Captain America: Civil War (2016)

United we stand. Divided we fall

Reviews (5)

Robbepost

Avatar

Ik vond BvS tegenvallen. Na het zien van de eerste trailer (zonder Doomsday dus) leek me die echt episch te worden. Epischer dan Civil War in ieder geval.
Na het zien van beide films vind ik Civil War duidelijk de betere. Erg genoten van de actie scènes en het tempo dat door de luchtigheid hoger lijkt dan BvS. Ik vind het gewoon lekkerder kijken.

Ondanks de vele karakters en (sub) verhaallijnen niet lastig te volgen. Het zijn natuurlijk geen ingewikkelde verhaallijnen, maar het blijft overzichtelijk.
De villains (zemo en met name crossbones) stellen niet veel voor, maar het gaat natuurlijk tussen Cap en Iron Man. Al weet je dat de teams elkaar nooit echt pijn (wellicht dat Iron Man de Winter Soldier koud wil maken) zullen doen de actie is geweldig. Voor een schokeffect zou ik het wel mooi hebben gevonden als bv Rhodes het niet zou hebben gered.
In infinity war word het wel echt tijd voor wat doden ook omdat er met Spiderman, Black panther en Strange weer een blik nieuwe avengers is/word opengetrokken.

Topfilm!

8/10

Roeltje

Avatar

Dit is een film waar ik behoorlijk naar uitgekeken heb na de geslaagde Avengers films en Captain America: The Winter Soldier, die eigenlijk allemaal hebben opgebouwd naar Civil War. Ik mocht het geluk hebben dat ik met het gezin naar een D-BOX- voorstelling kon gaan, wat normaal gezien buiten bereik is voor ons. D-BOX is een filmervaring die met een zogenaamde 'motion code' zorgt dat speciale stoelen reageren op de actie in de film. Een soort 4D-ervaring dus. In deze review zal ik eerst kort ingaan op mijn D-BOX ervaring en daarna over de film zelf, en ik hou het natuurlijk spoiler-vrij.

Ik had al veel gelezen en gehoord over het D-BOX systeem en was blij dat we er eindelijk heen konden. Vorig jaar hebben we het ook eens gedaan, maar toen bleken de stoelen kapot te zijn. Nu konden we echt ervaren hoe het is om in een normale bioscoopfilm een 4D ervaring te "beleven".

Het is ook een normale bioscoopfilm omdat de film in een normale zaal wordt afgespeeld waar ongeveer 80% van de stoelen normaal zijn. D-BOX is dus een optionele aanbieding in een aantal Vue bioscopen in Nederland. Ik heb de film in Amersfoort gezien en we kwamen binnen in een mooie zaal met groot scherm en de D-BOX stoelen op de beste plekken in de zaal. Toen de film begon (na een aantal trailers) voelde ik de stoel activeren: nu kon het bewegen pas echt beginnen!

Als je van een intense filmervaring houd, dan is D-BOX perfect. Je wordt echt heen en weer gegooid en er zijn veel vibraties (ik had de stoel op de hoogste stand). Natuurlijk zouden deze bewegingen niks betekenen als het niet klopte met het beeld, maar ik ben blij te zeggen dat de twee heel goed samenwerken. Gelukkig loopt de stoel niet achter op het beeld maar voel je wanneer iemand een pak slaag krijgt het in de stoel direct. Ook zijn er subtielere effecten zoals superhelden die landen, Spider-Man die rondzwingt en een motor die een flauwe bocht maakt. De details zijn zeker te voelen. Het is niet altijd 100% accuraat, en er zijn sommige effecten die net niet goed werken, maar over het algemeen is het heel exact en intens. Een aanrader voor liefhebbers van film en vooral goed in combinatie met 3D-effecten.

Nu naar de film zelf, want dit is uiteindelijk het belangrijkste. Zonder een goede film heb je geen goede ervaring. Civil War is een geslaagde film te noemen. De karakters zijn goed uitgewerkt en hebben allemaal hun plek in het verhaal. Tony Stark, Bucky Barns en Captain America maken de belangrijkste ontwikkeling door in het verhaal. Naast alle vele karakters gaat het uiteindelijk om deze drie personen. De film focust ook duidelijk het meest op hun.

De actie is fantastisch gefilmd en de stunts zijn waanzinnig goed gedaan, je kon de actie gewoon letterlijk voelen! (oh wacht dat was de stoel). De Russo's hebben zichzelf op actiegebied overtroffen, dit was heerlijk energiek en spannend. Zoals een blockbuster hoort te zijn. Doordat er veel verschillende superhelden in de film zitten die allemaal een andere kracht hebben, is er een welkome variatie in de soort actie van een scene.

