The Passion of the Christ (2004)

12 Hours That Changed the World

Regisseur Mel Gibson laat het lijdensverhaal zien zoals dat nog nooit eerder op het witte doek is vertoond; uiterst gewelddadig en bloederig.
play

6,1 details

  • 127 Min
  • Drama
  • Verenigde Staten
127 Min Verenigde Staten

Een film over de laatste twaalf uren van het leven van Jezus van Nazareth. Verraden door zijn leerling Judas Iskariot, wordt Jezus gearresteerd en meegenomen binnen de stadsmuren van Jeruzalem, waar de leiders van de Farizeeën hem confronteren met beschuldigingen van heiligschennis en hem ter dood veroordelen.

Regie
Mel Gibson
Cast
Monica Bellucci, James Caviezel, Claudia Gerini, Maia Morgenstern, Christo Jivkov, Toni Bertorelli, Francesco De Vito, Hristo Shopov, Mattia Sbragia, Luca Lionello, Giacinto Ferro, Fabio Sartor, Lucio Allocca, Aleksander Mincer, Sheila Mokhtari, Maia Morgenstern.
Budget
$ 30.000.000
Opbrengst
$ 611.899.420
Release
25.02.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Mel Gibson | Cast: James Caviezel (Jezus van Nazareth), Monica Bellucci (Maria Magdalena), Maia Morgenstern (Maria), Hristo Shopov (Pontius Pilatus), Luca Lionello (Judas Iskariot) e.a.

Het is lang geleden dat er zoveel controverse rond een film was als bij The Passion of the Christ. De nieuwe film van Mel Gibson, die de laatste twaalf uur uit het leven van Jezus van Nazareth vertelt, zou antisemitisch zijn, zou op cruciale punten afwijken van de evangeliën, en zou voorbijgaan aan de spirituele betekenis van de figuur Jezus. Vooral voor dit laatste punt valt wat te zeggen: The Passion of the Christ is een horrorfilm in de meest letterlijke zin van het woord, waarin weinig ruimte wordt gelaten voor de leer van Jezus. Het grootste gedeelte van de twee uur durende film bestaat uit zeer realistische beelden van de meest afgrijselijke martelingen. Jezus wordt beschimpt, bespuwd, vernederd. Hij wordt geslagen, geschopt en gegeseld totdat de lappen vlees van zijn lichaam hangen en de botten letterlijk door zijn vel steken. Duidelijk is dat Gibson er niet op uit was een fijnzinnige, spirituele film te maken. Hij wil maar één ding: het lijden van Jezus zo dicht mogelijk bij de kijker brengen, met de boodschap dat Jezus dit allemaal voor ons doorstaan heeft. Je kunt je afvragen hoe integer een dergelijke boodschap is. Belangrijker is echter dat de film zijn doel voorbijschiet: murwgebeukt door het vele expliciete geweld zal de kijker niet meer ontvankelijk zijn voor de diepere betekenis achter Jezus’ opoffering.

The Passion of the Christ opent in de tuin van Getsemane, op de Olijfberg, waar Jezus na het laatste avondmaal naartoe is gekomen om te bidden. Judas leidt de Romeinen naar de berg, en verraadt Jezus door een kus. Jezus wordt gearresteerd en meegenomen naar Jeruzalem, waar de Joodse religieuze leiders, de Farizeeërs, hem van heiligschennis beschuldigen en hem voorgeleiden aan de Romeinse gouverneur van Palestina, Pontius Pilatus. Omdat Pilatus zich bewust is van het risico van een dergelijk beladen veroordeling, besluit hij, nadat hij zich tevergeefs heeft gericht tot de koning Herodus, het lot van Jezus in handen te leggen van het volk. De menigte die bij het paleis van Pilatus bijeen gekomen is schreeuwt om Jezus’ veroordeling. Jezus wordt overgedragen aan de Romeinse soldaten en zwaar gegeseld. Na de geseling leidt Pilatus Jezus wederom voor aan het volk, met de vraag of de straf zwaar genoeg was. De bijeengekomen menigte eist echter dat Jezus ter dood wordt gebracht door kruisiging. Pilatus stelt voor een gevangene vrij te laten, en geeft het volk daarbij de mogelijkheid te kiezen tussen Jezus en de crimineel Barrabas. Het volk kiest voor de vrijlating van Barrabas. Bang voor een opstand, geeft Pilatus toe aan de menigte. Hij wast zijn handen in onschuld, en geeft het bevel voor de terechtstelling. Na een zware tocht door de straten van Jeruzalem, waarbij hij zijn eigen kruis draagt, wordt Jezus gekruisigd op de berg Golgotha. Met zijn laatste beetje levenskracht richt hij zijn aangezicht naar de hemel, en zegt: “Het is volbracht”. Dan sterft hij.

videotrailers & clips

alle artikelen (20)

The Passion of the Christ Nieuwsberichten

Laatste reacties

11qqaazz

"...[quote=warsteyner]Waarom krijgt de film dan toch een dikke voldoende op imdb?[/quote] Omdat veel......"

Hoiii

"...[quote=benjamin]Eén van de slechtste film aller tijden: gewoon bloed, bloed, bloed en niks dat ook m......"

Lord Voldemort

"...[quote=LordOgre]Hermit Elephant, jij hebt vast RTL Boulevard gezien, daar zeiden ze dat ook haha........."

The Passion of the Christ

acties