The Boxtrolls (2014)

Heroes come in all shapes and sizes...even rectangles.

De derde film van stopmotion-animatiestudio LAIKA is net als voorgangers Coraline en ParaNorman een lust voor het oog.
play

6,6 details

  • 96 Min
  • Animatie
  • Avontuur
  • Komedie
  • Familiefilm
  • Fantasy
  • Verenigde Staten
96 Min Verenigde Staten

Deze animatiefilm, gebaseerd op het boek 'Here Be Monsters' van Alan Snow en van regieduo Anthony Stacchi (Open Season) en Graham Annable (story artist, ParaNorman), speelt zich af in Cheesebridge, een Victoriaans dorpje waarvan de inwoners geobsedeerd zijn door rijkdom, klasse en stinkkazen. Onder de straten van het dorp leven de Boxtrolls, vieze monsters die 's nachts uit het riool komen, en de kinderen en kazen van de bewoners stelen. Althans dat is de legende waarin ze geloven. In werkelijkheid zijn de trollen juist hele lieve wezens en hebben ze zelfs het menselijke weesjongetje Eggs (Hempstead-Wright) opgevoed. Als de trollen worden aangevallen door een insectenverdelger (Kingsley) is het aan Eggs en Winnie (Fanning) om de twee werelden samen te brengen en een oorlog te voorkomen.

Alt titel
De Boxtrollen
Regie
Graham Annable
Anthony Stacchi
Cast
Ben Kingsley, Elle Fanning, Nick Frost, Jared Harris, Tracy Morgan, Richard Ayoade, Maurice LaMarche, Dee Bradley Baker, Fred Tatasciore, Isaac Hempstead Wright, Nika Futterman, Steve Blum, James Urbaniak, Pat Fraley, Max Mitchell.
Budget
$ 60.000.000
Opbrengst
$ 108.255.770
Release
26.09.2014
Release NL
01.10.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Graham Annable & Anthony Stacchi | Cast (stemmen): Isaac Hempstead-Wright/Roman Derwig (Eggs/Eitjes), Elle Fanning/Hanna Obbeek (Winnie Portley-Rind/Winnie Schaeven-Haghe), Ben Kingsley/Frank Lammers (Archibald Snatcher/Archibald Hebbesma), Jared Harris/Derek de Lint (Lord Portley-Rind/Baron Schaeven-Haghe), Toni Collette/Kim van Kooten (Lady Portley-Rind/Barones Schaeven-Haghe) e.a.| Speelduur: 97 minuten | Jaar: 2014

Toy Story is nog geen twintig jaar oud, maar zijn invloed in het animatiefilmlandschap is zeer duidelijk zichtbaar. Want was destijds een volledig met de computer gemaakte animatiefilm nog een revolutie, daar is het vandaag de dag simpelweg de norm. Ouderwets geanimeerde films worden nog wel gemaakt, maar leggen het qua hoeveelheid al geruime tijd af tegen het computerwerk van Pixar, Dreamworks, Blue Sky en de talloze andere animatiestudio’s die deze eeuw als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten. Dit heeft vooral een stille dood betekend voor handgetekende animatiefilms; Disney doet er weinig meer mee en ook de Japanse tegenhanger Ghibli heeft recentelijk de handdoek in de ring gegooid. Des te opvallender dat het even zo klassieke stopmotion aan een kleine opmars bezig lijkt.

Stopmotion heeft in zijn lange bestaan overigens geen gouden tijden beleefd, maar is ook nooit echt verdwenen. Het is een animatievorm die altijd in de marge heeft bestaan, waarin vanwege het tijdrovende proces zelden meer dan één film per jaar uitkomt. In 2012 verschenen er echter maar liefst drie: The Pirates! Band of Misfits, ParaNorman en Frankenweenie. Deze titels zouden later drie van de vijf genomineerden voor de Oscar voor beste animatiefilm zijn. Helaas verloren ze van de niet bijster interessante Pixar-film Brave, maar de nominaties en hun bescheiden bioscoopsuccessen maakten duidelijk dat in een tijd als deze wel degelijk enige behoefte is aan klassiek handwerk. Misschien wel omdat we ons dagelijks al zoveel met computers omringen.

videotrailers & clips

alle artikelen (6)

The Boxtrolls Nieuwsberichten

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

The Boxtrolls

acties