Prooi

Prooi (2016)

Dick Maas maakt Amsterdam weer eens onveilig. Ditmaal met een bloeddorstige leeuw.
play

5,1 details

  • Thriller
  • Komedie
  • Horror
  • Nederland

Na de vondst van een gruwelijk vermoord boerengezin net buiten Amsterdam, tast de politie in het duister over de mogelijke dader. Lizzy, een dierenarts van Artis, denkt echter te weten wat de bloederige verminkingen kan hebben aangericht: een forse, agressieve leeuw. Ze stuit vooral op ongeloof en er is een tweede bloedbad nodig voordat de autoriteiten instemmen met het rigoureuze plan van een Engelse leeuwenjager om het monster te pakken te krijgen. De jacht is geopend…

Alt titel
Prey
Regie
Dick Maas
Cast
Bart Klever, Victor Löw, Theo Pont, Mamoun Elyounoussi, Sophie van Winden, Mark Frost, Robbert Blokland, Robin Hagens, Jessica Zeylmaker, Julian Looman, Roosmarijn van der Hoek, Rienus Krul, Pieter Derks, Caitlin Rose Williams, Mees Slokkers, Mattijn Hartemink, Jaap ten Holt, Orlando Manuel do Brito, Wes Mutsaars, Robert Stolp, Reyer Krikke, Rutger de Bekker, Wigger Verschoor, Danny van Spreuwel, Daan Aufenacker.
Release
13.10.2016
Release NL
13.10.2016
Release DVD
17.02.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Dick Maas | Cast: Sophie van Winden (Lizzy), Julian Looman (Dave), Mark Frost (Jack), Theo Pont (Chef), Rienus Krul (Brinkers), e.a.| Speelduur: 108 minuten | Jaar: 2016

Dick Maas' oeuvre, dat overwegend uit titels van één woord bestaat, herbergt flink wat moorddadige types. Of het nou een lift, een grachtenduiker of een kindervriend betreft, Maas kijkt niet op een lijk meer of minder. Zijn nieuwste film Prooi sluit mooi aan op deze traditie met het gegeven van een leeuw die dood en verderft zaait in Amsterdam. Waar het Afrikaanse roofdier vandaan komt en waarom het de hoofdstad heeft uitgekozen voor zijn mensverslindende praktijken wordt voor het gemak maar in het midden gelaten. Het is immers vooral het contrast van een gevaarlijk element in een doorgaans veilige omgeving waar Maas zo lekker mee uit de voeten kan.

Dat levert enkele mooie taferelen op, zoals wanneer de leeuw opduikt in een rijdende tram of wanneer drie kakkers op een golfbaan uitvinden dat er engere dingen zijn dan een ongewenste ontbinding van hun zakelijke overeenkomst. En waar het Vondelpark normaal gesproken zonnig en druk in beeld wordt gebracht, toont Prooi het in een verlaten en enkel maanverlichte toestand, wat in combinatie met het dreigende gevaar ervoor zorgt dat het keurig aangeharkte park doet denken aan de jungle van de Jurassic Park-films. Het zijn deze goed uitgevoerde scènes waarin de leeuw zijn slachtoffers maakt die zorgen voor de hoogtepuntjes, met name omdat Maas heerlijk nietsontziend te werk gaat. Hij spaart de onschuldigen niet, al zijn het helaas wel iets te vaak onbeduidende personages die het onderspit delven.

alle artikelen (7)

Prooi Nieuwsberichten