Prooi (2016)

Dick Maas maakt Amsterdam weer eens onveilig. Ditmaal met een bloeddorstige leeuw.
play

5,1 details

  • Thriller
  • Komedie
  • Horror
  • Nederland

Na de vondst van een gruwelijk vermoord boerengezin net buiten Amsterdam, tast de politie in het duister over de mogelijke dader. Lizzy, een dierenarts van Artis, denkt echter te weten wat de bloederige verminkingen kan hebben aangericht: een forse, agressieve leeuw. Ze stuit vooral op ongeloof en er is een tweede bloedbad nodig voordat de autoriteiten instemmen met het rigoureuze plan van een Engelse leeuwenjager om het monster te pakken te krijgen. De jacht is geopend…

Alt titel
Prey
Regie
Dick Maas
Cast
Mamoun Elyounoussi, Victor Löw, Sophie van Winden, Bart Klever, Roosmarijn van der Hoek, Robbert Blokland, Mattijn Hartemink, Orlando Manuel do Brito, Wigger Verschoor, Jaap ten Holt, Julian Looman, Theo Pont, Jessica Zeylmaker, Wesley Mutsaars, Robin Hagens, Mark Frost, Rienus Krul, Rutger de Bekker, Reyer Krikke, Daan Aufenacker, Mees Slokkers, Robert Stolp, Caitlin Rose Williams, Pieter Derks, Danny van Spreuwel.
Release
13.10.2016
Release NL
13.10.2016
Release DVD
17.02.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Dick Maas | Cast: Sophie van Winden (Lizzy), Julian Looman (Dave), Mark Frost (Jack), Theo Pont (Chef), Rienus Krul (Brinkers), e.a.| Speelduur: 108 minuten | Jaar: 2016

Dick Maas' oeuvre, dat overwegend uit titels van één woord bestaat, herbergt flink wat moorddadige types. Of het nou een lift, een grachtenduiker of een kindervriend betreft, Maas kijkt niet op een lijk meer of minder. Zijn nieuwste film Prooi sluit mooi aan op deze traditie met het gegeven van een leeuw die dood en verderft zaait in Amsterdam. Waar het Afrikaanse roofdier vandaan komt en waarom het de hoofdstad heeft uitgekozen voor zijn mensverslindende praktijken wordt voor het gemak maar in het midden gelaten. Het is immers vooral het contrast van een gevaarlijk element in een doorgaans veilige omgeving waar Maas zo lekker mee uit de voeten kan.

Dat levert enkele mooie taferelen op, zoals wanneer de leeuw opduikt in een rijdende tram of wanneer drie kakkers op een golfbaan uitvinden dat er engere dingen zijn dan een ongewenste ontbinding van hun zakelijke overeenkomst. En waar het Vondelpark normaal gesproken zonnig en druk in beeld wordt gebracht, toont Prooi het in een verlaten en enkel maanverlichte toestand, wat in combinatie met het dreigende gevaar ervoor zorgt dat het keurig aangeharkte park doet denken aan de jungle van de Jurassic Park-films. Het zijn deze goed uitgevoerde scènes waarin de leeuw zijn slachtoffers maakt die zorgen voor de hoogtepuntjes, met name omdat Maas heerlijk nietsontziend te werk gaat. Hij spaart de onschuldigen niet, al zijn het helaas wel iets te vaak onbeduidende personages die het onderspit delven.

alle artikelen (7)

Prooi Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Charles55

"...Hmm, als ik het beeld van de leeuw in de gang tegen het eind van de trailer stop zet, dan ziet dat e......"

Prooi

acties