Peter Jacksons bijzondere documentaire over de Eerste Wereldoorlog laat oude beelden én de horror herleven.
play

8,4 details

  • 99 Min
  • Documentaire
  • Historisch
  • Oorlog
  • Verenigd Koninkrijk
  • Nieuw-Zeeland
99 Min Verenigd Koninkrijk

Honderd jaar na de Eerste Wereldoorlog weet men veel over de gruwelijke impact die het gehad heeft op de soldaten, met name de omvang van het aantal slachtoffers, waardoor een toekomstige generatie is weggevaagd. Peter Jackson geeft met 'They Shall Not Grow Old' een nieuw inzicht op de menselijke ervaring van het leven aan het front. Oude beelden uit archieven van oorlogsmusea zijn digitaal bewerkt en ingekleurd, waardoor men het akelige gevoel heeft dat de beelden recentelijk zijn opgenomen.

Regie
Peter Jackson
Release
16.10.2018
Release NL
11.04.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Peter Jackson | Cast: Britse soldaten in de Eerste Wereldoorlog | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2018

Vorig jaar was het op 11 november precies honderd jaar geleden dat het staakt-het-vuren werd afgeroepen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daarmee kwam een eind aan één van de bloederigste en destructiefste oorlogen ooit. Een oorlog die de loop van die eeuw daarna bepaalde. Een goede aanleiding om dit evenement te herdenken, maar ook om er een nieuwe blik op te werpen. Peter Jackson greep die gelegenheid aan. Hij en zijn team bewerkten oude Britse archiefbeelden van de oorlog door ze te digitaliseren, in te kleuren en van nieuw geluid te voorzien. Daarmee plaatst hij de oorlog in een nieuwe context voor een nieuwe generatie.

They Shall Not Grow Old opent met 2D zwart-witbeelden in een 4:3-beeldverhouding, zoals we die kennen van veel documentaires over de Eerste Wereldoorlog. Soldaten bereiden zich voor op de oorlog. De eerste stem die we horen zegt: "Ik heb alles van mijn jeugd opgeofferd om een job te doen." De film is gevuld met anonieme stemmen, die pas tijdens de aftiteling een naam krijgen. Ze spreken terwijl niet bij naam genoemde gezichten te zien zijn. De anonieme jongemannen waren nauwelijks meer dan schaakstukken voor de overheden die het conflict begonnen en jarenlang voortzetten. Om dat te onderstrepen voegt een andere stem even later toe dat het aan de vooravond net een groot spel leek, zoals het ook voor de leiders van de grote mogendheden leek.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

They Shall Not Grow Old Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

They Shall Not Grow Old

acties