Recensie

Nova Zembla (2011)

De eerste Nederlandse 3D-film is in alles een groots opgezette, ambitieuze film, maar lijdt onder het fragmentarische scenario.

door Thomas Hermssen om 23:57 in RECENSIES
Nova Zembla poster
Regie: Reinout Oerlemans | Cast: Robert de Hoog (Gerrit de Veer), Derek de Lint (Willem Barentsz), Victor Reinier (Jacob van Heemskerck), Jan Decleir (Petrus Plancius), Doutzen Kroes (Catharina Plancius), e.a. | Speelduur: 120 minuten | Jaar: 2011

Reinout Oerlemans is een selfmade man pur sang. Met lef en bluf bereikte hij veel door een stap verder te gaan dan de concurrentie. Daardoor is hij een soort pionier in medialand en met je kop zo boven het maaiveld kan je in Nederland meestal niet meteen rekenen op een hoop lof en bovendien moet je dan zelf de klappen opvangen. Oerlemans weet dat als geen ander en waarschijnlijk sprak het waargebeurde verhaal van de mannen die via Nova Zembla een handelsroute naar Azië probeerden te realiseren hem daarom wel zo aan. Zo'n episch verhaal verfilmen als producent was voor hem echter nog niet genoeg, hij wilde het zelf ook regisseren en veel belangrijker: hij wilde geschiedenis schrijven. En dus besloot hij opnieuw lef te tonen en van Nova Zembla de eerste Nederlandse 3D-film te maken.

Aan het eind van de zestiende eeuw wordt er gezocht naar een doortocht naar de rijke handelsgebieden in het oosten. Vanwege de belemmeringen op de zuidelijke route besluit men de noordelijke route te gaan proberen via de Russische eilandengroep Nova Zembla. Ontdekkingsreiziger Willem Barentsz start in 1596 een missie met aan boord onder anderen schrijver Gerrit de Veer. Hij is als enige aan boord geen zeeman, maar mag mee om het verhaal op te kunnen schrijven en de mannen beroemd te kunnen maken. Bovendien kan hij zo aan dominee Petrus Plancius zijn liefde voor diens wonderschone dochter Catharina bewijzen. De tocht is zwaar en lijkt zelfs het einde voor de mannen te worden als hun schip bij Nova Zembla vastloopt in het ijs. Een barre overwintering en overlevingsstrijd volgen.

Met een budget van rond de zesenhalf miljoen euro is Nova Zembla een van de duurste Nederlandse filmproducties en dus een grote investering. Om de kansen op een internationale verkoop van de film wat te vergroten vroeg Oerlemans het beeldschone topmodel Doutzen Kroes haar acteerdebuut te maken. Ze stemde in en dat doet ze heel verdienstelijk. Haar spel valt niet weg tegen dat van haar getalenteerde collega-acteurs waaronder Robert de Hoog en Derek de Lint, die stuk voor stuk waardige rollen neerzetten. Ook topvechter Semmy Schilt acteert naar behoren in een prima bijrol. Des te teleurstellender is het daardoor dat Kroes' Friese accent consequent hoorbaar is. Een taalcoach was niet overbodig geweest. Als de altijd sterk spelende Belg Jan Decleir nagenoeg accentloos speelt moet de Friese Kroes dat toch ook kunnen zou je denken. Maar dat is uiteraard het verschil tussen een acteerdebuut en jarenlange ervaring.

Het door Hugo Heinen geschreven scenario is een verkorte en versimpelde versie van het complexe historische verhaal, zoals gebruikelijk bij verfilmingen. Er werd gekozen voor hedendaags Nederlands taalgebruik. Eén van de redenen is waarschijnlijk dat Nova Zembla een familiefilm moet zijn, zo benadrukte Oerlemans zelf ook nog even. Deze genrekeuze verklaart ook enigszins dat het merendeel van het geweld in de film niet expliciet getoond wordt, al is een meer praktische reden het relatief beperkte budget voor een epos als dit. Toch voelt de film over de hele linie groots genoeg aan om te vermaken en het verhaal geloofwaardig te houden. De cinematografie is, ondanks de beperkingen van een 3D-camera, indrukwekkend, evenals het productiedesign. Zo werd op locatie in IJsland in de bittere kou onder andere Het Behouden Huys nagebouwd.

