What's Eating Gilbert Grape

What's Eating Gilbert Grape (1993)

Arnie knows a secret. His big brother Gilbert is the greatest person on the planet.

Reviews (7)

nilofarish

Avatar

Een erg ontroerende film. DiCaprio zet een perfomance neer die de perfomances van de rest doet verbleken.

Ik vind ook dat DiCaprio de Oscar meer verdiende dan Tommy Lee Jones. Ik bedoel kom op! Wat was er zo Oscarwaardig aan de perfomance van Jones in The Fugitive? Het sloeg helemaal nergens op. DiCaprio is nog steeds een van die acteurs die terecht nog een oscar verdient. Van mij had hij hem bij deze film mee naar huis mogen nemen.

Maar even meer over de film. De film is erg gevoelig en bij het einde moest ik echt huilen. Ik schoot ook soms vol als ik DiCaprio zag als vrolijk maar gehandicapt jongetje.

Erg ontroerende film.

Captain Malcolm Reynolds

Avatar

Films als 'What's Eating Gilbert Grape' zijn niet eenvoudig samen te vatten. Maar vaak zijn films die in die categorie vallen juist erg goed. Ze tonen het leven van alledag, nauwkeurig geobserveerd, de kijker leert als het ware de personage stukje bij beetje kennen en ontdekt wellicht daarmee ook een verborgen kant van zichzelf. Het feit dat Hallström deze kwaliteiten weet te combineren met komedie, romantiek en zelfs melodrama maakt van 'What's Eating Gilbert Grape' een subliem schouwspel.

Lt. Dan

Avatar

Hele mooie film vond ik. Het heeft die wrange melancholieke realiteit die scandinavische films ook vaak hebben.
Gilbert Grape (Johnny Depp) als zwijgzame vroegoude binnenvetter die het te stellen heeft als de oudere broer van Arnie (briljante rol van L. di Caprio), een verstandelijk gehandicapte (autistische) en ondeugende jongen, die graag spelletjes speelt (vnl klimmen). Arnie bedoelt het natuurlijk niet kwaad maar is wel een last voor het gezin.
Moeder is zo zwaar is dat ze nauwelijks nog kan lopen en de vader is al lang geleden heengegaan.
Oudste zus is de rustige, jongste zus een pittige typetje vol met frustraties.
Net als Gilbert balanceert tussen zachtaardigheid en apathie, komen er nieuwe mensen het dorpje voorbij.....
Mooi aan deze film is dat je ziet hoe iedereen anders reageert op een bepaalde situatie, irritatie, humor, onmacht, trots, liefde, frustratie, berusting, lachen, huilen: het komt allemaal voorbij.

leonardus

Avatar

Jullie begrijpen me verkeerd, ik bedoel er verder niks mee, het is gewoon mijn mening. dus ook dat is een mening marlous, geen gehannes zoals jij dat ziet.
En met quinten en steve bedoel ik Quinten tarrentino en Steven Spielberg, even voor alle duidelijkheid Jacq,
En als je mijn reactie goed gelezen hebt dan zie je ook dat ik doel op sommige mensen, niet speciaal op jou, het was bedoeld in het algemeen.

Duder

Avatar

Nou, tis naar mijn mening gewoon een erg vermakelijke film waar er een leuke setting wordt geschetst van een wat excentrieke familie. Beetje een white trash familie. Wanneer er vervolgens wat nieuw volk komt wonen in de buurt, leid dit tot (persoonlijke) ontwikkelingen van Johnny Depp aangezien hij wel goed kan opschieten met Lewis. Anyway, als je hem nog niet hebt gezien, gewoon kijken. Tis een leuke feel good movie waar ik me geen moment heb verveeld. Prima.
[rating 4]

gollum36

Avatar

In de beschrijving van de film bovenaan wordt Arnie Grape achterlijk genoemd, dit vind ik als zelf licht autistisch zijnde denigrerend overkomen. Daar ben ik het dus ook niet mee eens. Een autist is niet achterlijk en zo zou je eigenlijk niemand moeten bestempelen. Zou iemand dit kunnen aanpassen (niks is verplicht)

On-topic: Goede film ookal overacteert DiCaprio een beetje. Hij is net als Dustin Hoffman in zijn rol autist meer gefixeerd op maniertjes dan op de grote lijn van wat autisme precies is. Alle rollen zijn overigens niet slecht gespeeld. Alleen DiCaprio had zich iets meer moeten verdiepen in zijn rol. Het verhaal is goed en dat zou ik wel vaker in Hollyood willen zien.

[rating 3.5]

leonardus

Avatar

Dat gelul over de acteerprestaties, wanneer acteren de acteurs dan niet goed?
Ook is het wel grappig om te zien hoe iemand zn best doet om een zo goed mogelijke analyse eronder te zetten.
Neem bijvoorbeeld de reactie van jacq, die doet echt zn best om over te komen als een filmcriticus, terwijl dat van Raoul veel meer overkomt als normaal zeggen wat je van een film vind.
Die reacties vind ik persoonlijk veel leuker om te lezen.
Maar zoals ik al vaker heb gezegt dat is een mening, alleen krijg ik soms het gevoel dat sommige mensen denken dat ze Quinten of Steve zijn en die dat denken hebben geen mening, die denken echt dat ze het weten, maar je kan ook gewoon zeggen dat je dat VIND dan irriteer ik me er ook niet aan, maar aan de andere kant is het ook weer zo dat diegene die denkt dat ie Quinten of Steve is het vast niet kan boeien wat ik denk.