Guy Ritchie aangeklaagd wegens plagiaat: "film gejat"

Guy Ritchie aangeklaagd wegens plagiaat: "film gejat"

Beter goed gejat dan slecht bedacht?

Regisseur Guy Ritchie is al ruim 25 jaar actief in de filmwereld. De filmmaker is onder andere bekend van films als The Man from U.N.C.L.E., Sherlock Holmes en Aladdin. Een van zijn laatste films, The Gentlemen, is nu het middelpunt van een controverse. De filmmaker wordt namelijk aangeklaagd het idee voor de film te hebben gejat.

Filmregisseur Guy Ritchie (Sherlock Holmes, Snatch) heeft meerdere terugkomende thema's in zijn films. Zo zijn de hoofdrolspelers vaak van Britse komaf en is er ook vaak ruimte voor een bokswedstrijdje. Het lijkt er nu echter op dat de regisseur zelf enkele klappen moet incasseren, gezien hij wordt aangeklaagd voor het jatten van een film.

Sequel
Bij de rechtbank in Londen is er een aanklacht ingediend door acteur en schrijver Mickey De Hara. Volgens De Hara verzocht Guy Ritchie hem om een sequel te schrijven op Ritchie's film Rocknrolla.

De Hara leverde vervolgens in 2018 een script aan over een drugsbaas die actief is in de wiethandel. De Aladdin-regisseur vertelde hem toen dat er geen ruimte meer was voor gangsterfilms en dat met het script niks meer werd gedaan.

The Gentlemen
Nog geen 2 jaar na de afwijzing van Guy Ritchie verscheen The Gentlemen met o.a. Matthew McConaughey en Colin Farrell. Het gehele plot van de film betreft een drugsbaas in de wiethandel die zijn drugsimperium probeert te verkopen.

De Hara probeerde na de release van The Gentlemen in contact met Ritchie te komen. De filmregisseur liet de schrijver weten dat hij wel contact met hem had opgezocht, maar dat De Hara niets meer van zich had laten horen.

Het was niet mogelijk voor De Hara om alsnog op de aftiteling te komen van de digitale release, waarbij Ritchie een opmerkelijk aanbod deed om hem op de aftiteling te zetten van een toekomstige film waar De Hara überhaupt niet aan mee heeft gewerkt.

Aanklacht
Volgens de aanklacht zoekt De Hara geen erkenning voor een film die hij niet heeft geschreven. Echter wilt de schrijver erkenning voor het script dat is gebruikt ter inspiratie voor The Gentlemen, zonder hem hierover te raadplegen of te informeren. Ook wil De Hara een compensatie van $250.000 dollar.

Guy Ritchie heeft vooralsnog niet gereageerd op de kwestie. The Gentlemen kan je momenteel streamen op Netflix.



NieuwsFilm

meest populair