Waar Nova Zembla echter grove steken laat vallen is bij de vertelling van het verhaal. Dit heeft onder andere te maken met de montage die nogal rommelig is. Meermaals wordt de 180-gradenregel (wat inhoudt dat de objecten na een shotwissel niet in tegengestelde positie in beeld worden gebracht) hinderlijk en onnodig overtreden. Veel meer echter ligt het probleem bij het scenario. Het bestaande verhaal wordt veel te fragmentarisch verteld en daarbij wordt regelmatig op volslagen onlogische momenten een sprong in de tijd gemaakt. Net als er iets heftigs is gebeurd en je als kijker wilt weten "Hoe nu verder?" of "Hoe reageert de groep hierop?", wordt het verhaal enkele dagen of weken later pas weer opgepakt. Zo wordt het nooit echt meeslepend en krijg je nooit echt te doen met de halfbevroren mannen.

Op dit punt gaat de pionier Oerlemans ten onder aan zijn eigen avontuurlijkheid door zoveel hooi op zijn vork te nemen. Hij liet zelf als initiator, producent en regisseur van de film de kans op een ook inhoudelijk kwalitatieve film liggen door akkoord te gaan met dit scenario. Dat is jammer, want ondanks het relatief beperkte budget voor een epos als dit weet Oerlemans op veel punten te overtuigen en een vermakelijk en degelijk familie-epos neer te zetten. En voor het eerst in de Nederlandse filmgeschiedenis is dat allemaal in 3D.

38 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Bastendo

Avatar

Ik weet niet of ik deze film ga kijken. Trailer kreeg ik het niet echt warm van.

SunChaser

Avatar

Reinout Oerlemans is een selfmade man pur sang. Met lef en bluf bereikte hij veel door een stap verder te gaan dan de concurrentie. Daardoor is hij een soort pionier in medialand


Welke stappen zette hij verder dan de concuurrentie, Endemol bv. Hij is gewoon financieel geholpen door Jooop van de ende.

Steadicam

Avatar

Bastendo "Trailer kreeg ik het niet echt warm van."
Lijkt mij heel gepast voor deze film.

SaulKarath

Avatar

Zojuist gezien (ook als filmrecensent) en kan me volledig aansluiten bij deze recensie.
Wat me ook erg stoorde was de slechte montage. De laatste film die dat deed was Quantum of Solace, dus dat zijn echte uitzonderingen.
Het haalde de film onderuit, veroorzaakte deels het tempo probleem en voornamelijk in samenwerking met de fragmentarische verhaalvertelling: je kon nooit echt meeleven.

Maar het zou zonde zijn om hier te beginnen over de slechte punten. Voor 6,5 miljoen kan de film zich visueel meten met Hollywood en dat is zeker een enorme verdienste voor een film van Nederlandse bodem. Wat dat betreft een mooie start voor Nederland in het wereldje van de 3D en 'big-buget' feeling.

jaime91

Avatar

SunChaser "Welke stappen zette hij verder dan de concuurrentie, Endemol bv. Hij is gewoon financieel geholpen door Jooop van de ende."

Hoe kom je daarbij? Oerlemans heeft zijn eigen goedlopende bedrijf,waarom zou hij dan financieel aankloppen bij Van De Ende? En met deze film zet hij toch zeker verdere stappen dan de concurentie, al is het alleen al omdat dit gewoon de 1ste nederlandse 3D film is.

