Licence to Kill (1989)

James Bond is out on his own and out for revenge.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

Reviews (4)

johnwayne

Avatar

Licence to Kill is een beetje de vreemde eend in de bijt in de Bond-serie. Bond gaat nl. op een persoonlijke wraakmissie en werkt niet opdracht van de Britse regering, die hem zelfs zijn Licence to Kill intrekt. Eigenlijk zou de film dan ook 'Licence Revoked' gaan heten, maar de term 'Revoked' werd als te Brits ervaren en vandaar de wijziging van de titel. De 2e outing van Dalton werd meteen zijn laatste. Voor velen had hij toch niet de uitstraling of het charisma van zijn voorgangers. Tekenend is dat Timothy Dalton eigenlijk 2e keus was. 1ste keus was zijn opvolger Pierce Brosnan die vastzat aan de serie Remington Steele. De film werd geen grote hit, in de VS werd het zelfs een regelrechte tegenvaller. Zelfs baggerfilms als The Karate Kid Part III, Tango & Cash en Harlem Nights deden het in de VS dat jaar beter. Deze Bond-film was harder en gewelddadiger van toon. maar in een tijd (1989) waarin mannetjesputters als Bruce Willis (Die Hard), Mel Gibson (lethal Weapon 2), Sylvester Stallone (Tango&Cash) en films als Batman en Indiana Jones and the Last Crusade de boventoon voerden was Bond niet meer relevant of vernieuwend. James Bond vertoonde in deze film zelfs een aantal amateuristische trekjes. Door zijn drang naar wraak loopt hij zowel de Amerikaanse en Chinese inlichtingsdiensten voor de voeten en is de oorzaak van de dood van enkele Chinese agenten.
Het moet echter wel gezegd worden dat het stuntwerk in de film weer top is en de finale maakt veel goed.
De confrontatie tussen Leitner en de haai komt uit het boek 'Live and let Die'.
Een jonge Benicio Del Toro speelt henchman Dario.

MovieMazzter

Avatar

Qua actie en spectakel helemaal geen slechte film. Goede en erg mooie Bond girls in de personen van Carey Lowell en Talisa Soto, sterke slechterik in de persoon van die drugsbaas (Robert Davi)en zowaar een grotere rol voor Q. Nodige humor ook (Q als straatveger met een bezem als zendmast). Dalton is vrij goed op dreef in deze film. Misschien niet de typische Bond film en wellicht wat voorspelbaar allemaal, maar dat geldt voor alle Bond films in zekere zin want we weten dat de bad guy uiteindelijk nooit kan winnen. Heb me weer prima vermaakt met deze film. Ik rond naar boven af met een 8 en kan me niet vinden in de kritiek dat dit 1 van de mindere of zelfs slechtste Bondfilms is. 8/10

Tarkus

Avatar

Deze film is van het gelijke niveau als de eerste met Dalton, deze zou dus ook zijn laatste zijn, en ik denk wel dat het een goede zet was om Timothy Dalton niet langer aan te houden als Bond-acteur, ik vond hem niet echt de goede keuze voor de rol.
Maar de film blijft wel redelijk goed wat verhaal en actie betreft.

Commentaar 2011:
Zeker niet de beste Bondfilm deze, maar wel de beste met Timothy Dalton als James Bond.
Prima verhaal met veel actie en de typische Bond-humor.

Meninho

Avatar

Mijn inziens een van de minste Bond films. Verhaal is zeer doorsnee, had net zo goed een Miami Vice aflevering kunnen zijn. Niks mis met Miami Vice, maar voor een Bond film verwacht je andere elementen. Daarbij heeft Dalton me nooit overtuigd, hoiewel hij wel kenmerken heeft van Flemings beschreven Bond. Echter is hij dodelijk saai!
De film bevat uiteraard wel enkele hoogtepunten:

benicio del toro als Henchman.

Talisa Sato is een van de mooiste Bond girls.

De locaties zijn mooi, zoals altijd. En de openingstune is erg mooi.

Voor een Bond film eechter veel te weinig hoogtepunten en is het daardoor niet meer dan een doorsnee actiefilm. Het duurde niks voor niks 6 jaar voordat er een nieuwe Bond film werd gemaakt (Goldeneye).