Zwartboek (2006)

To fight the enemy, she must become one of them.

Reviews (5)

MovieMazzter

Avatar

ik ben niet bepaald een fan van de Nederlandse film. Dat heeft helaas alles met gebrek aan kwaliteit en een goed verhaal te maken (en ongetwijfeld gebrek aan geld). Deze film voor de 2e keer gezien en dat is al heel wat. Het verhaal op zich kan erg interessant zijn voor een boeiende film. Boeien doet de film wel, maar het verhaal en de vele gebeurtenissen worden nogal "pats boem" gebracht en men gaat weer "vrolijk" verder naar het volgende feit of gebeurtenis. Het verhaal loopt daardoor wat schokkerig. In combinatie met de vele toevalligheden in het verhaal vind ik dat storend en het maakt het geheel een stuk minder geloofwaardig. Uiteraard kan ook het ordinaire / platte niet ontbreken in deze toch soms typisch Nederlandse film (met een vleugje Hollywood). Het acteerwerk kan er zeker mee door (de hoofdrolspelers) en iemand als Van Houten toont zeker aan over talent te beschikken. Over het niveau van Reijn zullen we het maar niet hebben (of toch wel: dat is nog steeds niveau "Spetters" uit 1980). Samengevat: de film boeit en het heeft een zekere grootsheid (Hollywood) maar het gevoel blijft dat er met wat meer zorgvuldigheid toch ook meer ingezeten had. Een topper is het zeker niet. 6/10

Tarkus

Avatar

Deze zeer goede prent eens opnieuw bekeken, en ben nog steeds onder de indruk, een van Verhoeven's beste films.
Het is trouwens de film waarin ik voor het eerst Carice Van Houten bezig zag, en dat ze een talent is heeft ze ondertussen, ook internationaal bewezen.
Heb weer van deze film genoten en ik vermoed dat dit niet de laatste keer zal zijn.

Commentaar 2007:
Prima, typische Paul Verhoeven film, en dan weet je dat je een portie erotiek mag verwachten ook.
Maar ik vind de acteerprestaties zeer goed, zeker van Carice Van Houten, Sebastian Koch, Thom Hoffman en Waldemar Kobus, om er maar enkele te noemen.
Ook het verhaal zit goed in elkaar, het heeft me geboeid van begin tot eind.
Het goede aan deze film, en ik had eerlijk gezegd niet anders verwacht, is dat iedereen zijn eigen taal spreekt, Duitsers Duits, Britten Engels, enzoverder.. dat komt alleen maar het verhaal en de film ten goede.
Alles wordt ook getoond, daarmee bedoel ik dat men de folteringen van de SD en vooral de gevolgen ervan gewoon laat zien, ook dit maakt de film geloofwaardig.
Als het aan mij lag mag Paul Verhoeven gerust nog een Nederlandse film maken hoor, want na een paar dieptepunten in Amerika is dit weer een topfilm, zoals we dat van hem gewend waren.
De film is in alles uitstekend, decors, locaties, muziek en acteurs.
2u20 minuten duurt de film en geen seconde verveling.

filmfreakz

Avatar

Een mager zesje. Die pruiken in die film zien er echt niet uit, je ziet gewoon van een kilometer afstand dat iemand een pruik op heeft. Echt slecht gedaan. Die carice van Houten erger ik mee ook dood aan, die speelt echt hetzelfde in elke film. Praat hetzelfde doet hetzelfde.

Heb hem halverwege maar uitgezet ik trek dat gestuntel niet.
Als je van tenenkrommend nederlands acteer werk houd ga hem gerust kijken maar hij is gewoon niet zo goed als dat iedereen je wil laten geloven dus doe jezelf een plezier en verwacht er niet teveel van dan kan het aleen maar meevallen.

Soap

Avatar

Deze film moet het echt hebben van zijn verhaal, want qua film zelf (hoe het opgenomen is, dialogen enz.) is het wat aan de matige kant. Tis moeilijk te beschrijven, maar het lijkt gewoon een B-film maar dan met een 'goede' (intrigirende) verhaal (niet dat B-films dat niet per se hebben).

Ondanks dat geen spijt dat ik het heb gezien, want het wist mij wel voortdurend te boeien (voornamelijk door het verhaal dus), een positieve factor dus. Wat me wel greep was de scene waar de collaborateurs werden mishandeld, even slecht als de Duitsers. Akkermans helpt dan Ellis, en ook hij is even slecht

En over dat einde: is toch niks moeilijks aan te begrijpen? De reden waarom dat als afsluiting wordt laten zien is omdat ... van dat gestolen geld/buit van de vermoorde joden een nederzetting is gebouwd
Dat kun je zien als een positieve einde, maar tzou (hoe ik t zie waarschijnlijker) negatief bedoeld zijn Nog steeds oorlog, Israël conflict enzovoorts

Marielle5889

Avatar

Ik heb gister de film bekeken, en vond hem dan ook heel mooi,spannend en mn complimenten waard. Ik en degene die hem aan het kijken waren snapte alleen het laatste moment van de film niet, het moment dat Carice daar staat met 2 kindjes een man en soldaten....
Ik zie dat er hier gesproken word over een paradox op het eind, mss dat dat is?

Anyway, zal iemand mij misschien uit willen leggen wat het einde inhield?

Vond het jammer dat dat stukje erachteraan kwam want dat maakte het juist dat ik er niks van snapte, dat als ie een paar minuten eerder was gestopt ik hem wel had gesnapt.