Mud (2012)

Reviews (3)

Glennekeeeee

Avatar

Matthew McConaughey is ondertussen een veel gewaardeerd acteur. éen van de rollen die daartoe bijgedragen heeft is Mud en dat is ook totaal terecht al vind ik persoonlijk dat het niet hij is die de show steelt.

Mud is op zich geen bijzonder verhaal, of toch de basis ervan is nergens vernieuwend. De kracht van deze film is dan ook de cast. Een redelijk indrukwekkende cast met McConaughey, Witherspoon, Sam Shepard en Michael Shannon. Toch is het de jonge Tye Sheridan (die binnenkort Cyclops zal worden in X-Men Apocalypse) die voor mij de strafste is van allemaal.

Wat eigenlijk nog straffer is aan de kracht van deze personages is dat deze allemaal amper uitgewerkt worden. Doorheen de film is de evolutie van de personages opzich miniem en nergens verrassend en toch weet de film zonder moeite de vaart erin te houden met dank aan de sterke vertolkingen.

Toch is Mud een rare film. Je zou het op sommige momenten een soort van thriller kunnen noemen, maar vooral toch een drama. Maar naarmate de film vordert wordt het eerder een romantisch drama zonder romantiek of toch miniem. Laat ons zeggen dat een huilbui van Sheridan en een zwaai van McConaughey en Witherspoon het enige is wat als rechtstreeks romantisch kan worden beschouwd. Voor de rest bevind de romantiek zich in de dialogen en hoe de personages die neerzetten terwijl ze over hun geliefde aan het praten zijn. Geloven in de liefde lijkt wel hét dilemma van deze film: enerzijds bij de volwassen mensen die op een kruispunt staan van hun relatie, anderzijds bij de jeugd die er begint in te geloven maar er snel ook de realiteit van inziet. Het zijn die dilemma's die de film dragen zonder zagerig over te komen. Door het misdadig achtergrondje erin te steken is de balans nagenoeg perfect. En de finale brengt voor ieder wat wils zonder de eigenheid van de film achter te laten.

Toch heeft de film wat minpunten. achteraf blijft toch het gevoel dat het basisverhaal op zich niet speciaal is en alleen maar niveau haalt door de personages, en het camerawerk was bij momenten toch wat slordig.


Mud is een fantastisch drama dat vooral teert op de sterk spelende cast en een heerlijk décor. McConaughey schittert maar het is de jonge Sheridan die de toppen scheert.

7,5/10

benjamin

Avatar

Eerst en vooral een kleine ragemode: hoe is het toch mogelijk dat het zo lang geduurd heeft voor ik deze dan toch heb kunnen bekijken? Deze film is NIET moeilijk, NIET overdreven intellectueel, maar wordt toch vakkundig door haast alle bioscopen geweigerd. Waarom toch?

Los daarvan zeer blij dat het er toch van gekomen is. Alle lof is terecht, dit is in mijn ogen dé absolute topper van de filmzomer van 2013 en dat met voorsprong.

tk1989

Avatar

@Banned
Helemaal met je eens; compleet omver geblazen door deze film. De setting is erg bijzonder, nog eens versterkt door het schitterende, nee perfecte, camerawerk. Acteerprestaties top, verhaal niet superorigineel maar wel erg onderhoudend en door de toon van de film weet je toch nooit waar het naartoe gaat. Staat zeker in mijn Top 5 van dit jaar, maar er moet wel iets heel bijzonders voorbij komen wil deze van nr. 1 verstoten worden. Aanrader voor iedereen!