Iron Sky: The Coming Race
Zonder een goede scheut satire blijkt die onzinnige premisse toch een heel stuk minder smakelijk.
play

4,8 details

  • 90 Min
  • Actie
  • Avontuur
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Finland
  • Duitsland
  • België

In The Coming Race woont een laatste groep mensen op de maan, aangezien de aarde twintig jaar eerder is vernietigd door een nucleaire apocalyps. Ook op de maan lijkt de mensheid verloren te gaan, tenzij een klein groepje een soort mythologische heilige graal weet te vinden op aarde. Ze moeten het op de thuisplaneet nog wel even opnemen tegen reptielachtige mensen en een leger van dinosauriërs.

Regie
Timo Vuorensola
Cast
Udo Kier, Tom Green, Julia Dietze, Martin Swabey, Stephanie Paul, John Flanders, Jukka Hilden, Emily Atack, Lara Rossi, Vladimir Burlakov, Kit Dale, Edward Judge, James Quinn, Lloyd Li, Amanda Wolzak, Pierce Nathan-Calvin Baechler, Christoph Drobig, Kari Berg.
Budget
$ 10.000.000
Release
31.12.2016
Release NL
13.06.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Timo Vuorensola | Cast: Lara Rossi (Obianaju 'Obi' Washington), Vladimir Burlakov (Sasha), Kit Dale (Malcolm), Udo Kier (Wolfgang Kortzfleisch, Vril Adolf Hitler), Tom Green (Donald), e.a.| Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2017

Hoewel de eerste Iron Sky niet bepaald satire op hoog niveau bedreef, had die film een aardig basisidee dat sindsdien aan relevantie heeft gewonnen: de retoriek van klassieke nazi's bleek bij de hedendaagse rechtervleugel van de Amerikaanse Republikeinen prima aansluiting te vinden. In 2012 was dat nog satire, maar inmiddels heeft de Verenigde Staten daadwerkelijk een Republikeinse president die zich inlaat met allerlei eng nationalistisch gespuis en zelfs op handen gedragen wordt door neonazi's, wier ideologie of wandaden hij weigert te verwerpen. Het kan blijkbaar snel gaan met een politiek stelsel dat zijn verstand lijkt te hebben verloren. Dat maakt het creëren van goede satire een stuk moeilijker dan voorheen, want voor je het weet is je absurdistische plotlijn ingehaald door de realiteit.

Misschien is dat wel de reden dat het vervolg de satire tot een minimum beperkt. Ditmaal dus geen sneren naar de huidige staat van de wereld, maar enkel een inzet op nog meer onzinnige taferelen. Maar met zijn maannazi's en Sarah Palin-achtige president zat Iron Sky al aardig over de rand van het behapbare en wisten enkel de satirische elementen de film enigszins in balans te houden. Bij gebrek daaraan tuimelt The Coming Race volledig weg in zijn debiele onzin, waarbij men nooit verder komt dan ideeën die op papier misschien leuk klinken, maar zonder goed uitgewerkte context betekenisloos blijken. Het eindresultaat is een dusdanig slappe hap die de eerste Iron Sky terugkijkend zowaar het egards van messcherpe satire geeft, maar laten we eerlijk zijn: ook die film was niet bepaald Starship Troopers.

alle artikelen (4)

Iron Sky: The Coming Race Nieuwsberichten