It's a Wonderful Life (1946)

Every time a bell rings, an angel gets its wings.

Reviews (3)

MovieMazzter

Avatar

Ruim 2 uur durende film. Klassieker die de moeite waard is en hoog feel good gehalte en diepere betekenis die er wel wat dik bovenop ligt. Het acteren van James Stewart in deze film kan mij niet altijd bekoren, komt soms wat schreeuwerig en druk over op de vreemdste momenten. James Stewart was naast actuer ook een professioneel militair die opklom tot een 2 sterren generaal. Ook de mooie Gloria Grahame maakt indruk in deze film en is helaas te jong overleden. De imdb waardering is wel erg hoog. Van mij een 7/10

nilofarish

Avatar

Je wordt meteen Bedford Falls ingetrokken door de mooiste sneeuwval die je ooit hebt gezien; mensen bidden op kerstavond voor een zekere George Bailey. Op uiterst humoristische wijze wordt je getoond wat God hiermee besluit te doen, en er wordt je ter voorbereiding het levensverhaal van George Bailey voorgeschoteld. Je ziet zijn uiterst menselijke dromen, zijn ontroerende verlangens en emotionele uitspattingen, die meer dan 60 jaar na dato nog steeds van het scherm spatten door een werkelijk fenomenale James Stewart, en het ontroerende feit dat hij al zijn dromen op moet geven voor zijn naasten, waardoor hij zichzelf compleet moet schikken naar zijn omgeving.

Als hij uiteindelijk dan toch het goede leven denkt te hebben gevonden, staat hij op het punt om zelfmoord te plegen. Maar waarom? Door middel van een daadwerkelijk hartverwarmend einde, tevens het allerbeste eind dat ooit is neergepend voor een film, wordt je uiteindelijk getoond dat het toch wel een Wonderful Life is, Capra’s vermogen een optimistische toon aan te brengen in zijn films komt tot een tot tranen toe roerend, episch hoogtepunt. Op zowel dramatisch als humoristisch vlak is de film volkomen uniek, nooit eerder kreeg een drama een zodanig grappig en scherp randje dat de film slechts in zijn compleet eigen hokje geplaatst kan worden. En met zowel de beste good-guy als de beste bad-guy in filmhistorie en het feit dat deze film buiten Kerstmis om bijna nog beter werkt dan daadwerkelijk rond de 25e december van elk jaar, met het betoverend mooie zwart-wit en de fantastische chemistry in de cast is deze film onsterfelijk.

Het allerbelangrijkste ter wereld wordt immers op een magistraal goede wijze neergezet: optimisme. De film vormt het hartverwarmende en perfecte hoogtepunt in de filmwereld. Na een keer of 20 nog steeds betoverend en tranentrekkend mooi.

DutchDJ

Avatar

Het meesterwerk van Frank Capra. Dit is de eerste film waar ik torenhoge verwachtingen van had en die ze ook heeft waar gemaakt. Een waar meesterwerk, tijdloos, subliem verhaal, meesleppend gefilmd. Deze film is de belangrijkste film die ontbreekt in de top 250 over het jaar 2008 van filmtotaal die op het forum is gehouden. Deze film wordt niet onder gewaardeerd maar is simpel weg volgens mij niet bekend genoeg om als topper in die lijst te staan.

Op de achterkant van het hoesje van de dvd van It's a wonderful life staat dat het de beste feel-good movie is allertijden. En ik ben er van overtuigd dat de film die titel over 40 jaar nog steeds draagd. De film is nergens mee te vergelijken en hoort in het het rijtje thuis tussen echte klassiekers als Casablanca, Gone With The Wind, The Wizard of Oz, Sunset Blvd, Psycho, enzovoorts om maar even te benadrukken hoe goed de film is.