Eragon (2006)

As Darkness Falls, The Last Dragon Will Choose Its Rider.

Reviews (5)

benjamin

Avatar

A New Hope in een fantasysetting als die van de verhalen van Tolkien zetten, dat is zowat het hele idee achter Eragon. Want ja, dit verhaal heeft echt te veel gelijkenissen met die film om nog te spreken van een hommage. Gezien de leeftijd van de auteur misschien begrijpelijk, maar dat is geen reden om er echt sterk van onder de indruk te zijn. Eragon voelt buitengewoon weinig origineel aan en dat is een gigantisch probleem. Los daarvan is de film ook vrij matig aan met een rol van Jeremy Irons die duidelijk enkel een paycheck nodig had, een schmierende Carlyle en Rachel Weisz die om één of andere reden de stem van de draak inspreekt – alleen spijtig dat het beest zelden iets zinnigs te zeggen heeft. Ook de finale is maar een flauw doorslagje van de epische veldslagen in de inspiratiebronnen.

mistelhensz

Avatar

Ik heb het boek niet gelezen en ik begrijp uit bovenstaande reacties dat dat in mijn voordeel uit zou moeten pakken. Dan vraag ik me af hoe slecht ik de films zou hebben gevonden als ik het boek wél kende: het verhaal lijkt zich in een race tegen de klok af te spelen, karakters worden slecht uitgewerk, alles in de film lijkt vanzelfsprekend terwijl het dat niet is en het ergste van alles:

Ik geloofde er allemaal geen zak van.

[rating 2] voor de CGI.

astridayla

Avatar

Het boek heb ik 2 keer gelezen, het blijft spannend.
De film daarentegen is een ander verhaal. De rode lijn zit erin maar voor de rest... Belanrijke details zijn veranderd, er komt echt geen andere draak voor aan het eind van de film en waar hebben ze nou toch dat hele dwergenvolk gelaten? Jammer dat ze met de hedendaagse mogelijkheden niet iets beters hebben neergezet.
Voor wie het boek niet heeft gelezen kan het nog een leuke film zijn, ik denk voor degenen die het boek wel hebben gelezen dat hij tegenvalt.
Mij benieuwen hoe ze de fouten uit deel 1 zometeen verder laten gaan in deel 2.

LuCos

Avatar

Ik heb hem nu net gezien.
Ik denk dat je alleen van de film geniet als je het verhaal nog niet kent, als je de boek al hebt gelezen dan erger je aan de film. Te veel dingen komen totaal NIET overeen met elkaar.
Voorbeelden:
Saphira word in een flits alweer volwassener
Brom gaat veelste vroeg dood
Ze blijven veel langer in Daret in de boeken dan in de film

Het enige wat ik wel duidelijk vond is de band tussen Eragon en Saphira.
Verder vind ik het heel jammer dat de film maar 104 minuten duurt, terwijl hij makkelijk in 2 en een half tot 3 uur te doen is. Zo bergijp je als niet-kijkende lezer nog meer van het verhaal, en gaat het je nog meer interesseren.

Al met al kun je, als je het niet als verfilming gaat zien!, de film opzich wel oké beoordelen. Saphira zag er goed uit, en ook de stem past precies bij d´r.

LuCos

Avatar

Ik heb boek 1 gelezen, en is echt heel een goed verhaal, soms een beetje voorspelbaar (en het deed me soms denken aan LotR) Maar het is ook een typische fantasy verhaal.
De trailer viel mij eerlijk gezegt tegen, maar ben wel benieuwd naar de film.(Vorig jaar las las het boek op een manier hoe ik hem zou verfilmen als dat zou kunnen, 1 week later kwam ik achter dat ie ook echt verfilmd zou worden)