Nova Zembla

Nova Zembla (2011)

De eerste Nederlandse 3D-film is in alles een groots opgezette, ambitieuze film, maar lijdt onder het fragmentarische scenario.
play

5,2 details

  • 108 Min
  • Historisch
  • Drama
  • Nederland
108 Min Nederland

De tweede film van Reinout Oerlemans gaat over Willem Barentsz en Jacob van Heemskerk die in de zestiende eeuw naar de Russische eilandengroep reisden. De film beschrijft de laatste ontdekkingsreis van Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck waarbij ze met hun bemanning strandden op het eiland Nova Zembla en hier moesten overwinteren in Het Behouden Huys. Het verhaal wordt beleefd door de ogen van Gerrit de Veer en is gebaseerd op het dagboek dat hij destijds bijhield.

Alt titel
Nova zembla 3D
Regie
Reinout Oerlemans
Cast
Doutzen Kroes, Jan Decleir, Derek de Lint, Robert de Hoog, Juda Goslinga, Teun Kuilboer, Bas Keijzer, Mads Wittermans, Victor Reinier, Jochum van der Woude, Arend Brandligt, Arjan Duine, Semmy Schilt, Herman Egberts, Angie Andradóttir, Donja de Wit, Joshua Tsukasa MacDonald.
Release
23.11.2011
Release NL
24.11.2011
Release DVD
20.03.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Reinout Oerlemans | Cast: Robert de Hoog (Gerrit de Veer), Derek de Lint (Willem Barentsz), Victor Reinier (Jacob van Heemskerck), Jan Decleir (Petrus Plancius), Doutzen Kroes (Catharina Plancius), e.a. | Speelduur: 120 minuten | Jaar: 2011

Reinout Oerlemans is een selfmade man pur sang. Met lef en bluf bereikte hij veel door een stap verder te gaan dan de concurrentie. Daardoor is hij een soort pionier in medialand en met je kop zo boven het maaiveld kan je in Nederland meestal niet meteen rekenen op een hoop lof en bovendien moet je dan zelf de klappen opvangen. Oerlemans weet dat als geen ander en waarschijnlijk sprak het waargebeurde verhaal van de mannen die via Nova Zembla een handelsroute naar Azië probeerden te realiseren hem daarom wel zo aan. Zo'n episch verhaal verfilmen als producent was voor hem echter nog niet genoeg, hij wilde het zelf ook regisseren en veel belangrijker: hij wilde geschiedenis schrijven. En dus besloot hij opnieuw lef te tonen en van Nova Zembla de eerste Nederlandse 3D-film te maken.

Aan het eind van de zestiende eeuw wordt er gezocht naar een doortocht naar de rijke handelsgebieden in het oosten. Vanwege de belemmeringen op de zuidelijke route besluit men de noordelijke route te gaan proberen via de Russische eilandengroep Nova Zembla. Ontdekkingsreiziger Willem Barentsz start in 1596 een missie met aan boord onder anderen schrijver Gerrit de Veer. Hij is als enige aan boord geen zeeman, maar mag mee om het verhaal op te kunnen schrijven en de mannen beroemd te kunnen maken. Bovendien kan hij zo aan dominee Petrus Plancius zijn liefde voor diens wonderschone dochter Catharina bewijzen. De tocht is zwaar en lijkt zelfs het einde voor de mannen te worden als hun schip bij Nova Zembla vastloopt in het ijs. Een barre overwintering en overlevingsstrijd volgen.

videotrailers & clips

alle artikelen (9)

Nova Zembla Nieuwsberichten