Mees Kees (2012)

In het aarzelende begin ligt de nadruk te sterk op lichtvoetige humor, maar daarna weet deze jeugdboekenverfilming zich tijdig te herpakken.
play

6,5 details

  • 80 Min
  • Komedie
  • Familiefilm
  • Nederland
80 Min Nederland

Voor Tobias komt Mees Kees, de nieuwe invaller op school, precies op tijd. Door de juf werd hij om niets de klas uitgestuurd. Ook kreeg hij vaak strafwerk. Raar, want Tobias is namelijk best slim, heel vrolijk en supergrappig. Mees Kees geeft heel anders les dan de juf. Dat is omdat hij nog stagiair is. Gelukkig helpen de kinderen hem met lesgeven. Met biologie kijken ze bijvoorbeeld Spiderman en met rekenen zetten ze de tafels op z’n kop. Al bloeit Tobias door de aanwezigheid van Mees Kees op, Kees merkt dat er iets met Tobias is. Hij heeft nooit brood mee bijvoorbeeld. Dat komt omdat zijn vader dee-oo-oo-dee is en zijn moeder de hele dag in bed ligt. Mees Kees ontfermt zich over Tobias. Hij deelt zijn boterhammen met het heerlijke omeletje van zijn moeder met hem, neemt Tobias mee uit flipperen en laat hem gezellig ‘nablijven’. De strenge directrice Dreus vindt het maar niets…

Regie
Barbara Bredero
Cast
Hannah Hoekstra, Whitney Franker, Cas Jansen, Willem Voogd, Fabian Jansen, Raymonde de Kuyper, Felix Osinga, Sanne Wallis de Vries, Vivienne van den Assem, Britt van der Krogt, Brent Thomassen, Mara van Vlijmen, Remon van Dijk, Caitlyn Geerlings, Leah Dean, Marieke de Kleine, Peter Heerschop.
Release
02.10.2012
Release NL
03.10.2012
Release DVD
15.01.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Barbara Bredero | Cast: Willem Voogd (Kees), Sanne Wallis de Vries (Dreus), Felix Osinga (Tobias), Cas Jansen (vader van Tobias), e.a. | Speelduur: 81 minuten | Jaar: 2012

De Nederlandse kinderboekenschrijfster Mirjam Oldenhave had een achtergrond in toneel en dramatherapie toen ze eind jaren negentig haar eerste jeugdroman intikte. Enkele jaren later wijdde Oldenhave zich volledig aan het schrijven. Inmiddels beslaat de boekenkast met haar werk ruim dertig titels. Oldenhaves doelgroep ligt bij kinderen rond de tien jaar. Een lastige leeftijd met opkomende onzekerheden, hormonen en de middelbare school die op de loer ligt. De schrijfster schreef tot nu toe zes boeken over de beginnende leraar Kees, die er zo zijn eigen speelse lesmethodes op nahoudt. De eerste delen zijn nu gebundeld tot een speelfilm.

Anders dan in de bewerkingen van collega-auteurs Jacques Vriens en Carry Slee trekt deze Oldenhave-verfilming niet meteen een immens blik aan maatschappelijke problemen voor de jonge tieners open. Filmmaakster Barbara Bredero en scenarist Tijs van Marle gaan liever gemoedelijk en vooral komisch van start. Het is een chaos in de klas van Tobias. Zijn hoogzwangere lerares sleept zich met haar laatste krachten naar haar verlof. De klas die ze achterlaat is dan ook compleet onhandelbaar. De strenge directrice Dreus heeft echter nog steeds geen vervanger gevonden. Daarom plukt ze noodgedwongen maar een stagiair van de pabo. Onzeker en in een te groot pak verschijnt de negentienjarige Kees voor de moeilijke schoolklas.

videotrailers & clips

alle artikelen (5)

Mees Kees Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Mees Kees

acties