Recensie

Iron Sky: The Coming Race (2019)

Zonder een goede scheut satire blijkt die onzinnige premisse toch een heel stuk minder smakelijk.

door Thierry Verhoeven om 00:16 in RECENSIES
Iron Sky: The Coming Race poster
Regie: Timo Vuorensola | Cast: Lara Rossi (Obianaju 'Obi' Washington), Vladimir Burlakov (Sasha), Kit Dale (Malcolm), Udo Kier (Wolfgang Kortzfleisch/Vril Adolf Hitler), Tom Green (Donald), e.a.| Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2017

Hoewel de eerste Iron Sky niet bepaald satire op hoog niveau bedreef, had die film een aardig basisidee dat sindsdien aan relevantie heeft gewonnen: de retoriek van klassieke nazi's bleek bij de hedendaagse rechtervleugel van de Amerikaanse Republikeinen prima aansluiting te vinden. In 2012 was dat nog satire, maar inmiddels heeft de Verenigde Staten daadwerkelijk een Republikeinse president die zich inlaat met allerlei eng nationalistisch gespuis en zelfs op handen gedragen wordt door neonazi's, wier ideologie of wandaden hij weigert te verwerpen. Het kan blijkbaar snel gaan met een politiek stelsel dat zijn verstand lijkt te hebben verloren. Dat maakt het creëren van goede satire een stuk moeilijker dan voorheen, want voor je het weet is je absurdistische plotlijn ingehaald door de realiteit.

Misschien is dat wel de reden dat het vervolg de satire tot een minimum beperkt. Ditmaal dus geen sneren naar de huidige staat van de wereld, maar enkel een inzet op nog meer onzinnige taferelen. Maar met zijn maannazi's en Sarah Palin-achtige president zat Iron Sky al aardig over de rand van het behapbare en wisten enkel de satirische elementen de film enigszins in balans te houden. Bij gebrek daaraan tuimelt The Coming Race volledig weg in zijn debiele onzin, waarbij men nooit verder komt dan ideeën die op papier misschien leuk klinken, maar zonder goed uitgewerkte context betekenisloos blijken. Het eindresultaat is een dusdanig slappe hap die de eerste Iron Sky terugkijkend zowaar het egards van messcherpe satire geeft, maar laten we eerlijk zijn: ook die film was niet bepaald Starship Troopers.

En dat terwijl aanvankelijk nog een goede voedingsbodem wordt gepresenteerd voor een leuke uitvergroting van de polarisering waar veel hedendaagse maatschappijen door worden verscheurd. Nadat het eerste deel eindigde met een nucleaire oorlog op aarde, is in het dertig jaar later afspelende vervolg de planeet onbewoonbaar geworden en heeft een klein restant mensen zijn toevlucht genomen tot de voormalige basis van de maannazi's. De vervelend uitleggerige voice-over (die helaas de hele film doorgaat) stelt heel expliciet de interessante dynamiek die dat oplevert: de laatste aardbewoners moeten samenleven met voormalige nazi's. Helaas wordt met dat mooie gegeven niets gedaan en zien we de bewoners van de maanbasis als de gebruikelijke saaie meute in een vervallen sciencefictionwereld die totaal niet bezig is met ideologie.

Het enige wat in de buurt komt van satire, is de heersende religie op de maan: het Jobsisme. Jawel, een parodie op de messiaanse status van Steve Jobs en zijn Apple-producten. Vijf jaar geleden zou je daar misschien nog om hebben gegrinnikt, inmiddels is die grap al duizend keer gemaakt. Maar goed, The Coming Race schuwt de platgetreden paden overduidelijk niet: de holle-aarde-theorie, een reptilliaans alienras dat allerlei machtige wereldleiders zou hebben voortgebracht en een bijfiguur in een rode trui (een 'redshirt') die steeds dreigt dood te gaan en dat dan toch niet doet... al deze vertrouwde verhaalelementen worden er met de haren bijgesleept, maar er wordt nooit een creatieve draai aan gegeven.

Misschien zou de overdaad aan onzinnige situaties nog te verkroppen zijn als er wat charme op was losgelaten, maar helaas blijkt ook dat te veel gevraagd. Er is een klein lichtpuntje in de charismatische hoofdrol van Lara Rossi, maar die moet het stellen met bijzonder onhandig geschreven dialogen en tegenspelers die daar duidelijk niet meer uit de voeten kunnen. Zelfs Udo Kier loopt er maar een beetje verloren bij... en die speelt zowaar een reptilliaanse Adolf Hitler op een T-Rex. Waar de eerste Iron Sky ondanks zijn krappe budget nog indruk wist te maken met het ruimtespektakel, bevat The Coming Race daarvan een stuk minder en ogen de sets vaak uiterst goedkoop, zelfs al was er dit keer meer te besteden. Dat budget zou overigens geheel door fans zijn opgehoest. Benieuwd of die dat voor het reeds aangekondigde derde deel opnieuw bereid zijn te doen.

