Ex Machina

Ex Machina (2014)

There is nothing more human than the will to survive.

Reviews (3)

MovieMazzter

Avatar

Bijzondere en sterke film met een thema dat je toch aan het denken zet. De film viel mij erg mee want dit is normaliter niet echt mijn ding. Ik zie graag wat meer actie en spanning in films. Dat Ava aan het eind met die helicopter meemag is niet zo verwonderlijk als je doordenkt. Manipulatie zal hierbij wederom een rol gespeeld hebben. Prima acteerwerk van de cast overigens. Waardering op FT vrij hoog, wat ik aan de ene kant best kan begrijpen, maar ik ga niet verder dan 7/10

benjamin

Avatar

Artificiële Intelligentie is niet alleen een belangrijk onderwerp in de informatica, ook films buigen ze zich regelmatig over het thema van mensachtige programmaties. Het regiedebuut van Alex Garland is één van die films maar wel een hele sterke.

Ex Machina is qua omvang bewust bescheiden gehouden - heel de film speelt zich af op het uitgebreide domein van de geniale Nathan die daar werkt aan een robot. Om deze te testen nodigt hij één van z'n medewerkers uit om een weekje deel te nemen aan een Turing Test waarbij hij de robot moet testen. Maar uiteraard is er meer aan de hand.

Met zo'n beperkte opzet en slechts drie echte spelers moet je cast in orde zijn en dat is gelukkig absoluut het geval. Alicia Vikander, Oscar Isaac en Domhnall Gleeson zijn alle drie in topvorm waarbij Vikander (die naam gaan we zeker nog vaak horen) als robot Ava misschien wel de meeste indruk nalaat (al kan dat ook gewoon aan de rol liggen).

Garland laat het verhaal rustig z'n gang gaan en bouwt zo heerlijk de spanning op tot een prima climax. Aanrader.

Goov25

Avatar

Heel erg sterke film. Een film die alle diepgaande gedachten en vragen mbt A.I. benoemt en die aan elkaar vast weet te naaien tot een gelaagd en intelligent verhaal met een naadloos en fascinerend einde. Visueel een pareltje, en door (net als Ava) het researchcentrum niet te verlaten (en de onheilspellende maar niet té aanwezige achtergrondmuziek) heeft deze film een onderhuidse sfeer die steeds spannender wordt. Zwaar onder de indruk de bioscoop verlaten.

9/10

N.B. ik ben het niet eens met de recensie van FT aangaande het volgens hem "zwakke" einde. Ik vond het einde namelijk perfect; alle puzzelstukjes komen samen: Ava laat zien dat de mens (manipulatief als hij zelf is) niet in staat is iets te creëren dat goed is; maar slechts een wezen dat net zo graag anderen gebruikt om zelf vrij te zijn. De creatie van A.I. betekent inderdaad het begin van het einde van de mens zoals wij die kennen en is dus een volgende stap in de evolutie. En als laatst: De mens is slecht. Een goed mens als Caleb (betekenis: trouw, onverschrokken) redt het niet met zijn goedheid, net als Nathan (betekenis: geschenk van God) leiden zijn daden tot zijn eigen vernietiging. En er is vast nog meer te benoemen Smiley face