RoboCop (2014)

Your move

Reviews (5)

Glennekeeeee

Avatar

Oordeel niet over het origineel en waarschijnlijk zal het er niet aan tippen. maar los daarvan gezien is dit geen onaardige blockbuster. de sfeer is goed en het verhaal word mooi opgebouwd. de film heeft zijn (licht voorspelbare) twists zonder het verhaal té langdradig maken. en al is het kritische hier misschien minder aanwezig. op sommige momenten voel je het toch wel en persoonlijk vond ik dat meer dan genoeg. jackson speelt een heerlijke bijrol maar het is voor oldman die de show steelt en zelfs in dit soort simpele blockbusters het niveau doet stijgen met het materiaal dat hij voorgeschoteld krijgt. keaton vond ik niet zo sterk en werkte soms best op de zenuwen. maar het grootste minpunt is toch de hoofdrolspeler. zelfs in het begin als mens toont hij amper emoties en het is dan zelfs raar dat het uiteindelijk de emoties zijn waar het allemaal om draait. persoonlijk denk ik dat schoenaerts dit personage een grotere gelaagdheid had kunnen geven al is het achteraf gezien toch maar beter dat hij zich niet heeft verleend aan dit project.

6,5/10

Straka

Avatar

De film Robocop uit 1987 heeft een cultstatus, deze remake begint dus met een onoverkomelijke achterstand en de Roboflop recensies liggen voor de hand. De cultstatus van de Verhoeven film is op zich ook wel terecht. Verhoeven wist veredelde actiepulp naar een hoger plan te brengen. Zeker door het grove geweld in de film ligt het gevaar op de loer dat het in de pulp blijft hangen. De film is gemaakt in de Reagan jaren, beïnvloedt door de neoliberale politiek uit die tijd is het idee dat een bedrijf de politie privatiseert niet eens zo gek. Het antwoord op de uit de hand gelopen misdaad is agent Murphy die na een fatale schietpartij tot Robocop wordt omgebouwd. De vraag wordt in de film nog wel gesteld hoeveel mens er nog over is in de machine die Murphy is geworden, maar eigenlijk is dit niet eens zo interessant. Murphy was als personage nu eenmaal nooit erg goed uitgewerkt. De kracht van de film lag in de regie, ondanks het niet erg bijzondere acteerwerk, en in de satirisch toon.
De Braziliaan Jose Padilha heeft de ondankbare taak op zich genomen om zich over de regie van de remake van Robocop te ontfermen. Een interessante keuze aangezien Padilha met zijn Tropa de Elite films en zijn documentaire Ônibus 174 in thuisland Brazilie had bewezen spannende actiefilms met een kritische rand te kunnen maken. Uiteraard is werken binnen het Hollywoodsysteem andere koek. Dit blijkt ook wel in de actiescenes die Robocop bevat. De actiescenes zijn kundig en bevatten creativiteit, maar zijn vooral erg clean om niet te zwaar in de kijkwijzer te scoren. Het grovere geweld uit het orgineel of de eerdere films van Padilha is dus zeker niet aanwezig. Op zich hoeft dit geen bezwaar te zijn en de actie biedt aardig vermaak.
Wat deze versie wel probeert te doen is de film meer hart meegeven. Dit wordt gedaan door van Murphy meer een echt persoon te maken en de relatie met zijn vrouw en gezin een centrale plek in het verhaal te geven. Helaas zijn het script en het acteertalent van Kinnaman en Cornish niet toereikend om dit volledig te doen slagen. De bijrollen zijn gelukkig wel zeer goed bezet en hier zijn dan ook namen als Gary Oldman en Samual L. Jackson te vinden. Jackson zorgt voor de momenten van satire, hoewel milder van toon dan in het origineel. In Jackson is duidelijk een Bill O’Reilly en Fox News te herkennen. Daarmee is de film meer naar deze tijd gehaald. Ook de technieken die Robocop tot zijn beschikking heeft zijn naar een moderne tijd gebracht. Hier zitten ook wat onwaarschijnlijkheden in het script, maar dat mag geen groot bezwaar zijn in een vlotjes lopende actiefilm.
De conclusie is vooral dat Padilha zijn taak naar behoren heeft volbracht binnen de grenzen die de studio hem zal hebben toegelaten. Robocop doet in de verte aan de oorspronkelijke versie denken en is aangepast voor deze tijd. De scherpe randjes van Verhoeven ontbreken en daardoor hoeft niet gevreesd te worden dat deze nieuwe versie een status zal krijgen die hier ook maar een beetje bij in de buurt zal komen. De film is vooral erg “clean” en biedt voldoende vermaak om twee uurtjes soepel door te komen. Het label Roboflop verdient de film in ieder geval niet.

longshot

Avatar

Ik ben het met JL_11 eens en dus niet met Johnwayne. Ik vind deze robocop wat beter dan het origineel van Paul Verhoeven. De hoofdrolspeler was beter, de effecten waren beter, Gary Oldman speelt er in mee. Het verhaal zat redelijk goed in elkaar, een paar dingen toch ongeloofwaardig maar de opbouw is goed. Ik begon met een beetje tegenzin te kijken maar het is me toch meegevallen. Het was echter niet echt spannend. Als er een vervolg op komt hoop ik dat deze echt spannender wordt a'la terminator.

JL_11

Avatar

Om met de deur in huis te vallen: Deze Robocop kan zeker weten naast de originele staan! Dit is een prachtvoorbeeld van een reboot! Een zelfde verhaal op een nieuwe manier brengen en daar slaagt ie me brio in! Van een campy B-film vol expliciet geweld naar een ernstige, gestileerde en mooi vertolkte actiefilm! Het is waanzinnig hoe het origineel een soort heilig statuut heeft gekregen als ik alles lees wat op internet al verschenen is over robocop (en hoewel ik zeker en vast fan ben van de originele film) vond ik deze aanpak toch beter werken naar mijn noden als filmfan! Het gevecht van een man wiens lichaam volledig verwoest is (wat een werkelijk pakkende en schokkende scene oplevert)en wordt omgebouwd tot een cyborg komt in deze versie echt wel pakken beter tot zen recht, hoewel ie naar het einde toe wat minder wordt en het wat rommeliger wordt kan ik voor mij persoonlijk niet echt meer slechte punten opgeven! mooie actiescènes, een verzorgde en rustige opbouw van het verhaal(naar het einde dus wat minder)gave vertolkingen, en een frisse, nieuwe, serieuzere insteek op het verhaal en met veel eerbied voor het origineel! Deze film was een heerlijke start voor een nieuw filmjaar en was ie het wachten zeker en vast waart! Ik hoop echt dat ie genoeg zal opbrengen want een eventueel vervolg zou voor mij zeker mogen

johnwayne

Avatar

Een remake is pas zinnig, wanneer je het origineel kunt verbeteren of op z'n minst met een originele invalshoek kunt evenaren. Robocop 2014 is een saaie, humorloze en zielloze film gevuld met vals sentiment. Deze film spuugt op het origineel, dat niet alleen verhaaltechnisch beter in elkaar stak, maar ook wist wat het was een over-the-top lowbudget actiefilm met bijtende satire. De special fx zijn anno 2014 natuurlijk beter, maar dat is niet voldoende.