De actie is geweldig, de karakters hebben een goede plek in het verhaal en de film is erg onderhoudend om naar te kijken. Ik denk wel dat de film een tikkie beter is dan Age of Ultron. Beter dan The Winter Soldier is hij niet. En dit komt vooral omdat de film wat overvol is. En ja, ik weet het. Dit werd ook gezegd door veel mensen bij Batman v Superman: Dawn of Justice, maar ik moet zeggen dat die film coherenter was en minder overvol. Batman v Superman vind ik eigenlijk ook de betere film van de twee. Civil War leunt soms iets te veel op het opbouwen van het universum en alle helden hun screentime laten krijgen. Dit was jammer en wel de reden dat de film van mij geen 9 of 10 krijgt.

Ik heb wel genoten van deze prent. Marvel slaagt er steeds in om goede films af te leveren die hun plek mogen hebben in het universum. Het verhaal van Civil War was ook goed en is een belangrijke stap geweest in het MCU. Ik kan niet wachten wat de rest van het universum gaat brengen. Ook ga ik maar eens overwegen om Spider-Man: Homecoming in D-BOX te zien. Hij leverde denk ik wel de beste D-BOX bewegingseffecten!

8/10

Shifty777

Avatar

Het vorige deel van Cap vond ik een enorme verrassing door de Russo broers en ook meteen de beste Marvel-film tot op heden. Hun volgende film zou dan meteen de beproeving zijn of hun debuutfilm simpel geluk was geweest of dat ze daadwerkelijk zo goed zijn. Na Civil War denk ik toch eerder dat laatste.

De vergelijking met Winter Soldier is door de uitgebreide cast moeilijk te maken, met de Avengers-films echter des te meer. En naar mijn mening, is dit de meest geslaagde Avengers-film tot op heden. De Russo broers houden hun meer realistische toon aan: niet zo blij en kleurrijk als Joss Whedon zijn Avengers, maar ook niet zo grimmig als Zack Snyder zijn Man of Steel/BvS. Ook niet onbelangrijk in vergelijking met deze beide films is dat het niet zo'n opvallend CGI-feestje is.

De broers weten alles zo goed te balanceren; humor, karakteropbouw, goede actiescènes, verhaal. Nog niet eerder zag ik zoveel personages zo goed gebalanceerd en afgehandeld worden in een comicbook verfilming. De kunst van het tonen van de interpersoonlijke banden van de personages en vervolgens op sterke wijze conflict opbouwen is geraffineerd gedaan. Daarbij zijn de standpunten van beide teams niet zo zwart-wit als je zou denken, er is een groot grijs gebied. Van beide kanten zie dingen waarin je jezelf wel of niet kunt vinden en is het eerder subjectief aan welke kant je staat. Dit is enorm interessant om in een film te zien en ook een prestatie op zich.

De film levert meer dan hij belooft en slaagt daarin met vlag en wimpel. Alles is goed in balans, een duidelijke plot, genoeg dramatiek evenals humor en natuurlijk zeer sterke actie. Als je Batman v Superman gezien hebt, is dit het voorbeeld hoe het wél moet. Dit is een coherente film met samenhang geworden, waarbij de onderlinge strijd begrijpbaar is, opgebouwd en uitgewerkt wordt. Ik ga hem zeker een tweede keer bekijken.

(8.9/10)

jaime91

Avatar

Het hele idee achter Captain America: Civil War vind ik fantastisch. Een superheldenfilm waarin het eens niet draait om held vs slechterik maar waarin het gaat om een interessant conflict tussen 2 superhelden. Voordat ik de film binnenliep was ik ook helemaal team Captain America. Niet eens omdat ik Cap een betere superheld vind, maar omdat ik achter zijn ideeen sta. Als Tony Stark namelijk zijn zin zou krijgen betekend dat, de Avengers geen hulp meer mogen bieden zonder toestemming van de VN en dus veel mensen moeten laten barsten en sterven. Maar terwijl ik de film aan het kijken was kan ik niet ontkennen dat er momenten zijn geweest waarin ik begon te twijfelen. Want dat de Avengers ter verantwoording worden geroepen, is niet geheel onterecht. Terugkijkend naar de vorige films zorgen de Avengers ook voor veel slachtoffers, onbedoeld welliswaar maar toch. En dat maakt deze film zo tof. Het is een film waarover je heel lang kan discussieren omdat beide kanten een goed punt hebben. Ik had dan ook graag gezien dat de hele film hierom zou draaien, dat is voor een groot gedeelte ook zo alleen loopt er ook in deze film helaas een slechterik rond.

Ondanks dat deze slechterik prima uitgewerkt wordt, en ik begrip heb voor waarom hij deed wat hij deed vind ik zijn aanwezigheid niet nodig. Het hele idee achter Civil War is nogmaals interessant goed, en daarnaast was het verfrissend geweest als dit eens een superhelden film zou zijn zonder slechterik. Daar had Civil War een uitzondering in kunnen zijn.

