Hoe verging het de geniepige Duitse 'Hans Gruber' na 'Die Hard'?

De carrière van topacteur Alan Rickman.


Er is bijna niemand die je tegenspreekt als je zou zeggen dat Alan Rickman's Hans Gruber uit Die Hard één van de beste filmschurken aller tijden is. Voor velen was Gruber de eerste, maar zeker niet de laatst rol van Rickman die ze op het witte doek zagen

Rickman had een zeer diverse carrière. Hij ging van theater naar talloze tv-series en van de grootste blockbusters in Hollywood weer naar geliefde komedies.

Die Hard
Rickman begon voornamelijk als theateracteur en maakte in 1978 zijn debuut op televisie in een serie genaamd The BBC Television Shakespeare. De jaren erna bleef de acteur in veel Britse series spelen, maar in 1988 speelde hij in zijn eerste bioscoopfilm: Die Hard. Rickman werd dankzij zijn rol in de film een wereldwijde beroemdheid.

In de jaren 90 speelde hij onder andere de Sheriff of Nottingham in Robin Hood: Prince of Thieves en Alexander Dane in de cultklassieker Galaxy Quest. Momenteel is er een Galaxy Quest-serie in de maak voor Paramount+.

Snape
Hans Gruber is de rol die Alan Rickman beroemd maakte en rollen in Love Actually en de Tim Burton-films Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street en Alice in Wonderland ervoer hij veel succes, maar een compleet nieuwe generatie maakte kennis met de acteur in de rol van Severus Snape in de Harry Potter-films.


Rickman speelde de rol in alle acht films en is vandaag de dag nog een favoriet onder de fans. Het wordt dan ook lastig om de acteur te vervangen in de aanstaande Harry Potter-serie op Max.

Laatste film
Alan Rickman overleed op 14 januari 2016 op 69-jarige leeftijd aan alvleesklierkanker. Zijn laatste filmrol was die van Absolem/The Blue Caterpillar in Alice Through the Looking Glass.Hij sprak in echter alleen de stem in van Absolem. De laatste laatste live-action-rol was in de film Eye in the Sky uit 2015.

NieuwsFilm

meest populair