The Da Vinci Code (2006)

Uncover The Secret

Na het zien van de film dient de pijnlijke vraag zich op waarom het boek nu ook alweer zo'n hype was.
play

5,8 details

  • 149 Min
  • Drama
  • Mystery
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • Malta
  • Frankrijk
  • Verenigd Koninkrijk
149 Min Verenigde Staten

In Parijs loopt professor Robert Langdon een afspraak mis met de conservator van het Louvre omdat die kort daarvoor is vermoord. Langdon is de belangrijkste verdachte, ook al omdat de man vóór hij stierf zijn naam op de grond heeft geschreven. Hij beseft dat de conservator aanwijzingen heeft achtergelaten die alleen hij kan ontcijferen: symbolen die verwijzen naar de werken van Da Vinci. Geholpen door een agente maakt Langdon zich uit de voeten en begint de speurtocht naar het motief voor de moord en naar de betrokkenheid van het Opus Dei. Want met name de katholieke kerk zit niet op de oplossing te wachten. Ondertussen zitten de politie en de moordenaar hen op de hielen...

Regie
Ron Howard
Cast
Tom Hanks, Jean Reno, Ian McKellen, Paul Bettany, Audrey Tautou, Alfred Molina, Jürgen Prochnow, Jean-Pierre Marielle, Jean-Yves Berteloot, Rita Davies, Etienne Chicot, Seth Gabel, Francesco Carnelutti, Shane Zaza, Marie-Françoise Audollent.
Budget
$ 125.000.000
Opbrengst
$ 758.239.851
Release
19.05.2006

Filmtotaal Recensie

Regie: Ron Howard | Cast: Tom Hanks (Robert Langdon), Audrey Tautou (Sophie Neveu), Ian McKellen (Sir Leigh Teabing), Jean Reno (Bezu Fache), e.a. | Speelduur: 149 minuten

De getallen lopen wat uiteen, maar geschat wordt dat wereldwijd een kleine veertig miljoen mensen Dan Brown’s sjiek aangeklede puzzelthriller The Da Vinci Code heeft aangeschaft. Het leverde niet alleen een nieuwe leesgolf op, waarbij allerlei auteurs op Brown’s succes meeliftten en soortgelijke romans publiceerden waarin al dan niet religieuze geheimen de geschiedenis zoals we die kennen omver kegelden, maar ook een protestgolf. The Da Vinci Code beheerste het publieke debat zoals boeken dat tegenwoordig nog maar zelden doen. Het is goed deze feiten nog eens op een rijtje te zetten, want na het zien van de verfilming dient de pijnlijke vraag zich aan waarom de bestseller ook alweer zo’n hype veroorzaakte.

Niet dat regisseur Ron Howard en scenarist Akiva Goldsman er de angel uit hebben getrokken, ze zijn de bron juist braaf trouw gebleven waarbij begonnen wordt met een lezing over symboliek van professor Langdon en geëindigd bij de bizarre ontknoping in een kapel in Schotland. De naam van deze Langdon wordt gevonden naast het lijk van Louvre-conservator Saunière die een rits aan raadsels achterlaat, die naar de dader leiden. Ook aanwezig is Saunière’s kleindochter Sophie Neveu die al snel met de professor op de vlucht slaat als hij van de moord verdacht wordt. Gaandeweg komen ze via verdere woordspelletjes, puzzeldoosjes en inderdaad de eeuwenoude werken van Da Vinci erachter wat haar grootvader wilde vertellen. Het geheim in kwestie zet meerdere personen en organisaties op actief, waaronder Opus Dei, een streng conservatieve, katholieke groepering.

videotrailers & clips

alle artikelen (42)

The Da Vinci Code Nieuwsberichten

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

The Da Vinci Code

acties