Chappie (2015)

Humanity's last hope isn't human.

Reviews (4)

MovieMazzter

Avatar

De film is ook bekend als Humandroid, dat klinkt wat serieuzer dan Chappie waarbij ik toch aan hondenvoer moet denken. Had wel mijn bedenkingen de eerste 30 minuten bij deze film, maar ik moet zeggen dat gaandeweg de film en Chappie wel tot zijn zijn recht kwamen. De film duurt 2 uur en die tijd was kennelijk nodig om de karakters, incl. Chappie wat inhoud te geven. De crime scenes en het gangstergedrag is wat over the top en kennelijk is de oplaadbare batterij nog niet uitgevonden O+ .Al met al viel de film mij als kijkspectakel mee, maar ik kom niet verder dan 6/10

Tarkus

Avatar

De titel van deze film 'Chappie' doet vermoeden dat dit een familiefilm zou zijn, maar dat is hij helemaal niet, ik zou hem zeker niet aanraden aan de allerkleinsten onder ons.
Want dit is zonder meer een keiharde actiefilm, met robots als agenten, en Chappie is dus een van hen...
Af en toe is de film ook wel leuk, maar heb toch meer genoten van de vele actiescènes dan de humor.
Er zijn ook rollen weg gelegd voor Hugh Jackman en een kleinere rol voor Sigourney Weaver, maar de meeste aandacht gaat dus wel naar de robot Chappie.
Kortom: goed verhaaltje, veel actie en ook wel geweld, dus niet geschikt voor de kleinsten, maar zeker geen slechte film !!!

Glennekeeeee

Avatar

Aangename verrassing die toch een beetje matig werd onthaald (al is een 7 op imdb nog zo slecht niet) en ook financieel niet echt scoorde. Vond Elysium wel beter, die film was completer maar was ook meer een échte blockbuster. Chappie is eerder een soort familiefilm maar dan ook weer niet, want daarvoor zijn sommige zaken en zeker de finale iets te hard. Chappie als personage vond ik zeker geslaagd. De makers hebben ervoor gezorgd dat je snel sympathie opwekt voor het wezen en vooral de relatie met zijn 'mama' is zeer mooi en zorgvuldig uitgewerkt. Ook de relatie met de 'papa' is wel degelijk uitgewerkt, zeker als je het personage van de papa kent. De relatie met zijn maker was dan weer rommelig en vooral in de finale vertaald dat zich naar iets teveel fouten. Chappie offert wel veel op voor een maker die buiten het begin amper aanwezig is en ook nogal wat fouten maakt maar anderzijds typeert het wel het personage chappie dus. Jackman is niet de beste badguy en is nogal cliché geschreven. Ook vind ik hem nog nooit echt uitblinken als badguy en dat is hier niet anders. De film zit inderdaad nogal vol maar ik vond dat de nadruk genoeg lag op chappie zelf en daardoor vond ik de 'actie-verhaallijnen' meer een extra'tje voor wat commerciëler te zijn. De finale bied dan ook wel wat leuke actie met toch genoeg plaats voor de opgezette relaties die zijn gezet. Visueel was het niet de meest gelikte film van Blomkamp maar denk dat hij dat ook wel wou voor de sets die zijn gebruikt, het paste er perfect bij. Zimmer heb ik wel al beter geweten.

Chappie is geen grote vol met actie geladen blockbuster. Alles is net dat tikkeltje kleinschaliger en vooral de evolutie van chappie en de relaties van hem tegenover de mens zijn een wapen van deze film. Soms een beetje rommelig maar er is genoeg te bieden voor een kleine 2 uur vermaak...

7,5/10

Shifty777

Avatar

Mijn gevoelens over deze film waren al verdeeld voordat de film uitkwam. Een film met een robot als hoofdpersoon leek mij al tricky, omdat je niet snel kan identificeren. De reacties waren bij de release erg verdeeld en beduidend meer richting de negatieve kant, maar door alle geluiden wilde ik hem juist eens zien om zelf te oordelen.

Op de eerste plaats moet ik zeggen dat Chappie als artificieel hoofdpersoon wel uit de verf komt. Sharlto Copley geeft mooi gestalte aan dit personage en hij heeft werkelijk iets aandoenlijks. Alhoewel ik begrijp dat vaker de vergelijking met Jar Jar Binks wordt gemaakt, vind ik toch dat dit Chappie als personage tekort doet.

Ja, er is genoeg mis met deze film. Qua scenario is het te vaak een rommeltje. Neill Blomkamp wilde teveel in deze film stoppen waardoor het vaak oneven is. Slechterik Hippo wordt aan het begin van de film geïntroduceerd en moet de motivatie voor Die Antwoord vormen voor een grote overval, echter komt hij pas tegen het einde van het verhaal weer terug in beeld, waardoor hij nooit een reële dreiging vormt. Slechterik Hugh Jackman is gewoon te mislukt om serieus te nemen, hij is het vervelende schooljongetje dat zijn zin niet krijgt en werkt eerder onbedoeld op de lachspieren of op de zenuwen. Die Antwoord komt simpelweg acteertalent tekort en door de driehoeksverhouding die zij creëren in het verhaal wordt het juist een rommeltje. Tenslotte blijft een grote naam als Sigourney Weaver totaal onbenut.

Ja, de film is echt een rommeltje. Wat mij vaak nog het meeste stoorde is de oneindige herhaling van sommige aspecten. Bepaalde elementen in het verhaal worden door de personages binnen enkele minuten tijd meerdere keren herhaalt, alsof de kijker dit de eerste keer nog niet kon begrijpen. Hierdoor wordt de film vaak over-sentimenteel en opdringerig. Ook de boodschap wordt hiermee vaak iets te opdringerig en te onsubtiel gebracht, al is het bij Chappie al minder extreem dan bij Elysium.

De film heeft echter ook genoeg positiefs te bieden. Dev Patel speelt een sterke en overtuigende rol in de film, evenals Sharlto Copley. Ook de relaties die Chappie onderhoudt en de ontwikkelingen die hij hierdoor doormaakt, met name die met 'moeder' Yo-Landi, zijn vaak erg interessant. Ondanks dat Die Antwoord niet de beste acteurs zijn zorgen ze wel voor een aangenaam vreemde input in de film welke ik toch wel boeiend vond, want echt storend vond ik ze niet. Visueel is het ook weer goed werk van de regisseur, het camerawerk, de felle kleuren en de CGI zien er perfect uit. Ondanks dat de film haast continu wankelt heeft hij toch iets unieks en aparts dat boeiend blijft om naar te kijken. Het is geen geslaagd idee maar wel een uniek idee dat boeiend genoeg is voor minimaal een kijkbeurt.

Ik durf de film toch een 7/10 te geven. Er zijn veel discussies of Neill Blomkamp een one hit wonder is als regisseur, maar naar mijn mening is hij dat niet. In mijn ogen is hij een one hit wonder als scenarist, de politieke boodschap die hij wil uiten werkte in District 9 en werd in de twee films erna prekerig, onsubtiel en onuitgewerkt. Het feit dat hij een goede regisseur is zorgt ervoor dat deze films alsnog boeiende en enerverende kijkervaringen zijn. Misschien is het juist goed dat hij zich op ander terrein gaat begeven met Alien 5, want hij heeft inmiddels teveel van hetzelfde proberen te doen. Ow... en laat iemand anders dan schrijven Neill!