nu in de bioscoop

Aliens (1986)

This time it's war.

Reviews (4)

Glennekeeeee

Avatar

Vorige week had ik eindelijk Alien gezien. De klassieker van Scott kon mij eigenlijk totaal niet overtuigen om het woord klassieker in de mond te nemen aangezien het buiten de setting gewoon een standaard horrorfilm was. In Aliens nam Cameron het over. Best raar dat bij een succesvolle en lovend ontvangen film het vervolg volledig omgegooid word qua stijl en genre. Voor mij pakte het wel goed uit, al is ook Aliens uiteindelijk niet dé klassieker die ik had verwacht.

Het is wel leuk dat de film een mooie combinatie maakt tussen verdergaan waar gestopt en anderzijds toch genoeg ruimte te geven om nieuwe elementen aan boord te brengen. Het is al snel duidelijk dat Cameron het over een andere boeg gooit. Nu anno 2015 is het stramien van deze film wel wat voorspelbaar én ook typisch Cameron maar het is een aangename verfrissing op de vorige episode. Waar de vorige vooral leunde op suspense en een opbouwende spanning pakt Cameron het dus volledig anders aan. De trage opbouw is er nog steeds (komt ervan als je een hele nieuwe cast moet introduceren en daar uiteindelijk merkt nog te weinig ruimte in te hebben) maar de humor is iets meer aanwezig en de (geslaagde) oneliners volgen mekaar in sneltempo op waardoor die opbouw ook wat meer vaart krijgt. Eens de Aliens hun intrede doen is van suspense geen spraken meer. Ze vallen uit alle hoeken aan en het is vooral een aaneenschakeling van schietscènes die mekaar opvolgen. Soms leek het wel of je was de 1e Resistance op de PS2 aan het spelen was :D . Nu, hoewel het allemaal wat simpel is blijft het wel vermakelijk. De actie is tof en dankzij de visuele kwaliteit (camerawerk) blijft het zeker voor die tijd een topper. Qua effects is het niet altijd even sterk maar ook daar moet je de tijd wat in rekening houden en valt het al bij al nog mee. Uiteindelijk is Aliens een actiethriller die anderzijds ook het horrorstramien niet laat varen qua scenario. Het zorgt voor een mengelmoes die vaak maar niet altijd genoeg in balans is maar wel onderhoudend blijft tot de laatste scène, hoewel de finale wel wat kitscherig aanvoelde.

Aliens is met gemak beter dan zijn voorganger. Hoewel het allemaal net wat te simpel is om écht als klassieker te beschouwen, is het wel een vermakelijke actiethriller met een aardige (maar matig uitgewerkte) cast, een aaneenschakeling van leuke actie en een wereld die mooi is uitgebouwd. Naar mijn gevoel, hoe ik het einde aanvoel van deze film, vond ik Aliens dan ook een goede afsluiter die alles er heeft uitgehaald wat er uit te halen was. Ik vrees dus ook dat de vervolgen mij nog minder zullen kunnen bekoren.

7,5/10

Tarkus

Avatar

Blijf bij mijn eerste mening, deze tweede film vind ik beter dan de eerste.
Opnieuw bekeken, op blu-ray, en ook hier is het vooral het geluid dat indrukwekkend is.
Is en blijft een van de beste SF-Horrorfilms die ik ken.

Commentaar 2008:
Het gebeurt niet zo vaak, maar dit 2de deel is wel nog beter dan het eerste deel.
De film duurt ook een stuk langer en is nog spannender dan de eerste film.
Ook hier zijn de special effects verbluffend goed.
Maar het is toch vooral weer Sigourney Weaver die hier de show steelt, het moet worden gezegd, het is een van haar beste rollen ooit.
Ondanks de ruim 2,5 uur dat de film duurt is er geen moment waarop je niet met spanning zit te kijken.
Top SF-film met veel meer actie dan je zou vermoeden.

jaime91

Avatar

Aardig vervolg op deel 1 jammer genoeg haalt ie het niet bij het fantastische 1ste deel. De personages zijn ontzettend cliche met dito cheesy onliners vooral Bill Paxton spant de kroon en ik heb me ook vooral aan hem enorm lopen irriteren. Toch wil ik de film hier niet te hard op afrekenen omdat Predator dit ook heeft en ik die ook top vind en ja het zijn nou eenmaal de jaren 80. Ik vind dat je deze film daar ook heel goed mee kan vergelijken, Predator meets Starship Troopers zeg maar.

Wat ik ook jammer vind is dat de Alien wel heel laat in de film wat van zich laat horen. Zoals ik al zei Predator heeft soortgelijke personages en cheesy onliners alleen gaan ze in die film wat eerder over in de actie waardoor ik daar prima mee kan dealen.

Toch is absoluut niet alles slecht. Sigourney Weaver is in deze film echt ontzettend badass en niet meer zo onschuldig als in deel 1. Ze weet wat ze kan verwachten door wat ze in het 1ste deel heeft meegemaakt en is daar ook een stuk harder door geworden. Wat natuurlijk ook best logisch is. De moeder-dochter band die Ripley met Newt heeft vond ik ook ontzettend mooi om te zien. En Carrie Henn is ook absoluut geen irritant kind wat je wel vaker ziet in dit soort films. Ook de CGI is weer top net als bij deel 1 alleen zijn de acteurs ook wat minder legendarisch dan in het 1ste deel. Oke je hebt Michael Biehn die ik hier overigens wel cool vond,Lance Henriksen en Bill Paxton. En voor de rest een aantal acteurs die je wel kent van gezicht maar niet van naam althans dat had ik dan.Zo is er bijv ook Jenette Goldstein die ik alleen ken van haar kleine rol in Terminator 2 die voor deze film flink wat uurtjes in de gym heeft doorgebracht waardoor ze er best tough uitziet.Ook is de film nog steeds best spannend en zitten er best goeie schrikeffecten in. En hij bevat ook wat meer gore en dat is natuurlijk dikke prima.

En ik vind het leuk dat Ripley dit keer tussen de marines zit en tegen meerdere aliens vecht,jammer dat het alleen allemaal zo lang duurt voordat het los gaat en echt spannend wordt.

Conclusie: Heb me hier ook prima mee kunnen vermaken nadat hij eenmaal op gang kwam alleen mag het van mij allemaal wel wat sneller. Deel 1 heeft dit ook alleen boeide mij de personages in het eerste deel meer waardoor ik daar minder problemen mee had dan bij dit deel. Gelukkig is hij wel nog steeds spannend en is de CGI ook weer van hoog niveau vooral voor die tijd. En als het los gaat dan gaat het goed los waardoor hij hier en daar ook best wat creepy momenten bevat. Dus als SF/Actiefilm is ie prima geslaagd alleen heb ik me met Predator net iets beter vermaakt.

Patcher

Avatar

Absolute cult film.
Onder budget gemaakt des tijds, en een trend zettende film, waar heeel veel andere filmen nu nog op proberen in te haken. Persoonlijk hebben andere navolgende delen geen indruk op mij gemaakt.
Dit komt waarschijnlijk omdat ze S. Weaver zich met de regie hebben laten bemoeien.
Absolute favorite soldier in deze film is Bill Paxton.

Eens met Stok dat Giger met dit ontwerp van de alien furore heeft gemaakt.

Een thrill ride van begin tot eind
Ik heb deze film een 10 gegeven.