V for Vendetta (2005)

Remember, remember the 5th of November, the gun powder treason and plot. I know of no reason why the gun powder treason should ever be forgot.

Zeer vermakelijke futuristische thriller die ook nog eens prikkelt op het politieke vlak.
play

7,4 details

  • 132 Min
  • Actie
  • Drama
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • Verenigd Koninkrijk
  • Duitsland
132 Min Verenigde Staten

In een futuristische toekomst is Groot-Brittannië een totalitaire staat geworden. Tegen deze achtergrond wordt de jonge vrouw Evey (Nathalie Portman) van de dood gered door een gemaskerde man, beter bekend als "V". V is weergaloos en charismatisch, maar vooral meester in list en bedrog en zeer bekwaam in de vechtkunst. Hij ontketent een revolutie als hij twee belangrijke regeringsgebouwen opblaast en het door de regering gecontroleerde radio- en TV-station overneemt. V spoort zijn burgervrienden aan in opstand te komen tegen de tirannie en onderdrukking van het onmenselijke schrikbewind. Als Evey de waarheid blootlegt over V's mysterieuze achtergrond en hiermee ook de waarheid over zichzelf ontdekt, is zij zijn onwaarschijnlijke bondgenoot in de strijd voor vrijheid en gerechtigheid in een samenleving die geplaagd wordt door wreedheid en corruptie....

Regie
James McTeigue
Cast
Natalie Portman, Hugo Weaving, John Hurt, Eddie Marsan, Stephen Fry, Stephen Rea, Roger Allam, Tim Pigott-Smith, Sinéad Cusack, Rupert Graves, John Standing, Ben Miles, Natasha Wightman, Clive Ashborn, Emma Field-Rayner.
Budget
$ 54.000.000
Opbrengst
$ 132.511.035
Release
17.03.2006

Filmtotaal Recensie

Regie: James McTeigue | Cast: Natalie Portman (Evey), Hugo Weaving (V), Stephen Rea (Finch), Stephen Fry (Deitrich) John Hurt (Adam Sutler) | Speelduur: 132 minuten

In 1999 werden de gebroeders Wachowski wereldberoemd met The Matrix. De naam die zij vestigden en het grote succes dat zij behaalden met deze door henzelf geschreven en geregisseerde actierijke science fiction film, verkwanselden zij grotendeels weer met twee minder goed ontvangen vervolgen. Nu doen ze met V for Vendetta een geslaagde poging tot eerherstel. Na tien jaar met het hele Matrix project bezig te zijn geweest, hadden ze echter niet de puf om meteen weer een film te gaan regisseren. Ze gaven een script dat ze begin jaren negentig al hadden neergepend aan James McTeigue, een kennis die graag als regisseur wilde debuteren. Als regieassistent bij The Matrix heeft hij kennelijk heel wat geleerd, want zijn debuut is een puike politieke thriller geworden.

De Wachowski’s baseerden zich voor hun script op een strip uit de jaren tachtig, geschreven door Alan Moore en geïllustreerd door David Lloyd. Hoewel Lloyd nauw bij het filmproces betrokken was, distantieerde Alan Moore zich van de productie nog eer ze werkelijk vorm kreeg. Gedesillusioneerd door eerdere ervaringen met verfilmingen van zijn werk (The League of Extraordinary Gentlemen, From Hell en het al jarenlang van studio naar studio verhuizende Watchmen) wilde hij niets te maken hebben met de filmversie. Hij wilde geen cent voor de adaptatie ontvangen en zijn naam zag hij liever niet op de filmrol terug. Die laatste wens is echter niet in vervulling gegaan.

videotrailers & clips

alle artikelen (16)

V for Vendetta Nieuwsberichten

Laatste reacties

Thyplosion

"...Een erg sterke film. Krachtig verhaal, een sterke Portman en een nog betere Weaving. En zeer strakke......"

ralphk

"...Deze film laatst nog gekeken. En een aantal jaar na dato nog steeds erg indrukwekkend. Een van d......"

limbo

"...Imponerende film. Geeft een goed beeld van hoe Noord-Koreaanse tafarelen tot uiting zouden komen in......"

V for Vendetta

acties