Uitstekende Zweedse thriller die de toon van het succesvolle boek van Stieg Larsson perfect op het witte doek weet over te brengen.
play

7,6 details

  • 152 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Mystery
  • Thriller
  • Zweden
  • Denemarken
  • Duitsland
  • Noorwegen
152 Min Zweden

Twee tegenpolen, Mikæl Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man en een kritische journalist van middelbare leeftijd, en uitgever van het tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages, én een uitermate goede hacker. Samen vormen ze een ongewoon, maar sterk team. Mikæl wordt benaderd door oud-zakenman Henrik Vanger. Veertig jaar geleden is de zestienjarige Harriët Vanger op mysterieuze wijze verdwenen en vermoedelijk vermoord. De zaak is echter nooit opgelost en inmiddels verjaard. Toch wil Henrik Vanger graag dat Mikæl zich hier nog eens op stort. Aanvankelijk lijkt het onderzoek nergens op uit te lopen. Totdat Mikæl met hulp van Lisbeth op een spoor stuit dat rechtstreeks naar een zeer duister en bloedig familiegeheim voert...

Alt titel
Män som hatar kvinnor, The Girl with the Dragon Tattoo
Regie
Niels Arden Oplev
Cast
Noomi Rapace, Michael Nyqvist, David Dencik, Lena Endre, Peter Andersson, Sven-Bertil Taube, Annika Hallin, Björn Granath, Sofia Ledarp, Michalis Koutsogiannakis, Peter Haber, Ewa Fröling, Marika Lagercrantz, Ingvar Hirdwall, Tomas Köhler.
Budget
$ 13.000.000
Opbrengst
$ 104.345.682
Release
27.02.2009
Release NL
06.08.2009
Release DVD
10.11.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: Niels Arden Oplev | Cast: Michael Nyqvist (Mikael Blomkvist), Noomi Rapace (Lisbeth Salander), Sven-Bertil Taube (Henrik Vanger), Peter Andersson (Nils Bjurman) | Speelduur: 152 minuten | Jaar: 2009

Misschien wel een van de opmerkelijkste literaire successen van de laatste jaren is de postuum verschenen Millennium-reeks van de Zweedse auteur Stieg Larsson. De lijvige boekenreeks, die gezamenlijk meer dan vijftienhonderd pagina’s omvat, lijkt op het eerste oog niet meer te zijn dan een degelijke Scandinavische thriller. Toch ontpoppen de boeken zich gaandeweg als een verslavende leeservaring, een ontwikkeling die naast de prettige schrijfstijl van Larsson grotendeels te maken zal hebben met het fascinerende personage Lisbeth Salander. Een groot deel van het welslagen van de verfilming hing dan ook af van de juiste invulling van dit personage.

Regisseur Niels Arden Oplev heeft wijselijk besloten de rol van Salander iets te vergroten ten opzichte van de boeken, waarin ze pas later écht op de voorgrond treedt en er meer duidelijk wordt over haar achtergrond. Toch draait ook de film in eerste instantie vooral om de linkse journalist Mikael Blomkvist die net ontslag heeft genomen bij het economische tijdschrift Millennium vanwege een verloren rechtszaak. Al snel wordt Blomkvist echter in de arm genomen door de Zweedse zakenman Henrik Vanger, directeur van het invloedrijke Vangerconcern. Vanger vraagt Blomkvist onderzoek te doen naar de verdwijning van zijn nichtje Harriët Vanger, van wie al veertig jaar geen spoor is vernomen.

videotrailers & clips

alle artikelen (4)

Milennium: Mannen die Vrouwen haten Nieuwsberichten

Interview met Noomi Rapace

Interview met Noomi Rapace

Arman Avsaroglu,

In gesprek met Noomi Rapace, de Zweedse actrice die in een klap naar wereldfaam werd gekatapulteerd door haar rol als Lisbeth Salander in de Millennium-trilogie.

mode_comment 5

Laatste reacties

benjamin

"...Als je kunt vertrekken van uitstekend bronmateriaal, ben je al half gewonnen. Deze film wijkt niet z......"

Screambird

"...Zoals eerdere reacties al zeiden: superfilm! Zeker nu ik de overbodige Amerikaanse versie heb ge......"

Kassie

"...Deze Zweedse versie is beter dan de Hollywood versie, houdt zich meer aan het boek. Het is mij opgev......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Milennium: Mannen die Vrouwen haten

acties