eXistenZ (1999)

Play it. Live it. Kill for it.

Reviews (8)

BdR

Avatar

In 1999 kwamen 3 films uit die alledrie draaien om de vraag wat is realiteit? The Matrix, eXistenZ en The 13th Floor. Ik vind het alledrie topfilms, alleen The Matrix steekt er qua budget natuurlijk wel bovenuit.. Er was ook nog "Dark City", maar die ging volgens mij meer over herinneringen en gedachten e.d.

Ik snap alleen niet dat mensen eXistenZ "intelligenter" vinden dan The Matrix. Alleen omdat een film een lager budget heeft, wil dat nog niet zeggen dat het ook intelligenter in elkaar zit. Maar goed, eXistenZ is zeker een aanrader.

Vic

Avatar

Hele goeie film.

Ik maak zelf computergames als hobby. En die tippen natuurlijk niet aan ExistenZ, maar ik heb me wel zwaar verdiept in de theorie van games en kan zeggen dat uit dat oogpunt deze film bijzonder interressant is.

Let goed op de locatie's, de karakters, de overgangen, etc.. en zie hoe stereotiepen en randomness (The Chinese restaurant in the forest) zich voordoen in het spel.

Zeker kijken. Los van het bovenstaande is de film fantastisch surrealistisch.

Rooster

Avatar

Jammer Hans..
Ik heb hem wel gezien en ik vond het een hele aardige film. Vooral de sfeer en stijl is erg goed. Typisch Cronenberg. Het verhaal was een stuk compacter vergeleken bij "The Matrix" waardoor er ook niet zoveel uitgelegd hoeft te worden. Van "The Matrix" was het verhaal wat omvangrijker en wilden ze ook wat dieper gaan (wat niet altijd helemaal goed lukte). Neemt niet weg dat "The Matrix" een veel grotere impact op mij had en waarschijnlijk ook meer aanzet tot nadenken maar de sfeer en stijl van "eXistenZ" vond ik mooier....

mpol

Avatar

Ik vond de film niet zo overtuigend neergezet als de Matrix. Het acteren vond ik wat minder overtuigend, en ook bekroop me niet echt een surrealistisch gevoel, wat ik bij de Matrix wel had.
Misschien komt het omdat het idee van het spel me doet denken aan computergames, wat me sowieso niet aanspreekt....
Nou ja, dat is mijn ervaring.

Het verhaal deed me trouwens erg denken aan "Vluchten in visioenen" van Philip K. Dick (Maze of death). Suggested to read Smiley face

Hugo

Avatar

De vergelijking met The Matrix is een vrij logische. Zelfde onderwerp, zelfde jaar in de bioscoop. Echter The Matrix sloeg bij mij in als een atoombom en eXistenZ niet. Dat neemt niet weg dat eXistenZ nog altijd een heel behoorlijke film is. Vind je The Matrix goed, dan moet je zeer waarschijnlijk deze ook goed vinden. The Matrix krijgt van mij een 10 eXistenz een 8 om de vergelijking maar even door te trekken in cijfers.

shareholder

Avatar

Dit is een must-see.
Hij hoort m.i. inderdaad in een serie techo/compu-films die over virtual reality gaan. Als je The Matrix of Avalon of FinalFantasy waardeert, moet je deze zeker ook zien.
De effecten zijn echter, menselijker, vleeselijker..
Daardoor kom je in Gibson-achtige sfeer. Hij lijkt qua effecten ook op Videodrome vind ik, een voorloper in dit genre.
Aanbeveler dus :Y al gaan de commercials m vergallen :-S :r

ruben

Avatar

Ben ik niet met je eens. Ik ben ook een Cronenberg liefhebber (Videodrome en Dead Ringers zijn mijn favorieten). Maar ten eerste vind ik niet dat de Matrix een semi- of pseudofilosofie hanteert (hoogstens bij enkele scene's zou je dat kunnen opmerken). Zoals al op het forum gezegd werd, zitten er behoorlijke theorieën in...een soort Plato gemixt met A.I. theorieën. Niet voor niets dat veel bekende filosofen zich hebben gestort op het Matrix fenomeen.

eXistenZ mag dan minder toegankelijk zijn, dat maakt hem niet meteen beter, hoewel het natuurlijk altijd 'erg stoer' is om te zeggen dat je ontoegankelijke kunst mooi vindt. Het basisgegeven van de film is erg interessant, maar daarna is het slechts een aaneenschakeling van 'het publiek op het verkeerde been zetten', op een steeds dezelfde wijze. Begrijp me niet verkeerd, ik vond het een goede film...mooie stijl + vorm, maar de diepzinnigheid ontging me (maar dat kan ook aan mij liggen ;) )

ruben

Avatar

Ongeveer uit de zelfde periode als de Matrix...min of meer zelfde onderwerp ("wat is werkelijkheid?"), maar minder fancy...flitsend...

Cronenberg, dus af en toe lekker ranzig. Ook weer typische Cronenberg thematiek. Iedereen vond hem 'diepzinniger' dan de Matrix, maar daar ben ik het niet mee eens. Op zich wordt in eXistenZ steeds het zelfde trucje uitgehaald (er worden nieuwe levels in de werkelijkheid ontdekt, waardoor je steeds op het verkeerde been wordt gezet...). De Matrix vond ik prikkelender...neemt niet weg dat eXistenZ een erg goeie film is. [rating 4]