Chef

Chef (2014)

Starting from scratch never tasted so good.

Jon Favreau begint vol enthousiasme aan een voedzame maaltijd, maar kan het uiteindelijk niet laten deze te overgieten met een hoop zoetigheid.
play

6,8 details

  • 114 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Avontuur
  • Verenigde Staten
114 Min Verenigde Staten

Carl Casper verliest zijn baan als chef-kok en besluit voedsel te gaan verkopen vanuit een wagen, in de hoop zijn creativiteit weer terug te vinden. Daarnaast probeert hij na lange tijd ook weer contact te zoeken met zijn familie.

Regie
Jon Favreau
Cast
Dustin Hoffman, John Leguizamo, Oliver Platt, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Jon Favreau, Sofía Vergara, Bobby Cannavale, Amy Sedaris, Russell Peters, Emjay Anthony, Chase Grimm, Will Schutze, Gloria Sandoval, Jose C. Hernandez.
Budget
$ 11.000.000
Opbrengst
$ 45.967.935
Release
09.05.2014
Release NL
04.09.2014
Release DVD
17.03.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Jon Favreau | Cast: Jon Favreau (Carl Casper), Emjay Anthony (Percy), John Leguizamo (Martin), Sofía Vergara (Inez), Scarlett Johansson (Molly), e.a.| Speelduur: 114 minuten | Jaar: 2014

Door het succes van Iron Man stootte in 2008 de voorheen vooral als acteur bekende Jon Favreau als regisseur door tot de top van Hollywood. Helaas voor hem hield zijn succes niet al te lang aan. Het vervolg Iron Man 2 deed weliswaar goede zaken, maar werd heel wat minder enthousiast ontvangen dan zijn voorganger. De regie van Iron Man 3 kreeg Favreau dan ook niet aangeboden en dus richtte hij zich op Cowboys & Aliens, een film waar slechts weinigen warm voor liepen. Aangezien Favreau momenteel voor Disney bezig is met een speelfilmversie van The Jungle Book lijkt het erop dat zijn dagen als regisseur van grote publieksfilms nog niet ten einde zijn, maar het kleinschalige Chef maakt duidelijk dat de man na drie blockbusters hunkert naar wat persoonlijkere cinema. Dat levert helaas een ongebalanceerde en naïeve film op.

Over Iron Man 2 is waarschijnlijk het laatste woord nog niet gesproken, maar boze tongen beweren dat Favreau door de studio werd gedwongen tot een film waar hij zelf niet op zat te wachten. In plaats van het door hem gewenste vervolg dat dieper zou ingaan op de materie van het eerste deel, werd Iron Man 2 een risicoloze film die vooral fungeerde als warmmakertje voor The Avengers. Het door Favreau geschreven, geproduceerde en geregisseerde Chef lijkt een persoonlijke verwerking te zijn van deze frustrerende ontwikkelingen. Favreau speelt topkok Carl Casper, die zijn ziel en zaligheid legt in zijn werk, maar zich daarin jammerlijk moet schikken naar de wensen van de behaagzieke restauranteigenaar. De voornaamste wens: “Speel de hits.” Geen geëxperimenteer dus in de keuken, maar alleen de gerechten bereiden die al jarenlang succesvol zijn. Op een Rolling Stones-concert zonder Satisfaction zit immers ook niemand te wachten.

videotrailers & clips

alle artikelen (8)

Chef Nieuwsberichten