Ontopic: Redelijke recensie van een film die ik hoogwaarschijnlijk ook in de bios zal gaan bekijken. Moet eerlijk bekennen dat deze recensie mij enigzins nog meevalt al ben ik op de negatieve punten (het accent van Doutzen,fragmentarisch vertellen van het verhaal wat ik niet verwacht had) best wel teleurgesteld. Ik had gehoopt dat dit een film zou zijn in de stijl van de Scheepsjongens van Bontekoe (een film die ik overigens heel tof vond)maar dan toch net iets volwassener en misschien ook gruwelijker (had er waarschijnlijk niet bij stilgestaan dat deze film niet voor 16+ is :E) en ook qua vertellen van het verhaal maar helaas.Alleen 1 ding kan ik niet echt terugvinden in deze recensie en dat is het gebruik van 3D. Is dat goed gedaan of hadden ze dat net als in zoveel films beter kunnen weglaten?

Frietgezicht

Avatar

Ik was erg benieuwd toen ik op dit topic drukte want dit is de 1ste recensie die ik lees dus was benieuwd naar de sterren.

Ik was niet van plan deze in de bios te zien(heb ik nooit met Nederlandse films) maar dat het een familie-film is hoor ik voor het eerst en vind ik erg jammer.
Voor de rest check ik hem sowieso een keer op dvd.

Toelietoesh

Avatar

Heel vreemd dat ze over de as gaan. Dat zijn 1 van de eerste dingen die je leert op een filmopleiding (en als Reinout er geen verstand van heeft zou de DOP dat wel moeten zijn).

Zoals hierboven al gevraagd, hoe zit het met de 3D?

JorisTheWise

Avatar

Ik snap niet waarom het Friese accent eigenlijk wordt gezien als een probleem, vergeet niet dat het Fries al een oude taal is wat in die tijd ook werd gesproken, waarom zou die Gerrit niet een Liefje hebben uit Friesland wat toevallig met haar vader was mee verhuist?

Of leef ik mij nu te veel in?
Hoe dan ook, ik ben heel erg benieuwd naar deze film, 3 sterren is niet slecht te noemen bij een toch wel wat kritische site als deze en bij veel andere sites heeft hij zelfs meer gekregen.
Ik ben benieuwd of deze film de hit wordt die men verwacht, ik heb er zelf redelijk hoge verwachtingen van en kan ook niet wachten om deze film te gaan bekijken in de bioscoop als ik eerlijk moet zijn. De teaser was wel aardig maar de trailer vond ik best tof.
Jammer alleen dat er in de recensie niet echt iets wordt vermeld over het 3D effect terwijl dat juist zo wordt gepromoot in de PR van deze film.

Bastendo

Avatar

Steadicam "Lijkt mij heel gepast voor deze film."


;P

Frietgezicht

Avatar

Toelietoesh "
Zoals hierboven al gevraagd, hoe zit het met de 3D?"


Inderdaad raar dat dat niet vermeld wordt.
Denk dat deze man hem op internet gekeken heeft :P

zeurminator

Avatar

De 180-graden regel? Die kende ik nog niet. Smiley face

batmaster

Avatar

Ga hem vanavond kijken. Zie ik wel wat ik er zelf van vind Smiley face

Banned

Avatar

zeurminator "De 180-graden regel? Die kende ik nog niet. Smiley face"


Ik irriteer mij daar dood aan als ik een film zie. Dan heeft hij meteen al afgedaan voor mij als de camera over de as gaat. zoals hierboven gezegt stel ik me vragen bij het kunnen van de DOP? En omdat het in 3D is gefilmd is voor mij geen excuus.

PRIME

Avatar

Ben benieuwd, wil hem sowieso wel kijken. Vind dat Oerlemans een goed inzicht geeft qua film..

