Hoe de misdaadthriller 'Inside Man' je in één seconde een complete schok bracht

Hoe de misdaadthriller 'Inside Man' je in één seconde een complete schok bracht

Deze ijzersterke film van Spike Lee met Denzel Washington had een bijzonder goede twist.

Veel regisseurs hebben vaak acteurs waar ze graag mee samenwerken. Denk aan Martin Scorsese en Robert DeNiro of Quentin Tarantino en Samuel L. Jackson. Een andere samenwerking die net zo iconisch is, is die tussen Spike Lee en Denzel Washington. Een van hun vele succesvolle films is Inside Man.

Inside Man kwam in 2006 uit en werd sterk ontvangen door critici. Ook op de box office was het een enorme hit. Het wist namelijk zo'n 186 miljoen dollar om te zetten met een productiebudget van 45 miljoen dollar.

Verhaal
Een detective (Denzel Washington) speelt een kat- en muisspel met een sluwe bankrover (Clive Owen), terwijl een gespannen gijzelaarscrisis zich ontvouwt.

In de onstabiele situatie komt een vrouw genaamd Madaline (Jodie Foster) terecht, een mysterieuze machtsmakelaar die een verborgen agenda heeft en dreigt deze gespannen situatie voorbij het breekpunt te duwen.

Ontvangst
Op Rotten Tomatoes draagt de film een strakke score van 86% gebaseerd op ruim 200 recensies. De consensus luidt: Spike Lee's energieke en slimme bankovervalthriller is een slimme genrefilm die niet alleen op zijn eigen voorwaarden lonend is, maar er ook in slaagt zijn clichématige attributen met humor en vaardigheid te ondermijnen.


FilmTotaal-recensent Kenji Stamet gaf de film destijds ook een goede beoordeling van vier sterren. Je leest de recensie hier.

Twist
Er zijn meerdere plotwendingen in Inside Man die waardig zijn aan de kop van dit artikel. De overvallers blijken bijvoorbeeld geen echte wapens te hebben en de executie van een gijzelaar bleek in scène gezet. De overvallers vermommen de gijzelaars in dezelfde uniformen die zij dragen, waardoor het bijna onmogelijk wordt onderscheid te maken tussen overvallers en gijzelaars.


De grootste twist is echter wel de reden achter de overval. Het bleek namelijk een complot om een nazi-collaborateur (Christopher Plummer) te ontmaskeren die bewijsmateriaal van zijn wandaden in een van de kluizen van de bank heeft bewaard.

NieuwsFilm

meest populair