War Horse

War Horse (2011)

Separated by war. Tested by battle. Bound by friendship.

Reviews (5)

Frietgezicht

Avatar

Spielberg maakt in mijn ogen eigenlijk nooit een slechte film en ook deze film is niet slecht maar een topper is het zeker niet.

De film zit weer lekker gelikt in elkaar,dat is bij Spielberg altijd het geval en over het camerawerk en de muziek heb ik zeker niks te klagen.
Ik vond de film niet saai en vermakelijk maar daar is al veel mee gezegt.

Het is lastig dat we een paard moeten volgen,karakters komen en gaan waardoor een band opbouwen moeilijk is maar we moeten natuurlijk ook die band met het paard krijgen en ik hoop zeker tijdens de film dat het goed afloopt met het paard maar het is toch wat anders dan een mens volgen.
Ook is het paard blijkbaar van alle markten thuis en denkt die als een mens want als het andere paard moet sjouwen werpt die zichzelf ervoor omdat die het zelf wil doen,knap hoor dat die weet.

De enige jongen die wat vaker voorkomt is die gozer die hem grootgebracht heeft maar dat is ook een zwak karakter en matige rol,behalve wat blijschap voor het paard toont die gast geen emoties.

Spielberg gooit ook veel te dik het sentiment er weer op.
Aan het begin al,als de jongen met het paard bezig is en het ook gaat regenen nog voor wat extra impact en het hele dorp(hebben ze niks beters te doen) helemaal komt kijken(ze wonen niet bepaald in de winkelstraat daar :P ) langs de zijlijn.
Of op het einde,als de hele groep soldaten geld geeft zodat die kan bieden op zijn paard,goh,wat een emotioneel gedoe.

Ook is het weer typisch Amerikaans dat iedereen Engels spreekt waardoor ik af en toe niet eens door had waar het paard was(toen het andere paard doodging zat die toch bij Duitsers?)
Hoe die Duitser zo snel een band met het paard kreeg sloeg nergens op net als in andere situaties,eigenlijk overal wel,waarom gaat die oude vent op het einde 3 dagen reizen voor het paard,want het is het wonderpaard,wat heeft die voor bijzonders gedaan bij die vent en zijn dochter in de film behalve in een schuur staan?

Leukste scene was eigenlijk nog die tussen die Engelsman en Duitser die samen het paard bevrijden,sloeg nergens op maar wel leuke scene.

6je,kijkt op zich goed weg maar had niet gemaakt hoeven worden van mij.

Tarkus

Avatar

Ik snap de slechte kritieken op deze film echt niet, maar wellicht is dat te verklaren doordat niet iedereen oprecht voor mijn mening uitkomt en gewoon meedoet met de hoop.
Ik vind dit een prachtige film, en of het verhaal nu realistisch is, dat maakt me niet uit, er zijn voorbeelden genoeg van filmen met verhalen waarin onrealistische passages inzitten maar moet je hem daarom slecht vinden of afbreken.
De film is in zijn geheel heel mooi, een ontroerend verhaal, mét een boodschap, of mag het ook eens niet worden getoond hoe men dieren in de Eerste Wereldoorlog (en wat wat voor oorlog dan ook) behandelde, wat toch de bedoeling is van de ganse film, het gaat niet alleen over het paard Joey, maar over alle paarden die in de oorlog werden opgeofferd, let maar eens op de stapels paardenkadavers op de slagvelden, triestig om zien.
Spielberg heeft nog maar eens getoond dat het medium film een boodschap kan overbrengen in een tragisch verhaal, dat hier wel een mooi einde kent.
De beelden zijn prachtig, zowel op het Engelse landschap als op de Franse en Belgische slagvelden.
Verder vond ik de vertolkingen ook prima, en de vele personages maken de film niet ingewikkeld, maar des te interessanter.
Ik vind deze een aanrader, zeker voor paardenliefhebbers of dierenliefhebbers in het algemeen, maar wellicht moet iedereen maar eens naar deze film kijken en beseffen dat dit gewoon een prachtige film is.
Wat de film "Hachiko: A Dog's Story" is over een hond, is deze film over een paard, maar als je de eerste ook al niet goed vind, ja, dan ben ik uitgepraat natuurlijk.

Banned

Avatar

War Horse lijkt een nieuw oscar waardig drama van Steven Spielberg. Met een zogezegd ontroerend verhaal lijkt de weg naar de oscars niet ver weg. Mooi is het wel maar het bevat grote kritiek punten.

