Regression (2015)

Fear always finds its victim.

Intelligente thriller van de maker van The Others over geloof en bijgeloof en vooral over de vraag wat dit doet met de psyche van een gemeenschap.
play

5,0 details

  • 106 Min
  • Horror
  • Mystery
  • Thriller
  • Misdaad
  • Drama
  • Spanje
  • Canada
  • Verenigde Staten

Minnesota, 1990. Detective Bruce Kenner onderzoekt een zaak met betrekking tot een jonge vrouw genaamd Angela, die haar vader John Gray beschuldigt van een onbeschrijfelijke misdaad. Wanneer John onverwacht en zonder herinnering schuld bekent, wordt gerenommeerd psycholoog Dr. Raines ingesteld om hem te helpen zijn herinneringen her te beleven en lijken ze een gruwelijk nationaal mysterie te ontdekken.

Regie
Alejandro Amenábar
Cast
Emma Watson, Ethan Hawke, David Thewlis, David Dencik, Dale Dickey, Peter MacNeill, Devon Bostick, Aaron Abrams, Julian Richings, Aaron Ashmore, Lothaire Bluteau, Adam Butcher, Catherine Disher, Kristian Bruun, Jacob Neayem, Janet Porter, Maura Grierson, Danielle Bourgon, Mackenzie Kerfoot.
Release
02.10.2015
Release NL
12.11.2015
Release DVD
29.03.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Alejandro Amenábar | Cast: Ethan Hawke (Bruce Kenner), Emma Watson (Angela Gray), David Thewlis (Professor Kenneth Raines), Aaron Ashmore (George Nesbitt), e.a. Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2015

De Spaans-Chileense Alejandro Amenábar kennen we van Spaanstalige drama’s als Abre los Ojos, Oscarwinnaar Mar Adentro en natuurlijk van de fantastisch opgebouwde suggestieve sfeerhorror van The Others. Met die laatste titel speelde de creatieve duizendpoot Amenábar zich ook bij een internationaal publiek in de kijker. In zijn nieuwste project Regression combineert Amenábar deze disciplines op uiterst geraffineerde wijze. Lange tijd lijkt het erop dat er een redelijke standaard thriller wordt opgebouwd die draait om een vader die wordt beticht van seksueel misbruik en daarbij claimt dat zijn daden zijn ingegeven door de duivel. Maar Amenábar heeft een prachtige ommekeer in petto die niet enkel een plottwist behelst, maar tevens de thematiek compleet omgooit. Daarbij wordt de kijker geconfronteerd met de vele clichés die het genre kent en die constant in het achterhoofd en de perceptie meespelen. Als de aftiteling over het scherm rolt, blijkt pas hoezeer het publiek gedicteerd wordt door de ettelijke conventies en aannames die in ons brein zijn genesteld.

Nog steeds blijkt de regisseur een meester in het neerzetten van sfeer. Dat van een kleine dorpsgemeenschap in het Minnesota van de vroege jaren negentig, waar de tijd haast stil lijkt te staan. Als een vader wordt beschuldigd van het misbruiken van zijn eigen dochter lijkt het een voldongen feit dat hij ook daadwerkelijk schuldig is aan de misdaad. En als hij het niet bekent, dan zorgt de publieke opinie met haar geslepen messen er wel voor dat hij schuldig bevonden wordt. Zelf twijfelt de ernstig verwarde man vreemd genoeg ook niet aan zijn betrokkenheid, maar de ware toedracht is voor hem een compleet raadsel. Een merkwaardige zaak waar politiespeurder Bruce Kenner dan ook uiterst serieus mee omgaat. Hij ondervraagt de jonge gelovige Angela Gray die – compleet aangeslagen door wat haar is aangedaan – haar toevlucht heeft gezocht in een klooster. Om de waarheid en de verdrongen herinneringen van de verdachte boven tafel te krijgen besluit Kenner de hulp van de vermaarde psycholoog professor Kenneth Raines in te schakelen. Met behulp van regressietherapie hopen zij de ware toedracht te kunnen achterhalen en de schuldvraag te kunnen beantwoorden.

videotrailers & clips

alle artikelen (5)

Regression Nieuwsberichten

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Regression

acties