The Girl with the Dragon Tattoo (2011)

The Feel Bad Movie of Christmas

De nieuwe, Amerikaanse verfilming van Stieg Larssons Mannen Die Vrouwen Haten is dankzij enkele aanpassingen en Finchers stilering niet te versmaden, of je het verhaal nou kent of niet.
play

7,5 details

  • 158 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Mystery
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • Zweden
  • Noorwegen
158 Min Verenigde Staten

Onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist krijgt een lucratieve opdracht aangeboden door oud-zakenman Henrik Vanger. Het betreft de zoektocht naar zijn nichtje Harriet Vanger, die veertig jaar geleden plotseling verdween. Blomkvist krijgt hulp van de zonderlinge Lisbeth Salander, een onaangepaste, gecompliceerde en geheel in het zwart geklede hacker.

Alt titel
Millenium Trilogy - Part 1
Regie
David Fincher
Cast
Daniel Craig, Rooney Mara, Christopher Plummer, Stellan Skarsgård, Robin Wright Penn, Yorick van Wageningen, Joely Richardson, Geraldine James, Goran Visnjic, Steven Berkoff, Tony Way, Donald Sumpter, Ulf Friberg, Bengt C.W. Carlsson, Per Myrberg.
Budget
$ 90.000.000
Opbrengst
$ 232.617.430
Release
21.12.2011
Release NL
19.01.2012
Release DVD
22.05.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: David Fincher | Cast: Daniel Craig (Mikael Blomkvist), Rooney Mara (Lisbeth Salander), Christopher Plummer (Henrik Vanger), Stellan Skarsgård (Martin Vanger), Robin Wright (Erika Berger), Yorick van Wageningen (Bjurman), e.a. | Speelduur: 156 minuten | Jaar: 2011

Aan de ene kant waren de verwachtingen hooggespannen voor de nieuwe film van regisseur David Fincher, aan de andere kant heerste er (zeker in Europa) een sceptische meewarigheid omdat het een nieuwe Amerikaanse verfilming van Stieg Larssons Mannen Die Vrouwen Haten betreft, slechts twee jaar nadat er een Zweedse versie werd gemaakt. Kan Fincher enerzijds de verwachtingen waarmaken en anderzijds het ongelijk van de sceptici bewijzen? Heeft zijn nieuwe versie bestaansrecht? Het antwoord op deze vragen is ja, waarbij vooral stilistisch de film meer te bieden heeft dan de Zweedse voorganger.

Fincher verkreeg in de tweede helft van de jaren negentig naamsbekendheid met films als Se7en en Fight Club, en ontwikkelde eind vorig decennium een nieuwe digitale esthetiek die sinds Zodiac (2007) zijn werk kenmerkt. The Social Network werd in 2010 door velen als de beste (Amerikaanse) film van dat jaar gezien. Toch is hij kwalitatief wat wisselvallig. Na het enigszins mislukte debuut Alien³ speelde hij zich met Se7en in de kijker, maar daar volgde het in vergelijking teleurstellende The Game op, en zo wisselde hij elke keer een betere met een mindere film af.

videotrailers & clips

alle artikelen (31)

The Girl with the Dragon Tattoo Nieuwsberichten

Laatste reacties

MovieMazzter

"...Het Zweedse orgineel ken ik niet. Deze film is mij erg meegevallen. Er had wat mij betreft wel een o......"

NICKSTERAMSTER

"...Ja, best wel een leuk filmpie. Alleen twee uurtjes te lang. Lernert Engelberts Heerhugowaard, Egy......"

Mathilde

"...Wat duurt het een ''eeuwigheid'' dat deze film omgang komt..(+-40min) Wel veel lof over het acteerw......"

The Girl with the Dragon Tattoo

acties