The Matrix Revolutions (2003)

The IMAX Revolution

Reviews (6)

Magalaan

Avatar

Deel drie is de finale, en hoe kan het ook anders het eindigt met de bevrijding van de mensheid.

Deel drie is ook weer goed, maar kan natuurlijk nooit zo verrassend zijn als deel 1. In de serie zit de nodige filosofie en religie verweven. In het hart van het christendom zit de gedachte dat we in een aards tranendal leven en redder nodig hebben om uit de misère te komen. Dat is bij het eerste optreden niet gelukt en daarom zal de redder terug zal komen. De Bijbel belooft dat er een grandioze apotheose zal komen waarin de redder de mensheid definitief zal bevrijden van het kwaad dat bezit heeft genomen van de wereld. Hij zal de wereld vernietigen en de goeden weg voeren. Deze eindtijd gedachte blijft veel mensen bezig houden.

In de Matrix is deze redder, the one, Neo. Voor de hand ligt dat Neo wederom nieuwe superkrachten ontdekt en een einde maakt aan de matrix, maar dit is niet hoe het verhaal afloopt. Dat kan best teleurstellend zijn voor veel mensen want we zijn in onze cultuur door de religie als het ware voorgeprogrammeerd voor steeds weer dit einde.

Het plot is echter veel origineler. Geen uitroeiing van het kwaad, maar een herstel van de harmonie tussen mens en machine. Zij die vrij willen leven mogen weer in vrijheid leven aan de oppervlakte en zij die verkiezen in de droom van de Matrix te leven gaan daar mee door. Om deze harmonie te bereiken moeten de elkaar strijdende krachten (Neo en Smith) in elkaar opgaan. Er is geen keus want zowel Zion als Machinebeschaving worden bedreigt met de vernietiging.

Daar zit een boodschap in voor ons. De matrix is de steeds verder mechaniserende, automatiserende samenleving die de mens tot een genummerde werkslaaf maakt. Zion zijn de individualistische mensen die daar proberen buiten te blijven en een zelfstandig bestaan proberen te handhaven. En tussen die twee is duizenden jaren een strijd gaande al zal niet iedereen dat opmerken. Die strijd kan niet gewonnen worden door een van beiden en gelukkig maar, maar hij maakt ook veel slachtoffers. De oplossing is een verzoening, respect voor elkaars leefwijzen. Maar op de vraag hoe lang het zal goed gaan, zegt ook the Oracle, zolang het duurt.

De film is een waarschuwing. En na alle recente onthullingen hoe de NSA bezig is elk aspect van ons privéleven te infiltreren en af te luisteren, nu in hoog tempo militaire robots ontwikkeld worden. Nu wordt het hoog tijd dat we serieus gaan worden over in welke toekomstmaatschappij we willen leven. Nu, nu we nog iets te kiezen hebben. Want anders wordt de keus voor ons genomen.

The Matrix gaat niet over de verre toekomst, maar over iets waarvan de contouren zich al af tekenen. Voor de massamens zal de Matrix niets meer zijn dan een film met vette actie, die hij met een slok bier wegslaat. Deze massa mens laat zich als een kuddedier dirigeren met een wortel voor zich en een stok achter zich. Zij komen alleen in opstand als de voederbak leeg blijft. Deze film is bedoeld voor mensen die hun vrijheid lief is.

Tarkus

Avatar

Derde en laatste deel van de trilogie, die ik nu helemaal opnieuw heb bekeken op blu-ray.
Hoewel deze film van de drie de meeste actie bevat vind ik dit toch het mindere deel van de reeks.
Wellicht is voor mij het romantische gedeelte er een beetje teveel aan, niet echt passend in de ganse opzet van het verhaal vind ik.
Maar de 3 filmen in zijn geheel hebben me zeker niet verveeld, en zijn wel een belevenis om te bekijken, zeker op de BD-schijfjes, waarbij ook in dit deel vooral het geluid voor een ware explosie zorgt.

MrMyrmica

Avatar

Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat deel 1 het neusje van de zalm is wat betreft de trilogie. Deel 2 was de anus van de zalm en deel 3 ergens daar tussenin. Het leukste van de matrix zijn naar mijn idee toch de gesprekken tussen Neo en mr Smith. Het eindgevecht is niet boeiend maar wel wat er gezegd wordt wanneer ze samen in die kuil praten. It's not impossible, it is inevitable 8-)

johannes

Avatar

Ik vind deel 1 nog steeds het beste van de drie.
Om nu de andere delen slecht te vinden gaat me te ver.
Vind het best knap om een film vol aktie en verrassende effekten, want laten we eerlijk zijn, we (ik) waren toch verrast van de beelden; toch een filosofisch verhaal weer te geven.

Toch denk ik dat inderdaad deel 3 teloor gaat onder de speciale effekten en het wordt allemaal te bombastisch.

Neemt niet weg dat je wel moet kijken, zeker als je de andere delen hebt gevolgd

.

Blight

Avatar

Reloaded is in ieder geval onderschat.
Ja, je leest het goed, ONDERSCHAT.
Veel mensen klagen steen en been over het gebrek van antwoorden op de vragen die bij mensen opkomen bij het zien van the matrix.
Echter, deze vragen worden wél beantwoord.
Ook ik had eerst weinig goeds te melden over Reloaded, maar nadat ik hem nog een paar keer heb gezien zie ik veel meer detail.. Onder andere de verklaring waarom "een bepaald iemand" uit de matrix ook in "de echte wereld" weet te komen.
Het is een kwestie van heel goed opletten en aandacht besteden aan elk detail.

Aan de andere kant is het dan natuurlijk de fout van de regisseurs dat zij de antwoorden zo sneaky aan het licht brengen, want dat maakt de film minder toegankelijk voor het publiek.

Ik verwacht met Revolutions het zelfde effect te krijgen.
Na de 1e keer kijken vind ook ik sommige dingen wat vaag, maar ik kan dan ook niet wachten op de dvd..

easy1972

Avatar

Deel 1 was een topper met een open einde..... dan zie je hem wegvliegen.... daar gaat deel 2 in verder..... maar deze was qua spektakel zeer gaaf te noemen.... aan het eind van die film in de bioscoop werd de teasers voor deel 3 getoond, supersnel en echt de moeite waard om te zien.....
wat doe ik dus, ik ga naar deel 3......
en wat scherst mijn verbasing.... de film is zodanig slecht dat ik deel 3 niet liever had gezien......
de actie was te overdreven en de effecten die in de andere 2 delen waren te zien waren uitermate goed, maar in deel 3 te overdreven en te slecht ( ondertussen hebben ze in deel 3 al 34 fouten gevonden) deel was toppie, deel 2 werd beter en wat gebeurde er met deel 3????? vage bedoening en zonde om te kijken, teveel sentimenteel gekus, er gaat iemand dood (ik vertel niet wie) maar dat is al met vele gebeurt.....vage film deel 3