PRIME

Avatar

SaulKarath "Zojuist gezien (ook als filmrecensent) en kan me volledig aansluiten bij deze recensie.
Wat me ook erg stoorde was de slechte montage. De laatste film die dat deed was Quantum of Solace, dus dat zijn echte uitzonderingen.
Het haalde de film onderuit, veroorzaakte deels het tempo probleem en voornamelijk in samenwerking met de fragmentarische verhaalvertelling: je kon nooit echt meeleven. "Huh? QoS had echt geen slechte montage in mijn ogen....... En dan alsnog, de film die qua slechte montage de kroon spant is Transformers 3, zelfs ik geef dat toe.

Ferry

Avatar

Dit is niet de eerste Nederlandse 3D-film.
Die is namelijk dit jaar al door filmacademiestudenten gemaakt.

Bilbo

Avatar

Drie sterren vind ik genoeg voor een Nederlandse film, al had ik aan de hand van de twee trailers toch wel een film van 3,5/4 sterren verwacht. Maar het is een historische film en daar houd ik van. Ik hoop wel dat hij redelijk historisch correct is een heel belangrijk iemand (net een te grote spoiler, denk ik, ik zeg de naam ook niet) zou moeten doodgaan in de film en het Nova Zembla-verschijnsel (ofzoiets) zou er ook in voor moeten komen. Maar als ik me prima kan vermaken bij deze film zal ik er zeker naartoe gaan? Een paar vraagjes voor mensen die hem al gezien hebben (Antwoord als je hem gezien hebt)
1. Zit er genoeg bloed in? Dat hoort wel een beetje bij historische films.
2. Is hij historisch correct?
3. Is de 3D mooi?

benjamin

Avatar

Oké, verhaal blijft belangrijker en 3D maakt geen rotfilms plots meesterwerken, maar toch. Dit is de eerste Nederlandse 3D-film (die de zalen haalt) en wordt zo aangekondigd, dus iets meer uitleg over de kwaliteit van de 3D was welkom geweest.

Planethugo

Avatar

Als de 3D goed geweest zou zijn had dat denk ik vast wel in de recensie gestaan

SunChaser

Avatar

jaime91 "Hoe kom je daarbij? Oerlemans heeft zijn eigen goedlopende bedrijf,waarom zou hij dan financieel aankloppen bij Van De Ende? En met deze film zet hij toch zeker verdere stappen dan de concurentie, al is het alleen al omdat dit gewoon de 1ste nederlandse 3D film is.

"


Algemeen bekend dat Oerlemans bij de oprichting financieel is gesteund door Joop. En deze film als bewijs geven dat ie succes heeft dankzij cincurrenten een stap voorzijn is belachelijk want de film is nog helemaal een succes.

SunChaser

Avatar

zeurminator "De 180-graden regel? Die kende ik nog niet. Smiley face"


Over de as gaan. Als je in je standpunt vrouw links en man rechts staan ga je over de as als je standpunt in dezelfde scene ineens aan de andere kant is en de vrouw rechts en de man links staat

Ereptile

Avatar

zeurminator "De 180-graden regel? Die kende ik nog niet. Smiley face"


Ik heb voor school eens een filmpje moeten maken :P Daar leerde voor het eerst over de 180-graden regel, op de harde manier :P Maar dat het bij een film zoals dit voorkomt, verbaast me dan best wel.
En mjah...de eerste Nederlandse 3D film...zat er aan te komen hea Smiley face Maar ik moet toegeven dat de beelden van de trailer er wel oke uitzagen Smiley face Zonder 3D. Ik begreep ook dat de premiere echt Hollywoods was.

(ff voorbeeldje over dan 180-graden gebeuren:P)
Zeg maar, als de camera achter de man staat over zijn linker schouder, moet de camera aan de andere kant bij de vrouw aan d'r rechter schouder. (En een plaatje erbij, google is your friend Smiley face )

afbeelding

Banned

Avatar

Je hebt dan ook nog de 30° regel... haha. Dat houdt in als je de hoek van je camera veranderd zoals hierboven op et plaatje moet er minstens 30° tussen het vorige standpunt zitten. Zo kun je op die halve cirkel 6 camerastandpunten innemen. Dient om springers te vermijden. Maar nu wijken we af. Die as fout ligt wel niet meteen aan de monteur!

