Dogville (2003)

A quiet little town not far from here.

Reviews (6)

Ann McDunn

Avatar

Rooster spreek je jezelf nu niet erg tegen? Eerst zeg je "Zeker een interessante en indrukwekkende film en onderaan je post zeg je "Eigenlijk is Dogville helemaal geen film... Het is een voorgedragen prentenboek..." Dat jij er anders naar kijkt is één maar je kraakt de film toch wel erg af. Een verfilmd toneelstuk klinkt toch beter. In ieder geval heeft iedereen zijn eigen mening over Dogville en ik vind het een prachtige film.

Rooster

Avatar

Zeker een interessante en indrukwekkende film maar deed het toch niet helemaal voor mij.

Lars von Trier, een beetje lijpe cineast die zich bij het maken van films allerlei bizarre regels en beperkingen oplegt, steunt hier wel heel zwaar op een voice-over; iets wat voor een regisseur toch eigenlijk wel een beetje een zwaktebod is. Bizar om te zien hoe Von Trier alles wat film eigen is aan de kant schuift en vervolgens, op zeer oncinematische wijze zijn verhaal vertelt.
Eigenlijk is Dogville helemaal geen film... Het is een voorgedragen prentenboek...

juggalo

Avatar

De reden voor die lengte van 3 uur is volgens mij omdat het een soort anti-hollywood film is. Von Trier maakt het zijn publiek niet makkelijk en dat vind ik in dit geval wel een goeie zaak.

Dogville vond ik verder een prima film. het is een hele zit maar je krijgt wel een goeie pay-off aan het einde. Die toneelachtige aanpak heb ik me ook totaal niet aan gestoord. Zeker kijken als je hem nog niet kent.

8.5/10

AngelEyes

Avatar

De eerste keer vond ik hem al goed, maar was m'n grootste kritiek dat er hier en daar fors de schaar in gezet had mogen worden; drie uur is wel lang. Een grondige herkijkbeurt later moest ik dat toch terugnemen. Bijna alles wat er gebeurt of gezegd wordt diept de karakters weer een stukje verder uit. Vooral de enigmatische karakters Tom (Bettany) en Grace (Kidman) worden op een boeiende manier zo stukje voor stukje ontleedt in hun karakter, achtergrond en beweegredenen.

De aangesneden thema's (machtsmisbruik, arrogantie en vergeving om er maar een paar te noemen) worden weliswaar niet subtiel te berde gebracht, maar juist daarom zetten ze wel tot denken aan. Dogville is een film waar veel inzit, zowel aan het oppervlak als in de diepere, minder zichtbare, lagen. Een zeer literaire film, een indruk die nog eens versterkt wordt door het decorgebruik. De decors vormen voor de verandering eens niet enkel de achtergrond, maar vormen een integraal deel van het verhaal. Dus: zet je over je eventuele vooroordelen (langdradig, lang, toneelstukachtig), die ook ik aanvankelijk had, heen, en laat je meeslepen door deze inspirerende film!
[rating 4.5]

Iridian

Avatar

Werkelijk een fantastische film. Een film, in het begin dacht ik zoiets van: 'Als dit maar niet zo'n pretentieuze maar saaie super-cult film wordt'. Niets was minder waar. Werkelijk geniaal acteerwerk van naar mijn mening één van de beste actrices ooit, Nicole Kidman, en niet vanwege haar looks (alhoewel die er ook mogen zijn). Het decor is sober maar accentueert het acteerwerk. Bovendien een zeer sterk verhaal, of beter gezegd, thema, dat na het begin, wat nog even wennen is, steeds meer gaat boeien met een mooi slot. Eigenlijk een film die niet makkelijk te omschrijven is, je moet hem gewoon zien...Naar mijn mening minimaal een 9, en ik zeg erbij dat ik een vrij conservatieve stemmer ben.

kaspers

Avatar

Ik heb hem ooit gekocht op dvd en er misschien 15 minuten van gekeken en vond hem niks dus heb de dvd weer verkocht. Vorige week was ie op Cnal+ en kwam ergens midden in de film en op 1 of andere manier boeide hij me enorm en kon de tv gewoon niet uitzetten.Ik wou hem afkijken.Heb nu wel een betje spijt dat ik de film wegegedaan heb. Ga hem vanavond weer zeker kijknen!