Dope (2015)

It's hard out here for a geek.

Het woord ‘dope’ heeft grofweg drie betekenissen: drugs, sufferd en gaaf. Opvallend genoeg zijn deze alle drie van toepassing op de gelijknamige film.
play

7,2 details

  • 103 Min
  • Komedie
  • Misdaad
  • Drama
  • Verenigde Staten
103 Min Verenigde Staten

Malcolm is een jonge nerd die opgroeit in een ruige buurt in Inglewood, Californië. Hij en zijn vrienden houden van jaren '90 hiphop en dragen kleding van Cross-Colours en Z. Cavariccis, met als gevolg dat ze buitenbeentjes zijn. Op een dag wordt Malcolm door een drugsdealer uitgenodigd voor diens verjaardagsfeest. Op de betreffende avond komen hij en z'n maten in een krankzinnige situatie terecht wanneer een drugsdeal niet helemaal loopt als gepland.

Regie
Rick Famuyiwa
Cast
Kiersey Clemons, Kimberly Elise, Ricky Harris, Blake Anderson, Amin Joseph, Bruce Beatty, De'aundre Bonds, Rick Fox, Rakim Mayers, Julian Brand, Chanel Iman, Quincy Brown, Kapg, Wyking Jones, Christopher Glenn, Ricky Harris.
Release
19.06.2015
Release NL
06.08.2015
Release DVD
15.12.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Rick Famuyiwa | Cast: Shameik Moore (Malcolm), Kiersey Clemons (Diggy), Tony Revolori (Jib), Blake Anderson (Will), Zoë Kravitz (Nakia), e.a.| Speelduur: 103 minuten | Jaar: 2015

De tienertijd is voor praktisch iedereen de periode waarin je als persoon wordt gevormd. Het is een fase waarin je nauwelijks bezig bent met je verleden, mogelijk enigszins met de toekomst, maar vooral met het heden. De tijdsgeest kan zodoende heel aardig worden afgelezen aan de leefstijl van de huidige generatie tieners. Dat in ogenschouw nemend maakt duidelijk hoe knap Dope de kijker in de eerste minuten op het verkeerde been zet. Door het in beeld brengen van de drie hoofdpersonages wordt namelijk de indruk gewekt dat de film zich afspeelt in de vroege jaren negentig. Echter, al gauw blijkt de vork iets anders in de steel te zitten. Dat drie tieners eruitzien alsof ze op hun BMX’jes zijn weggereden uit een N.W.A.-videoclip, komt doordat deze hedendaagse geeks een dusdanig grote interesse hebben in hiphop van de jaren negentig dat ze hun imago eraan ontlenen.

Een interessante vorm van nostalgie, want hoewel ze alle drie in de nineties zijn geboren, hebben ze dit decennium nooit bewust meegemaakt. Hen rest enkel de overlevering via zwarte popcultuur. Gelukkig zijn ze slim genoeg om zich hier niet geheel door te laten leiden. Hoewel afkomstig uit een overwegend zwarte achterstandswijk die ooit de voedingsbodem was voor hiphop, hebben zijzelf totaal geen interesse in de excessen waarmee deze cultuur sindsdien vergroeid is geraakt. Voor hen dus geen leven op straat met drugs, wapens en bling, maar simpelweg een veilig binnenshuis bestaan met computers, muziek en stripboeken. Ze ontrekken zich van het machismo dat op de straten van Inglewood de dienst uitmaakt en verkiezen het buitenbeentjesbestaan, hopend dat hun goede schoolresultaten volstaan om aangenomen te worden op een prestigieuze universiteit. Maar hoe goed ze ook hun best doen, uiteindelijk ontsnappen weinigen eraan een product van hun omgeving te zijn.

videotrailers & clips

alle artikelen (5)

Dope Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Dope

acties