Jobs (2013)

Some see what's possible, others change what's possible.

Iedereen die Steve Jobs op handen draagt, krijgt waar voor zijn geld, maar degenen met een kritischere blik kunnen beter thuisblijven.
play

5,4 details

  • 128 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Verenigde Staten
  • Zwitserland
128 Min Verenigde Staten

Deze biopic zoomt in op de jonge jaren van Steve Jobs, oprichter van Apple, en laat zien hoe hij van gewone jongen die stopte op de universiteit uitgroeide tot de baas van een van de grootste technologiebedrijven ter wereld.

Regie
Joshua Michael Stern
Cast
Ashton Kutcher, J.K. Simmons, James Woods, Dermot Mulroney, Josh Gad, Matthew Modine, Lukas Haas, John Getz, Kevin Dunn, Ron Eldard, Victor Rasuk, Lesley Ann Warren, Ahna O'Reilly, Eddie Hassell, Nelson Franklin.
Budget
$ 12.000.000
Opbrengst
$ 35.931.410
Release
16.08.2013
Release NL
05.09.2013
Release DVD
03.12.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Joshua Michael Stern | Cast: Ashton Kutcher (Steve Jobs), Dermot Mulroney (Mike Markkula), Josh Gad (Steve Wozniak), Lukas Haas (Daniel Kottke), Matthew Modine (John Scully) e.a. | Speelduur: 128 minuten | Jaar: 2013

Toen Steve Jobs een kleine twee jaar geleden overleed, werd de beroemde Apple-man door praktisch iedereen dusdanig bewierookt dat het slechts een kwestie van tijd leek voor zijn leven zou worden verfilmd. Niet zo vreemd, want het is een leven dat voldoende elementen bevat voor een boeiende biopic: na geboorte afgestaan voor adoptie, gestopt met zijn studie, in een garage een bedrijfje gestart dat uitgroeide tot een imperium, een onteigend kind, genekt door zijn perfectionisme het bedrijf uitgewerkt en na jaren van ballingschap teruggehaald om het bedrijf te redden en naar grote hoogten te brengen. Jobs is de eerste film met dit verhaal die de Nederlandse bioscopen bereikt en er zullen er waarschijnlijk nog meer volgen. Misschien maar goed ook, want de eerste pannenkoek is zelden geslaagd.

De productie van Jobs was al begonnen toen het titelpersonage nog leefde, maar raakte in een stroomversnelling toen hij overleed. Dat verklaart waarschijnlijk waarom wordt aangehaakt bij de hype om Steve Jobs als marketing-Messias neer te zetten. De openingsscène waarin Jobs de allereerste iPod presenteert doet bijvoorbeeld denken aan de slotscènes in sportfilms; het applaus en de heroïsche muziek laten er geen twijfel over bestaan wie hier de winnaar is. De film gaat vervolgens terug naar een tijd waarin Jobs wat minder status had, maar het duurt niet lang voor de zwierende camerabewegingen, inspirerende woorden en aanzwellende muziek weer de kop opsteken.

videotrailers & clips

alle artikelen (7)

Jobs Nieuwsberichten

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Jobs

acties