soms n beetje cliche..maar de film kwam wel over.
voor iemand die niets af wist van zwarte september,is het inderdaad in het begin wat lastig te volgen.(ik kreeg vaak; huh..hoe zit dat nou?? te horen)
eric bana is goed! en de andere acteurs vond ik ook overtuigend.

dat gedoe in nederland vond ik wel wat minder.

de soundtrack is zooooo goed!!!
is wel grappig,want op verschillende sites zeggen ze zo leuk "het gebrabbel"..maar t is "gewoon"hebreeuws hoor.

milborn

Avatar

Ongelofelijk. Wat een tegenvaller. Dit is een film die in het rijtje rambo, rocky en het gemiddelde werk van Van Damme valt. Deze ‘revanche’- film hangt van clichés aan elkaar vast en duurt bovendien eindeloos lang. De dramatiek is gekunsteld, de personages onsamenhangend en de titel volkomen uit de lucht gegrepen. Jammer; mocht je overigens van een stevige portie bloedvergieten houden is het een absolute aanrader.
Voor iedereen die Spielberg een warm hart toedraagt een kleine tip: blijf thuis.

Jusjuh

Avatar

De grote vraag voor Munich was natuurlijk of de gekrenkte reputatie weer op zijn oorspronkelijke punt zou komen, na War of the Worlds. En die vraag moet volmondig beantwoorden met JA. Spielberg doet waar hij goed in is, en waar we hem van kennen, en op sommige punten lijkt hij zelfs zichzelf lichtelijk te overtreffen.
In 1972 worden tijdens de Olympische Spelen elf Israelische atleten gegijzeld door een Palestijnse terroristische groep, genaamd Black September. Twee atleten werden direct vermoord, en de overige 9 zijn later gedood. Daarna begint de Israelische regering aan aan wraakactie, door een vijf koppen tellende Ocean's Eleven, met elk hun specialiteiten, geleid door Avner, een rol van Eric Bana.
Deze groep heeft als doel het elimineren van de verantwoordelijken van de aanval tijdens de Spelen.
De cast bevat interessante namen, zoals natuurlijk Eric Bana(Troy), maar ook de bijrollen zijn interessant genoeg om genoemd te worden zoals Mathieu Kassovitz (Amelie), Daniel Craig (de nieuwe Bond) en Ciarán Hinds (bekend als Caesar uit de poupulaire serie 'Rome'). Met name Bana acteerd erg sterk. In zijn ogen is de wanhoop, de angst, en vooral de 'waarom'-vraag goed te lezen. Het langzaam afvragen of hun acties, en hun moorden wel gerechtigd zijn. En gelukkig zijn alle leden, all personages echte mensen. We hebben niet te maken met de standaard bommenmaker, de standaard papierenvervalser, maar met echte mensen, van vlees en bloed, met een verleden, en een toekomst. Dit is een van de dingen die Munich zo sterk maakt.
Zoals al gezegd was er de vraag of Spielberg het nog 'kon', en ook deze vraag moet beaamd worden. Het is weer eens wat anders, absoluut niet iets wat je snel associeerd met Spielberg zelf. Desalniettemin is zijn hand duidelijk voelbaar in de vorm van zijn cameravoering, en dat waar Spielberg zo bekend om staat: sfeer creeëren. Hij kan een scéne zijn adem laten inhouden, laten uitademen, laten lachen, en laten huilen. Dit, en soms meer dan dat we gewend van hem zijn, doet weer eens blijken wat een geweldige regisseur hij is.
De muziek word verzorgd door John Williams, die we kennen van films als Star Wars, Indiana Jones, Harry Potter en Jurassic Park. Dit geeft een extra touch aan de film, qua cultuur en emotie.
Eigenlijk een van de weinige minpunten is dat het verhaal niet altijd even helder is. Er is niet altijd duidelijk wie wat doet, waarom en wanneer. Vooral het eerste half uur is even niet opletten er niet bij, aangezien er teveel informatie word gegeven in eigenlijk een te korte tijd.
Op dat minpuntje na, is er eigenlijk niks slechts aan deze film. Spielberg weet weer te boeien, en laat precies zien waarom hij tot de allerhoogste top behoort.
8,5/10