Sabotage

Sabotage (2014)

Leave no loose ends

Reviews (3)

Glennekeeeee

Avatar

Positieve verrassing deze film. moest eerst wat wennen aan de rauwheid van de montage en de cinematografie maar dat heeft na een tijd echt wel een effect. arnold schwarzenegger speelt ook éen van zijn betere rollen sinds zijn comeback en vind deze film zoiezo meer waard dan bijvoorbeeld een last stand. ok, er zijn zwakheden in deze film. zo zakt het middenstuk van de film net iets te veel in en is het tempo er net iets te veel uit om het echt boeiend te houden maar het einde vond ik dan wel weer top met verschillende twists die logisch lijken en ertoe doen om die spanning er snel weer in te krijgen. arnold deed het dus goed maar wat mij verraste was sam worthington. vond hem nooit echt bijzonder maar deze ruige, kale, harde versie vind ik éen van zijn betere vertolkingen zonder echt over the top te gaan. spijtig dat acteurs zoals terence howard maar een bijrol krijgen die er maar op enkele momenten toe doen en ook de politie-agente die vaak met arnold in dialoog gaat haalt het niveau in die scènes naar beneden (dacht eerder aan een sigourney weaver ofzo die dit beter zou kunnen doen).

al bij al een aangename verrassing en leuk om arnold niet enkel in flauwe afkooksels van zijn vroegere jaren te zien zoals the last stand.

7/10

Shifty777

Avatar

Een enorme tegenvaller. Ik vind dat David Ayer, zeker met End of Watch, toffe dingen heeft gedaan in het verleden. De keuze van Arnold Schwarzenegger in zijn nieuwe film vond ik vooraf een vreemde meer spannende keuze, als liefhebber van zijn oude actiefilms zie ik hem immers toch graag. De trailer vond ik dan ook erg tof.

Gisteren de film eindelijk zelf gezien, en heb er nu totaal geen spijt meer van dat ik hem in de bios gemist heb. De film raakt kant nog wal. De eerste actiescène is nog wel tof, maar vervolgens gaat de film volledig overboord. Protagonist Schwarzenegger wordt in de 2e akte volledig ingewisseld voor een nieuw personage om tegen de 3e akte weer half de lead over te nemen. En dat is maar een van de eigenaardigheden.

De plot lijkt nergens een rode draad te hebben. De scènes sluiten zo slecht op elkaar aan, zowel technisch als inhoudelijk, dat je hoe langer je kijkt des te meer het idee krijgt alsof ze in de montageruimte iets totaal anders gemaakt hebben van het oorspronkelijke script. En als is de film volledig verknipt, het scenario kan vooraf al niet te sterk zijn geweest. Het hele team van Schwarzenegger bestaat uit een stelletje asociale macho's waarbij je toch steeds de vraag blijft stellen hoe dit DEA-agenten kunnen zijn. Daarbij zijn deze personages irritant en missen ze iedere vorm van diepgang. Logica wordt dan ook steeds getart, en voor een film die zichzelf duidelijk zo serieus neemt werkt dat voor geen meter.

Daarbij is er nog het gebrek aan een echte antagonist. Je kan wel een film maken waar je deze pas later moet ontdekken, maar een echte antagonistische kracht is er ook niet. Daardoor ontbreekt er elke vorm van spanning. En de mensen die voor een simpele actiefilm gaan zitten komen ook bedrogen uit, want de film is grotendeels een moordplot die door de trailer al volledig gespoilt is. Dit is overigens merkwaardig aangezien David Ayer te kennen gaf dat de studio een simpele actiefilm wilde en dat hierdoor de film verknipt is, maar ik vind het nog steeds niet echt een actiefilm.

Zelfs al is de film in de knip gegaan en er daardoor op achteruit gegaan, er scheelt zoveel in deze film. De dialogen zijn vaak tenenkrommend, veel dialogen zijn zelf volledig overbodig. De film volgt nergens een duidelijke narratieve lijn en soms zijn dingen moeilijk te volgen, niet door een intellectueel plot maar door de rommeligheid van de vertelling. Haast alle personages zijn karikaturen die totaal niet bij hun type personage passen in zoverre dat het storend is.

Geloof me, ik wilde deze film ECHT leuk vinden, en in zulke gevallen kan ik dan nog wel over veel dingen heen kijken en er alsnog van genieten. Deze film was echter een te grote puinhoop om dat niet in te zien, en ik vind veel recensies (zoals die hier op Filmtotaal) dan ook nog vrij mild, want de film is gewoon waardeloos. Het is triest om Schwarzenegger in een serieuze rol eens zijn best te zien doen, omdat alles om hem heen zo faalt dat hij ook met zijn moeite buiten de boot valt. Ik had het hem gegund. David Ayer mist hier als co-scenarist en regisseur ook alle scherpte en diepgang. Enige pluspunt is dat de film visueel wel dat biedt wat ik er van hoopte, maar als de rest niet werkt is dat maar een schamele troost.

4/10

johnwayne

Avatar

Sabotage is een film die rammelt aan alle kanten. De plot is zeer ongeloofwaardig en slecht uitgewerkt. Regisseur Ayer wist schijnbaar niet goed wat hij voor een film wilde maken: een politie/actiefilm met veel gore of een gore film. Dat laatste is het helaas geworden. De talenten van enkele acteurs m.n. Sam Worthington en Terrence Howard worden volledig verkwist. Het team van Schwarzenegger, dat werkzaam is voor de DEA, is een zooitje ongeregeld dat zich net zo crimineel gedraagt als de mensen die ze zouden moeten arresteren. In hun vrije tijd kunnen ze schijnbaar alleen maar zuipen en kijken naar strippers. Het vrouwelijke lid is zelfs een junk. Tijdens een grote operatie stelen ze 10 miljoen dollar van een drugskartel maar worden zelf ook bestolen. Na een tijdje worden de leden één voor één afgeslacht. Natuurlijk is er dan altijd een hardboiled rechtgeaarde cop die de zaak wil oplossen, voor de verrassing is dat ditmaal een vrouw. En hoewel keihard wordt ze bij het eerste lieve woordje van Schwarzenegger helemaal soft en laat zich gebruiken. De film laat zich na een tijdje volledig voorspellen en de moordenaar mag geen verrassing wezen.
Dit wanproduct is terecht hevig geflopt.