Amerikaanse jeugdboekverfilming die aanhaakt bij de populariteit van The Hunger Games met een vleugje Lost. Zeer aangenaam tijdverdrijf.
play

6,4 details

  • 113 Min
  • Actie
  • Mystery
  • Sci-Fi
  • Thriller
  • Verenigde Staten
113 Min Verenigde Staten

Dylan O'Brien speelt de hoofdrol van een tiener die wakker wordt in een complex en constant veranderend doolhof. Hij en een aantal andere jongens hebben de taak om een werkende samenleving te creëren en een uitweg te vinden.

Regie
Wes Ball
Cast
Dylan O'Brien, Kaya Scodelario, Will Poulter, Thomas Sangster, Patricia Clarkson, Ki Hong Lee, Aml Ameen, Don McManus, Dexter Darden, Jacob Latimore, Blake Cooper, Alexander Flores, Randall D. Cunningham, Joe Adler, Chris Sheffield.
Budget
$ 34.000.000
Opbrengst
$ 166.914.185
Release
19.09.2014
Release NL
25.09.2014
Release DVD
17.02.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Wes Ball | Cast: Dylan O’Brien (Thomas), Kaya Scodelario (Teresa), Thomas Brodie-Sangster (Newt), Will Poulter (Gally), Ki Hong Lee (Minho), e.a. | Speelduur: 114 minuten | Jaar: 2014

Jeugdauteur James Dashner schreef een jaartje of acht geleden in amper vier maanden tijd The Maze Runner, het eerste deel van wat uiteindelijk een trilogie zou worden. Het bleek zijn grote doorbraak als schrijver. Het werk van Dashner past feilloos in het rijtje jeugdhits waar de doelgroep prat op gaat en die nu één voor één de vertaling naar de bioscoop beleven. Ook Dashner speelt net als zijn collega’s Rowling, Meyer en Collins met de geijkte archetypen en verhaallijnen. Het gaat om een jongen die als nieuweling in een onbekende wereld terechtkomt, een probleem moet zien op te lossen en uiteindelijk de uitverkorene blijkt te zijn (voor zover we dat niet van meet af aan al doorhadden).

De puber Thomas om wie het allemaal draait, ontwaakt in de openingsscène bovenop een lift. Hij weet zijn naam niet en heeft geen flauw idee wie de andere jongens zijn die hij treft. Thomas en zijn lotgenoten bevinden zich in een grote open ruimte in het midden van een gigantisch doolhof. Niemand weet wat zich daarbuiten bevindt. De enige toegang tot de wirwar aan gangen wordt ’s nachts door een gigantisch mechanisme gesloten. Het is zaak om niet in het doolhof achter te blijven, omdat het daar krioelt van de agressieve monsters. Een groep uitgekozen jongens is belast met het in kaart brengen van het doolhof. Geen gemakkelijke taak, omdat de muren zich ’s nachts anders rangschikken. Thomas weet zich na een moedige reddingspoging al snel op te werken tot een labyrintrenner, vastbesloten om de waarheid en de aanstichters van alle ellende te achterhalen.

alle artikelen (13)

The Maze Runner Nieuwsberichten

Laatste reacties

Kamehameha

"...Vond het een zeer matige film, veel te veel clichés. Pubers die zich allemaal iets te correct en vo......"

Roeltje

"...Noemden ze dat niet The Blades? [spoiler]Die soort van ijzeren platen die dichtgingen en waar Thoma......"

Roeltje

"...The Maze scenes vond ik juist kort, maar krachtig. En ook letterlijk krachtig, want werd helemaal we......"

The Maze Runner

acties