Prisoners

Prisoners (2013)

A hidden truth. A desperate search.

Reviews (3)

Glennekeeeee

Avatar

Villeneuve is al een stevige reputatie aan het opbouwen als ijzersterk regisseur. Het grootste kassucces van de man tot nog toe is Prisoners, dat alom geprezen werd en ook genomineerd werd voor 1 oscar, namelijk de cinematografie.

Ik moet je dan ook niet vertellen dat die cinematografie uitstekend is, al is dit zeker niet het enige punt dat een ijzersterke kwaliteit kan bieden bij deze film. Villeneuve heeft eigenlijk een nogal typische thriller gekozen, van dit soort films worden er wekelijks wel een stuk of 5 uitgebracht, weliswaar met C-acteurs en dito regisseurs. Prisoners is langs de ene kant dan ook een soort van ode aan deze films, maar anderzijds laat het ook zien dat er uit dit genre bijzonder veel uit te halen valt. De man heeft ook een uitstekende cast ter beschikking waar niemand uit de toon valt. Het is weliswaar Jackman die voor mij de show steelt, al is het maar omdat hij dit soort rollen te weinig aangeboden krijgt en dit zeker aankan zo blijkt. Toch is het vooral de sfeer die Prisoners zo ijzersterk maakt. De film bouwt geen spanning op, het creëert spanning zonder het te forceren waardoor die spanning de gehele film blijft duren en er niet veel nodig is om die spanning te verhogen. Ook de brutaliteit draagt daar zijn steentje aan bij. De film is zeker niet braaf maar anderzijds maakt het het ook niet té hard waardoor die balans mooi en realistisch blijft en het voor de kijker ook aangenaam blijft om naar te kijken. De laatste akte (bij de C-films vaak nog het leukste vermaak door de belachelijke plottwists) is naar mijn gevoel misschien wel de mindere, wat niet wil zeggen dat het zwak was maar ik had door de opbouw toch een andere, en iets originelere finale verwacht. Uiteindelijk spelen ook hier de toch wel voorspelbare twists de boventoon maar is het toch nog net in balans genoeg om er geen wrange nasmaak aan over te houden. Het laatste shot is dan wel een schitterende afsluiter van wat uiteindelijk toch wel een sterke thriller blijkt te zijn die zijn verwachtingen zeker kan inlossen.

Prisoners is een zeer sterke thriller. Dankzij een solide scenario, een mooie cast, een heerlijk sfeertje en de nodige spanning is Prisoners éen van de beste uit zijn genre en toont Villeneuve waarom hij de dag van vandaag éen van de meest beloftevolle regisseurs is.

8/10

Olrik

Avatar

Een van de beste films van 2013 en de beste thriller / mysterie film die ik in de afgelopen jaren heb gezien.
Naar mijn mening kan je Prisoners niet vergelijken met Se7en of The Silence of the Lambs, maar dit zijn ook klassiekers en op veel vlakken totaal andere films dan Prisoners.
De film is behoorlijk duister en grimmig en is niet bepaald een fijne of gezellige film om te zien en zal ook voor vele niet geschikt zijn, maar daar staat weer tegenover dat Hugh Jackman en Jake Gyllenhaal geweldige performances hebben weten neer te zetten en dat de film prachtig gefilmd is.

8,5 / 10

jaime91

Avatar

Wat een film. Prachtige acteerprestaties van de hele cast en met name van Hugh Jackman die opnieuw laat zien wat voor fantastische acteur hij is! Het enige minpunt vind ik dat het script wat voorspelbaar is. Maar dat vind ik niet eens zo heel erg omdat ik door deze film wel geraakt werd.

Ook de speelduur is vrij lang maar ook dat geeft niet. Al moet je wel zin hebben om een film als dit te gaan kijken. Want Prisoners is geen film waarvoor je even gezellig een avondje gaat zitten met een zak chips of een bak popcorn. Echt een hele zware emotionele indrukwekkende film.