SunChaser

Avatar

Ik film zelf dagelijks, die over de as regel kan me gestolen worden.

LuCos

Avatar

Banned "Ik irriteer mij daar dood aan als ik een film zie. Dan heeft hij meteen al afgedaan voor mij als de camera over de as gaat. zoals hierboven gezegt stel ik me vragen bij het kunnen van de DOP? En omdat het in 3D is gefilmd is voor mij geen excuus."


Serieus? Irriteer je er daar aan??
Het kan JUIST heel goed (en mooi) iets vertellen in beeldtaal. Soms kan ik me er ook aan ergeren wanneer het ongepast gebruik word.. Maar dat zie ik niet vaak, want het kan een sterke toevoeging zijn.

FilmMaster

Avatar

Ik heb Nova Zembla zonet gezien,hier's m'n review.
------------

Reinout heeft het verhaal van Nova Zembla verkracht,deze baljongen weet niet wat regiseren is.

Regiseren is niet met geld strooien door goeie cameramensen en belichting technische te kunnen betalen.

daar heeft het allemaal niet aan gelegen,goeie cinematography maakt nog geen goeie film.

het gaat erom waar je heen gaat met je film en het enigste wat ik gezien heb zijn een paar mannen die in hun zelf gebouwde huisje zitten te verkleumen in de kou.

Wat me opviel is dat Reinout z'n acteurs + actrice totaal geen artistieke vrijheid heeft gegeven,ze hebben voor zeker geen zelfinterpretatie kunnen brengen in hun acteerprestatie,zover je het een 'prestatie' kan noemen.

De enigste die nog een beetje goed speelt is de hoofdrol speler (Robert de hoog)
maar zelfs hij kan beter.

't is alsof reinout tegen z'n castleden heeft gezegd "Je gaat die zin precies zo zeggen zoals ik dat wil"
waarna hun geantwoordt hebben "ja baas" en denken "ik krijg hier toch wel een aardig zakcentje voor en hey 't is de Goddamn Nova Zembla story,iedereen gaat er toch wel heen"

Reinout de koorbal,laat 't daar bij reinout.

De film is 1 grote vervlakking van het medium film,en totaal niet spannend.

1/5

Banned

Avatar

LuCos "Serieus? Irriteer je er daar aan??
Het kan JUIST heel goed (en mooi) iets vertellen in beeldtaal. Soms kan ik me er ook aan ergeren wanneer het ongepast gebruik word.. Maar dat zie ik niet vaak, want het kan een sterke toevoeging zijn."


Nuja echt opvalling doet het niet maar eenmaal je gaat opletten zie je het wel en vind ik het een beetje een jammerlijke fout... Er zitten veel zo'n fouten in films soms duidelijk en soms minder.

SunChaser

Avatar

Over de as is niet per se een fout, kan ook stijl zijn.

major malfunction

Avatar

Ja verdorie Oerlemans, als je echt wilt scoren regisseer de film dan zoals Turks Fruit of Soldaat van Oranje dus geen pretentieuze commerciele bullshido met semihippe arti-farti montage maar gewoon een goed script en degelijk acteerwerk (en tieten niet te vergeten Smiley face Ach, wat lul ik ook, ik heb de film nog geneens gezien. Maar... ik ga er zo heen. En dan... kom ik hier nog op terug.

RicB

Avatar

FilmMaster "

't is alsof reinout tegen z'n castleden heeft gezegd "Je gaat die zin precies zo zeggen zoals ik dat wil"
waarna hun geantwoordt hebben "ja baas" en denken "ik krijg hier toch wel een aardig zakcentje voor en hey 't is de Goddamn Nova Zembla story,iedereen gaat er toch wel heen"
"


Ai: daar had ik nou bij "Komt een vrouw" ook al last van. Acteren = emotie overbrengen. Ayayay

yvoalmelo

Avatar

Heb de film gisteravond gezien. Het 3D effect was niet erg mooi. De film zelf is goed opgezet de sfeer van vroeger komt aardig terug. Voor Nederland best een goede film.

