Fissa (2016)

Onverwacht sterke Nederlandse tienerkomedie met een kunstig in elkaar gevlochten verhaal, een sterke cast en een mooi opgebouwd feest als knallende afsluiter.
play

5,6 details

  • 102 Min
  • Komedie
  • Nederland
102 Min Nederland

De twee oude vrienden, de populaire Max en de nerderige Ruben, ontmoeten elkaar weer nadat ze een tijdje uit elkaar zijn gegroeid. De een helpt de ander met zijn eindexamen en de ander helpt bij het organiseren van een krankzinnig eindexamenfeest. Het dak gaat eraf en Max en Ruben zijn op elkaar aangewezen.

Regie
Bobby Boermans
Cast
Abbey Hoes, Yannick van de Velde, Anneke Blok, Arjan Ederveen, Hans Kesting, Miryanna van Reeden, Alex Hendrickx, Harry Piekema, Nick Golterman, Marcel Zwoferink, Jorn Pronk, Lindsay Zwaan.
Release NL
04.02.2016
Release DVD
21.06.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Bobby Boermans | Cast: Yannick van de Velde (Max), Alex Hendrickx (Ruben), Bilal Wahib (Yous), Abbey Hoes (Anna Bo), Belinda van der Stoep (Ivana), Ferdi Stofmeel (Mitchel), Hans Kesting (Conrector Dorsman), Miryanna van Reeden (Mevrouw Florijn), Arjan Ederveen (Meneer Meijer), Harry Piekema (Meneer Binnendijk) | Speelduur: 94 minuten | Jaar: 2016

De trailer maakt vergelijkingen met het losbandige Project X uit 2012 vrij gemakkelijk: een stel jongens dat graag het eindexamenjaar wil afsluiten met een zo groot mogelijk schoolfeest, enorme hoeveelheden alcohol, muziek en als het even kan wat seksueel getinte extra’s. De vraag die opdoemt is of Fissa niet erg onorigineel is om die opzet te kopiëren. Kan het de vlammenwerpers en auto’s die in zwembaden belanden überhaupt evenaren? Gelukkig is Fissa helemaal geen kopie van found-footage-partyfilm Project X. Sterker nog, in tegenstelling tot het Facebookfeest uit de hel, kent Fissa daadwerkelijk een complex verhaal met allerlei in elkaar gevlochten verhaallijnen. Aangevuld met een behoorlijk stevige dosis pubertaal, vunzige humor en uiteraard een groot feest als knallend einde.

Het plot gaat dus niet zozeer om het opzetten van een nodeloos extravagant feest zonder enige inhoud, het lijkt eerder op een klassiek populaire jongens versus geeks verhaal. Zo is Ruben een ongemakkelijke nerd die graag ooit eens een geweldig schoolfeest zou willen opzetten, terwijl Max als nonchalante gozer zich geen enkele zorgen maakt om vriendinnen en feesten maar wel bang is om te zakken voor zijn eindexamens. Om de middelbare school met een knaller af te sluiten besluiten de twee samen te werken, waarbij ze proberen om vals te spelen bij de examens en om een zo groot mogelijk examenfeest op te zetten. Het dynamische duo werkt samen met ritselaar Yous, die ook eindexamenstress ervaart en handige connecties heeft voor het regelen van een semilegaal superfeest. Onder de vele bijpersonages vallen onder andere een drugsdealer, een narcistische seksbom, een hitsige lerares, een eenzame leraar en een denigrerende conrector.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

Fissa Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Fissa

acties