Grote minpunten waren het saaie eerste uur van de film dat moeite heeft om te boeien. Misschien beter geweest om de film te beginnen ergens na een uur en de vorige minuten als flashbacks in te lassen. Met als rode draad : het oude vlagje dat de hele reis meemaakt. Zo zou het verhaal een stuk boeiender zijn dan het nu is. Rechtlijnige verhalen staan niet meteen garant voor boeiende cinema. Ook is de belichting vaak echt niet mooi bij sommige scènes en belichting valt onder de vleugel : camerawerk. En soms is dat camerawerk zo gelikt dat het niet meer mooi is. Zo valt het teveel op dat vele spots en softboxen bij buitenopnames de boel zodanig moeten oplichten dat het licht vaak onnatuurlijk lijkt. Je moet er maar eens op letten. Vooral te zien aan de schaduwen op de grond bij de eerste scènes op de boerderij. Stoorde mij eigenlijk aan die onnatuurlijke belichting.
Ook het overzoete einde wordt in beeld gebracht met een lelijke oranje zonsondergang filter waardoor het precies lijkt of de wereld in brand staat en lijkt op te schroeien tot het laatste organisme is opgedroogd. Toch moet er worden gezegd dat het camerawerk dan weer bij sommige scènes zeer goed is. Zeker wanneer de sfeer wat grimmiger wordt en Spielberg als vanouds oorlogstaferelen op het publiek mag trakteren. Het camerawerk is bij vlagen zelfs adembenemend. Bij de scène waar de paarden uit een graanveld komen gerend. Mooi gefilmd en gemonteerd! Dat moet gezegd worden.

Iets wat me ook tegenviel was dat de film onnodig aan de lange kant is. Die verkoop op het einde had er niet bij gemoeten. Een trage, mooie fade out bij de hereniging zou niet verkeerd zijn geweest. Dan zouden we gespaard zijn gebleven van die oranje filter zoals eerder gezegd.
Ook krijgen we vaak personages te zien die deftig worden geïntroduceerd maar even snel weer verdwijnen als ze gekomen waren. Ze dienen echter gewoon telkens als redding voor dat paard. Ik weet niet hoeveel mensen voor dat beest in die film hebben gezorgd of verhinderd hebben dat hij aan zijn einde komt maar dat waren er veel en het was allemaal nogal toevallig.

De scène met het prikkeldraad vond ik eerder komische goed werken in de film. 2 soldaten staan ruzie te maken om een doodgewoon paard. Net zoals er oorlog is om niets. Mooie gedachte maar nu ook weer niet wereld schokkend. Alhoewel dat paard is volgens iedereen heel bijzonder. Hoeveel keer we dit in de film horen is niet normaal. Wat de personage in dat dier zien is mij nog steeds een raadsel. Volgens hen lijkt het of dat beest kan vliegen.
Toch 6/10 omdat de oorlogscène in de film in de eerste plaats niet enkel en alleen doelt op spektakel maar focust op de personages. Het siert Spielberg dat hij niet overgaat in over the top actie maar een realistisch beeld brengt van een slagveld. Hij weet elke focus die elk personage krijgt mooi en kort uit te werken tot geloofwaardig. Daar herkennen we Spielberg weer. Maar wel na anderhalf uur pas.

De muziek van John Williams daar valt over te twisten. Ik ben niet echt fan ook al klonk het mooi enzo. Ik heb niks met de legendarische componist. War Horse heeft een mooie score met een kleffe nasmaak dat het allemaal wat zoetsappiger maakt.
6/10 ook omdat de hereniging toch niemand koud laat en het komt vooral door het aandoenlijke spel van Jeremy Irvine. Van dat paard moet je niet te veel aandoenlijk spel verwachten.

War Horse is een film die je na het zien zeker niet slecht zal vinden. Alleen het had veel boeiender en spannender gekund. Als je van paarden houd, elke Spielberg film graag in de bios ziet(mijn geval), paarden posters op je kamer hebt hangen, weinig verlangd van een film en je paarden leuke beesten vindt. Ga War Horse zien.
Wel vind ik die 6 oscarnominaties dan weer overdreven. Nuja de oscars neem ik nu toch niet meer serieus.

lastrow

Avatar

Ik vergat nog wat details ;P
- waarom rijdt er een tank een doorlopende 'weg' in om achter joey aan te gaan terwijl de vijand ondertussen wegrent??? wat voor last heb je van een paard? gaan ze werkelijk peperdure munitie daaraan verspillen?
- je ziet in de openingscene (vanuit vliegtuig gefilmd) duidelijk een paar huizen/boerderijen die niet ouder zijn dan 20 jaar.
- joey heeft door drie rijen prikkeldraad gerend en gerold en ik heb slechts drie sneetjes kunnen ontdekken..

