Inside Man (2006)

It looked like the perfect bank robbery. But you can't judge a crime by its cover.

Inside Man drijft niet op politieke thema’s zoals we gewend zijn van regisseur Spike Lee, maar op een plot die typerend is voor films over ‘perfecte’ bankovervallen.
play

7,5 details

  • 129 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Thriller
  • Mystery
  • Verenigde Staten
129 Min Verenigde Staten

Vier mensen in schilderskleding gaan de drukke Manhattan Trust bank binnen. Enkele seconden later nemen de rovers het gebouw in bezit. Klanten en personeelsleden worden ongewild pionnen in een tot in details beraamde bankroof. De rechercheurs Keith Frazier (Denzel Washington) en Bill Mitchell krijgen opdracht te onderhandelen met de leider van de rovers Dalton Russell (Clive Owen). Ook inspecteur John Darius (Willem Dafoe) van de Emergency Services Unit heeft goede hoop dat er een geweldloze oplossing mogelijk is. Maar Russell ontpopt zich als een zeer sluwe en doodkalme tegenstander die alles volledig in de hand heeft. Als Frazier denkt dat er meer aan de hand is wordt hij daarin bevestigd door de komst van Madeline White (Jodie Foster). Haar invloed is groot, haar motieven bewust vaag. Ze gebruikt haar invloed bij de burgemeester om een gesprek aan te vragen met Russell. Ook de grote baas van de bank, Arthur Case heeft ongekend veel belangstelling voor wat zich in de bank afspeelt..

Regie
Spike Lee
Cast
Denzel Washington, Jodie Foster, Clive Owen, Christopher Plummer, Willem Dafoe, Chiwetel Ejiofor, James Ransone, Kim Director, Peter Gerety, Peter Frechette, Cassandra Freeman, Victor Colicchio, Carlos Andrés Gómez, Bernie Rachelle, Gerry Vichi.
Budget
$ 45.000.000
Opbrengst
$ 184.376.254
Release
24.03.2006

Filmtotaal Recensie

Regie: Spike Lee | Cast: Denzel Washington (Keith Frazier), Clive Owen (Dalton Russell), Jodie Foster (Madeleine White), Christopher Plummer (Arthur Case), Willem Dafoe (Captain Darius), e.a. | Speelduur: 130 minuten

Spike Lee’s nieuwste film is voor zijn doen nogal ééndimensionaal: een onderhoudende heist movie, een genrefilm die mijlenver lijkt af te staan van geëngageerde films als Do The Right Thing en Malcolm X. Inside Man drijft niet op politieke thema’s, maar op een plot die typerend is voor films over ‘perfecte’ bankovervallen: een briljante crimineel voert een ingenieuze, op alle eventualiteiten berekende kraak uit en komt tegenover een al even slimme politieman te staan. De kijker komt, samen met de politieman, achter steeds meer verwarrende details en krijgt pas op het allerlaatst de meesterzet in het plan van de briljante crimineel voor zijn kiezen. De plot knoopt op het laatst zo snel mogelijk de vele losse eindjes aan elkaar en eindigt voordat de kijker kans ziet om zich te verwonderen over de vaagheid en onwaarschijnlijkheid van het verhaal. Nog onder de indruk van de grote goocheltruc, verlaat het publiek tevreden de zaal: missie geslaagd.

In Inside Man zitten genoeg plotholes, maar onze aandacht wordt vakkundig afgeleid door een onweerstaanbare sterrencast. Clive Owen, die de film opent met een misleidende monoloog over het hoe en waarom van zijn eenzame opsluiting, gaat als bankovervaller Dalton Russell het grootste deel van de film schuil achter een masker maar weet, zoals altijd, een indruk van intelligentie en koelbloedigheid achter te laten. Nadat Russell met twee handlangers zonder veel moeite een bank in hartje Manhattan bezet en alle aanwezigen gijzelt, wordt de hulp ingeroepen van gijzelingsonderhandelaar Keith Frazier. Frazier ruikt onraad vanaf het moment dat hij bij de bank arriveert. De gijzelnemers weten duidelijk waar ze mee bezig zijn, maar hun eis om een volgetankt vliegtuig en een vrijgeleide is onrealistisch op het naïeve af. Spike Lee-oudgediende Denzel Washington voelt zich duidelijk op zijn gemakt in deze productie; hij speelt Frazier alsof hij zijn rol grotendeels loopt te improviseren, met een nonchalance en excentriciteit waar Marlon Brando zijn pet voor zou hebben afgenomen. Washington voorziet zijn op zichzelf stereotiepe personage van veel meer dan de strikt vereiste dosis charisma; het is slechts één van de bonussen in een film die makkelijk in aanmerking had kunnen komen voor een cast en crew van B-kaliber.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Inside Man Nieuwsberichten

Laatste reacties

Duck-Twacy

"...Slechte en saaie film en nog racistisch ook..."

SeanDeNiro

"...Wel apart dat bij de bank merendeel getinte mensen werken. Spike Lee is een keiharde racist...."

Olrik

"...Inside Man is een film waar ik tijdens het kijken ervan er wel redelijk van genoten heb, maar het is......"

Inside Man

acties