Nocturnal Animals (2016)

When you love someone you can't just throw it away

De tweede speelfilm van Tom Ford is na A Single Man wederom emotioneel en visueel overdonderend. De twee verhaallijnen grijpen ondanks hun verschillen prachtig in elkaar.
play

7,1 details

  • 116 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Verenigde Staten
116 Min Verenigde Staten

Vijftien jaar geleden verliet Susan Morrow haar eerste echtgenoot, een ongepubliceerde schrijver genaamd Edward Sheffield. Inmiddels is ze de vrouw van een arts en leidt ze een doodnormaal leven in een buitenwijk, maar op een dag ontvangt ze een pakketje met daarin het manuscript van de eerste roman van haar ex-man. Laatstgenoemde wil dat Susan het als eerste leest aangezien zij altijd zijn beste criticus is geweest. Susan wordt opgezogen in het fictieve leven van Tony Hastings, een wiskundedocent die met zijn familie naar hun zomerhuisje in Maine afreist. Terwijl we met haar meelezen, verliezen ook wij ons in Sheffields thriller. Het doodnormale leven van de familie Hastings krijgt op een gegeven moment een vreselijke en gewelddadige wending, waarna Susan plots in het verleden terecht komt. Hier wordt ze gedwongen haar innerlijke duisternis te confronteren en op zoek te gaan naar de angsten die haar eigen toekomst en leven in de weg zitten.

Regie
Tom Ford
Cast
Jake Gyllenhaal, Amy Adams, Aaron Johnson, Michael Shannon, Armie Hammer, Michael Sheen, Isla Fisher, Laura Linney, Andrea Riseborough, Karl Glusman, Franco Vega, Ellie Bamber, India Menuez, Robert Aramayo, Imogen Waterhouse.
Budget
$ 20.000.000
Release
02.09.2016
Release NL
01.12.2016
Release DVD
10.05.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Tom Ford | Cast: Amy Adams (Susan Morrow), Jake Gyllenhaal (Tony Hastings/Edward Sheffield), Armie Hammer (Hutton Morrow), Michael Shannon (Bobby Andes), Aaron Taylor-Johnson (Ray Marcus), Isla Fisher (Laura Hastings), Ellie Bamber (India Hastings), Karl Glusman (Lou), Robert Amayo (Turk), Laura Linney (Anne Sutton), e.a. | Speelduur: 116 minuten | Jaar: 2016

Modeontwerper Tom Ford bewees met zijn debuut als filmregisseur en -scenarist dat hij niet alleen goed is met een schetsboek en een naaimachine. A Single Man, met in de hoofdrol Colin Firth, was niet enkel in esthetisch opzicht een meesterwerk zoals je van een couturier wellicht zou verwachten. Ook de thematiek en de uitwerking van de hoofdpersoon in relatie tot de personen in zijn leven waren uiterst delicaat en diepgaand. Ford heeft zijn tijd genomen voor de opvolger. Ook bij Nocturnal Animals staan de intermenselijke relaties, spijt en nostalgie naar lang vervlogen liefdes centraal, maar de Texaanse regisseur gooit het dit keer over een geheel andere boeg. Hij zet in de bewerking van het boek Tony and Susan van Austin Wright het ongelukkige huwelijk van een galeriehoudster af tegen een gewelddadig fictief verhaal over een gezin dat op brute wijze uiteengerukt wordt.

Kunstliefhebster Susan Morrow lijkt op het eerste gezicht alles prima voor elkaar te hebben: mooie baan, kast van een huis en een liefhebbende knappe echtgenoot. Maar schijn bedriegt. Het gaat financieel niet echt lekker en Susan vervreemdt van haar man Hutton die op zakenreis het met andere vrouwen aanlegt. Als Susan bericht krijgt van haar ex Edward Sheffield en het manuscript dat hij heeft opgestuurd begint te lezen, blikt ze terug op de tijd die ze met hem samen was. Susan verliet Edward destijds voor Hutton en heeft de schrijver al negentien jaar niet gezien of gesproken. In het boek dat Edward opstuurde, vinden we het verhaal van het gezin van Tony Hastings dat op zeer naargeestige wijze lastig wordt gevallen op een verlaten snelweg in Texas. Er ontstaat een conflict met de geflipte crimineel Ray Marcus die met zijn vriendjes in een razendknap geschreven beklemmende scène voortdurend laveert tussen eng gemaakt behulpzaam en uiterst rancuneus en maniakaal. De aanvaring in de woestijn zou het leven van Tony, zijn vrouw Laura en dochter India voor altijd veranderen. Terwijl Susan lezend in bed meegezogen wordt in het verhaal, overdenkt ze haar eigen leven en het verleden dat ze ooit met Edward deelde.

alle artikelen (8)

Nocturnal Animals Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Nocturnal Animals

acties