- de hele scene met opa die joey koopt voor 100 guinea was overbodig maar waarom vraagt die opa hij zijn geld niet terug. 100G is nogal veel voor een arme boer die leeft van potjes jam
- tussen de tijd dat je een paard een gareel (dat ronder ding om de hals) aantrekt en de rest van het tuig en het daadwerkelijk een ploeg laat trekken zit ongeveer 2 week training. hij doet t in 1 dag.


- de scene waarin dat meisje dat paard vanuit het niets over een hindernis wil laten springen is gewoon achterlijk. dat snapt toch iedereen dat ie dat niet doet..
- waar de twee officieren oid bij de oefening van de cavalerie tegen elkaar racen kun je zien dat ze op op een neppaard op een aanhangwagen achter een auto rijden..
- er word irritant veel tegen het paard gepraat alsof het een mens is.

lastrow

Avatar

Ik vond 'em erg tegenvallen. De film wist me eigenlijk gewoon niet te raken. Ik weet niet in hoeverre het mogelijk is chemie tussen een paard en mens op beeld vast te leggen, maar in dit geval mislukte het jammerlijk. Ik voelde de vriendschap niet in het bijzonder.(en hoewel het bij Seabiscuit minder om de vriendschap en meer om de prestaties draaide was de chemie daar wel aanwezig) Ook de inspirerende werking die Joey op allerlei mensen zou hebben viel me niet op. Voor mijn gevoel was het meer toeval dat hij telkens in goede handen terechtkwam.

Het meest storende vond ik dat de film genre-loos is. voor een familiefilm is 'ie te heftig, voor een oorlogsfilms te soft, voor een feelgood raakt ie niet genoeg. Kortom overal net niet. Heel jammer want sommige stukken van de oorlog waren prachtig om te zien. Ook waren de karakters matig. Daarnaast veel details en fouten die gewoon stom zijn

- hoe kwamen die twee paarden boven in de slaapkamer van het meisje?
- wat was de gedachte achter de broze botten en kon/mocht ze later ineens wel rijden out of the blue, (waarbij ze trouwen dat beest bereed als een pro terwijl het haar 1e keer was)
- ze spraken met een (extreem onegeloofwaardig) frans (en anderen met slecht duits) accent
- welk veulen staat in een keer op na geboorte?
- regen en wind met op de achtergrond duidelijk windstil rondom bomen
- gebruik van verschillende paarden als joey en het duidelijk verven van bles op voorhoofd van de verschillende paarden
- waarom leent niemand uit het dorp zn paard uit om het land om te ploegen maar staan ze wel met zn allen albie aan te moedigen?
- de scene met het losknippen van prikkeldraad was ok totdat die duitser erbij kwam en het volstrekt idioot wordt!
- ze zeggen dat joey niet meer dan 10 guinea waard was. dat is tien pond.. Zelfs voor +/-1914 is dat belachelijk weinig voor een paard van dat kaliber
- waarom rijdt er een tank een doorlopende 'weg' in om achter joey aan te gaan terwijl de vijand ondertussen wegrent??? wat voor last heb je van een paard? gaan ze werkelijk peperdure munitie daaraan verspillen?
- je ziet in de openingscene (vanuit vliegtuig gefilmd) duidelijk een paar huizen/boerderijen die niet ouder zijn dan 20 jaar.
- joey heeft door drie rijen prikkeldraad gerend en gerold en ik heb slechts drie sneetjes kunnen ontdekken..
- de hele scene met opa die joey koopt voor 100 guinea was overbodig maar waarom vraagt die opa hij zijn geld niet terug. 100G is nogal veel voor een arme boer die leeft van potjes jam
- tussen de tijd dat je een paard een gareel (dat ronder ding om de hals) aantrekt en de rest van het tuig en het daadwerkelijk een ploeg laat trekken zit ongeveer 2 week training. hij doet t in 1 dag.
- de scene waarin dat meisje dat paard vanuit het niets over een hindernis wil laten springen is gewoon achterlijk. dat snapt toch iedereen dat ie dat niet doet..
- waar de twee officieren oid bij de oefening van de cavalerie tegen elkaar racen kun je zien dat ze op op een neppaard op een aanhangwagen achter een auto rijden..
- er word irritant veel tegen het paard gepraat alsof het een mens is.


Mbt de paarden vond ik best veel foutjes maar als paardenliefhebber is dat logisch en denk dat niet iedereen dat ziet. Wel vond ik de digitale effecten heel mooi. (je weet dat zon paard vanaf een loopband is gefilmd bij sommige shots maar is prachtig bewerkt in de film) evenals het camerawerk. idd de aanvalsscene vanuit het graan is super!

al met al een tegenvaller maar vanwege de vormgeving net een krappe voldoende.