El_Mariachi

Avatar

De film moet ik nog zien, dus daar kan ik even niet op reageren. Op de recensie hier heb ik wel een reactie.

Man, man, man, wat is het typisch Nederlands om te zeuren over accenten. Ik neem het je niet persoonlijk kwalijk, want in onze media wordt het Algemeen Nederlands je nog steeds veel te nadrukkelijk door de strot geduwd. Cabaretiers als Maassen, Teeuwen en Huijbregts meten zich (noodgedwongen?) een harde G aan, behalve wanneer ze grappen maken. In Flikken Maastricht zit niet één agent met een Limburgse tongval, laat stáán dat men echt Mestreechs spreekt (of het moet de boef zijn). En nu mag Doutzen Kroes ook al geen hoorbaar accent hebben.

Ik verheug me op de dag dat de Nederlandse tv en film de omslag maken, die de Britse jaren geleden hebben gemaakt. Daar hoeft niemand zich te schamen voor zijn of haar eigen tongval. Applaus voor de makers van De Bende van Oss en New Kids. Zo hebben we er meer nodig. Dan went het publiek vanzelf aan wat meer eigenheid en authenticiteit in het taalgebruik van onze acteurs.

Toelietoesh

Avatar

SunChaser "Ik film zelf dagelijks, die over de as regel kan me gestolen worden."


Het kán heel onnodig en storend zijn, maar op sommige momenten werkt het inderdaad weer heel goed. Ben wel benieuwd hoe dat in deze film zit, maar daar hoef ik 'm niet voor te zien :P.

zetmoon

Avatar

Ik "erger" me vooral aan mensen die zich ergens aan "irriteren"...

En wat de 180 graden regel betreft, sommige regisseurs "overtreden"
die regel bewust.

Daarnaast hang ik de volgende stelling aan:

regels zijn er om overtreden te worden.

Als niemand regels durft te overtreden komt er nooit vooruitgang.

Steadicam

Avatar

El_Mariachi "Man, man, man, wat is het typisch Nederlands om te zeuren over accenten."
Misschien dat het in dit geval te maken heeft met de historische accuraatheid. Doutzen speelt de dochter van dominee Petrus Plancius die geen Friese achtergrond had. Een Fries accent is in dezen dus een beetje raar. Maar afknappen op een accent an sich is een beetje jammer inderdaad, daar geef ik je gelijk in.

SunChaser

Avatar

Hoe zijn de tieten van Doutzen in 3D, laten we het daar over hebben.

Baski

Avatar

zetmoon "Ik "erger" me vooral aan mensen die zich ergens aan "irriteren"...

En wat de 180 graden regel betreft, sommige regisseurs "overtreden"
die regel bewust.

Daarnaast hang ik de volgende stelling aan:

regels zijn er om overtreden te worden.

Als niemand regels durft te overtreden komt er nooit vooruitgang."


Dus als mensen zich ergens aan irriteren, dan breken ze eigenlijk ook de regels... :E

FrankTechniek

Avatar

Film gezien. Het is niet heel erg slecht, maar ook niet heel erg goed.
Het 3D voegt weinig toe, of komt dat door een gebrek aan ervaring met 3D. Er is heel weinig dieptescherpte, en de focus wordt steeds bijgesteld. Ik mag als kijker kennelijk niet kijken naar andere dingen dan de regisseur gepland heeft. De korte vechtscene op het dek is heel slecht gefilmd. Er zitten wat overvloeiers in die door ongelijke 3D perspectieven niet lekker overvloeien. Ik denk dat deze film in 2D beter uitgepakt was. Het is het allemaal net niet. Je ziet hier en daar wel bewijs van vakmanschap, maar in zijn totaliteit blijft het een zesje.

Nova Zembla

acties