"Nova Zembla barst van de fouten"

Hoogleraar Louwrens Hacquebord heeft genoeg aan te merken op Reinout Oerlemans' tweede speelfilm.

Hoogleraar Louwrens Hacquebord is van mening dat de speelfilm Nova Zembla van Reinout Oerlemans vol met onjuistheden zit. De professor is zelf op Russisch-Nederlandse expeditie geweest naar het gebied. Hij maakte in 1992 deel uit van een Russisch-Nederlandse expeditie die onderzoek deed naar de resten van het Behouden Huys.

Nova Zembla vertelt het legendarische, waargebeurde verhaal van de avontuurlijke ontdekkingsmissie van Willem Barentsz (Derek de Lint), dat destijds is opgetekend door het jonge bemanningslid Gerrit de Veer (Robert de Hoog). In het 16e eeuwse Amsterdam waarin de scheepsbemanning wordt samengesteld is Gerrit de Veer assistent van de bekende dominee Petrus Plancius (Jan Decleir) en bovendien verliefd op diens mooie dochter Catharina (Doutzen Kroes). Als grote initiator van de ontdekkingsreis besluit Plancius heimelijk om de bleue Gerrit mee te sturen op de expeditie van Barentsz en Heemskerck (Victor Reinier) om te bewijzen de liefde van zijn dochter waard te zijn.

Volgens Hacquebord klopt het beeld dat er in de film van de bemanning wordt geschept totaal niet. Ze worden neergezet als een groep rauwe kerels die zuipen en hoereren, terwijl Barentsz in werkelijkheid zou hebben gekozen voor geletterde en getrouwde mannen met discipline en doorzettingsvermogen.

Een andere misser is volgens Hacquebord het in beeld brengen van het poolgebied.

"Je ziet de bemanning in augustus naar een sterrenhemel kijken. Het is dan poolzomer en 24 uur per dag licht."

Nova Zembla draait momenteel in de bioscoop (in 3D). Hieronder nog eens de trailer:



NieuwsFilm

meest populair