Daarnaast viel me ook iets anders op. Marvel staat namelijk bekend om zijn komedie. De ene film heeft dat wat meer dan de andere, maar in iedere film zit wel wat komedie alleen tijdens de eerste helft van de film was die komedie bijna nergens te bekennen. Ook iets wat ik verfrissend vond, en begrijpelijk gezien de titel Civil War. Captain America:Winter Soldier (ook geregisseerd door de Russo broers) had daarnaast ook wat minder komedie. Ik vond het dan ook jammer om te zien dat als de strijd uitbreekt tijdens een gevecht op een vliegveld wat ook in de trailer te zien is, er ineens de ene na de andere grap voorbij komt. Ondanks dat de grappen werken, en het gevecht ontzettend tof is had ik dit vanwege de titel toch liever anders gezien. Het is een oorlog en ik heb nog nooit mensen grappen zien maken tijdens een veldslag. Al moet ik me daarin wel een beetje tegenspreken omdat Spider-Man eindelijk ook van de partij is!

Zijn films speelde zich namelijk eerst niet in het Marvel Universum af. Maar nadat veel mensen ontevreden waren over wat Sony met dit personage deed, besloot Sony een deal met Marvel te sluiten. Nu is er dus alweer een nieuwe Peter Parker/Spider-Man dit keer gespeeld door Tom Holland die de rol fantastisch speelt. Spider-Man is een personage wat bekend staat om zijn komedie en dat laten ze in deze film op een fantastische manier zien. Daarnaast is acteur Tom Holland ook de jongste acteur die de rol op zich neemt aangezien zowel Tobey Maguire als Andrew Garfield al midden 20 waren toen ze de rol speelde. Dat is voor sommige misschien wat wennen, aangezien hij nu echt een jochie is maar voor mij werkte het prima. Ik wel vreemd om zo'n jonge tante May te zien. In de vorige Spider-man films was May namelijk bijna een oma voor Peter terwijl ze in deze film net zo goed zijn moeder had kunnen zijn.

Naast Spider-Man zitten er nog genoeg andere personages in deze film waardoor dit al gauw aan kan voelen als een derde Avengers film, of Avengers 2.5. Dat is dit niet. Het is erg knap om te zien dat ondanks de aanwezigheid van Iron Man en de andere Avengers dit toch echt aanvoelt als een Captain America film. Omdat de focus ook heel erg ligt op Bucky, Captain America's beste vriend die door Hydra is veranderd in de slechterik de Winter Soldier. Het is erg tof om te zien hoe ze Bucky verder uitwerken, aangezien Bucky geen slechterik is maar zijn alter ego The Winter Soldier wel. Juist omdat hij geen echte slecherik is maar in het grijze gebied zit vind ik dit personage zo tof. En wat ze met Bucky in deze film doen, vind ik briljant.

Kortom ondanks dat ik een aantal dingen anders had willen zien doet de film ook heel veel dingen doen. Dit is de 2de Marvel film geregisseerd door de Russo broers die met hun vorige Winter Soldier film een van mijn favoriete Marvel films maakte. De film heeft ontzettend toffe actiescenes, goed geschreven personages en een fantastisch concept waardoor de 2 en een half uur voorbij vliegen. Ik kan dan ook niet wachten om te zien wat ze met hun derde Marvel film Avengers:Infinity War gaan doen. Deze film krijgt van mij een 8.

Ereptile

Avatar

Wat een goede comicbook film, en weer een goede Marvel film! Ik vond hem geweldig, maar er had volgens mij NET iets meer uit gehaald kunnen worden.

Allereerst vond ik het geweldig om alle helden weer te zien, en hoe ze samenwerkten Smiley face De film voelt echter inderdaad meer aan als een Avengers 2.5, wat helemaal niet slecht is.

Interessant vond ik ook de standpunten van de personages. Maar hier had net iets meer uit gehaald kunnen worden heb ik het idee. Stel dat Tony Stark vanaf het begin al wist dat The Winter Soldier zijn ouders had vermoord, dan had dat NET iets interessanter geweest qua standpunt van degene die ik in de spoiler tag benoem.

Het acteerwerk van iedereen vond ik goed, en vooral Robert Downey Jr. vond ik erg sterk.

De nieuwe personages Black Panther en Spider-Man vond ik ook echt geweldig! Ik kijk hierdoor uit naar beide solo films. Tom Holland als Spider-Man vind ik, na het zien van deze film, super gecast! Ook leuk dat Aunt May op kwam dagen in zijn scenes.

Het gevecht op het vliegveld vond ik ook zeker een genot om te zien Smiley face Goede choreografie, en ook super om te zien dat alle krachten van iedere superheld goed worden benut.

Baron Zemo vond ik ook wel interessant. Niet echt een enorme villain met super krachten, maar wel een slim iemand.

Ik heb me zeker vermaakt met deze film. En ik vind het een hele goede toevoeging van het MCU, die de lijn verder doortrekt.