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

VictorVanDort

Avatar

Wat een walgelijke framing, al in de 1e alinea. Het overkomt mij de laatste tijd steeds vaker dat als ik simpelweg gewoon een filmrecensie wil lezen, ik op filmtotaal geconfronteerd word met de (linkse) opvattingen van de schrijvers alhier. Ik heb nieuws voor u: die interesseren mij niet in het minst, en nopen mij om op andere, meer neutrale filmsites op zoek te gaan naar recensies.

martinox

Avatar

Ik ben beslist geen fan van Trump maar ben het eens met VictorVanDort. Redactieleden van FT: Verlaag u zelf a.u.b. niet tot dit niveau en bewaar uw neutraliteit in het geven van recensies. Je mening geven mag uiteraard maar dit heet gewoon simpelweg demoniseren!

Moviemagic

Avatar

Ik denk dat er het e.e.a. is wat Thierry kwijt wil en denkt dat doe ik maar in een recensie zoals Iron Sky...

Popcornheld

Avatar

Ik vind dit ook een walgelijke recensie houd de poletiek er buiten aub

Master Of Films

Avatar

Ook eens met VictorVanDort. Deze filmrecensie had wel neutraler mogen worden. Ben wel benieuwd naar deze Iron Sky. 1e deel was vermakelijk.

BBBB

Avatar

Typisch inderdaad. De (linkse) ziekte om niet een artikel te kunnen schrijven zonder de eigen 'superieure' mening te verkondigen. Gelukkig zijn er andere filmsites inderdaad.

Maac

Avatar

Eens met bovenstaande reacties. Zeer onprofessioneel (en bovendien niet in lijn met de werkelijkheid.

Rafael11

Avatar

Idd, dit lijkt eerder op een persoonlijk blog dan op een recensie.

hettar

Avatar

Huh snap deze dramatische reacties dan weer niet.. er staan 2 regels in die over de huidige amerikaanse politiek gaan, en daar zit niet veel persoonlijke mening in (wellicht dat nazis gespuis zijn maar daar zijn we het met zn allen toch hopelijk wel over eens?)

eltorro

Avatar

@hettar: De huidige politieke stelsel van de USA wordt vergeleken met nazi's. Daar zit wel degelijk een persoonlijke 'onnodige' mening in.

@BBBB: Jammer dat jij dit moment meteen gebruikt om jou eigen mening te geven over "links". Hiermee heb je jezelf verlaagd tot hetzelfde niveau als dat van de schrijver.

Maar goed, over de film zelf. Ik heb genoten van deel 1 en vind deel 2 ook een stuk minder. Heb nu al 2 keer het eerste half uur gekeken en kom er niet echt doorheen.

chrissie107

Avatar

Volgens mij stelt Thierry ter sprake dat snijdende satire omtrent nazi’s in deze tijd erg lastig is omdat bijvoorbeeld het republikeins Amerika laat zien dat het blijkbaar niet erg is om met nazi achtig gespuis om te gaan. Dus wat in de eerste film satire was lijkt nu bewaarheid. Dit Is een mening van Thierry(overigens ook mijn mening) en die mag hij dus hebben. Een recensie is bij voorbaat subjectief. Deal with it...

Maac

Avatar

inmiddels heeft de Verenigde Staten daadwerkelijk een Republikeinse president die zich inlaat met allerlei eng nationalistisch gespuis en zelfs op handen gedragen wordt door neonazi's, wier ideologie of wandaden hij weigert te verwerpen.
"Mening".

Thiver

Avatar

Ja, God verhoede dat een recensent zijn mening geeft... Sorry, maar bij politieke satire is het nu eenmaal lastig het politieke aspect geheel te negeren. Maar ik zou dit stukje niet eens als mijn persoonlijke mening beschouwen. Het kan namelijk prima worden geïllustreerd met deugdelijke nieuwsbronnen:

Thierry Verhoeven "Inmiddels heeft de Verenigde Staten daadwerkelijk een Republikeinse president die zich inlaat met allerlei eng nationalistisch gespuis en zelfs op handen gedragen wordt door neonazi's, wier ideologie of wandaden hij weigert te verwerpen."

Overigens ben ik lang niet de enige die de profetische waarde van de eerste Iron Sky heeft benoemd. Zelfs de regisseur heeft zich erover uitgelaten.

Maac

Avatar

Niemand hier klaagt over het feit dat er een mening wordt gegeven, noch verwacht iemand volledige objectiviteit van recensenten. Het is voor sommigen hier waarschijnlijk verwerpelijk dat er in een recensie wordt geïmpliceerd dat de huidige president van Amerika een racist is, omdat er een groep mensen met slechte ideeën achter hem staan. In het artikel van Vox (braak) staat zelfs de tweet van Trump waarin hij bepaalde ideologieën wel degelijk verwerpt, maar die wordt dan weer gereduceerd tot nauwelijks kritisch.
Enfin, ik geloof dat degenen die hebben gereageerd het politieke verband wel zien, maar niet zitten te wachten op de politieke agenda van de schrijver. Wat je daarmee doet moet je natuurlijk helemaal zelf weten.

Iron Sky: The Coming Race

acties