Hoe de oorlogsfilm 'Dunkirk' van Christopher Nolan op één opvallend punt echt uniek is

Hoe de oorlogsfilm 'Dunkirk' van Christopher Nolan op één opvallend punt echt uniek is

'Dunkirk' blijft een absolute topfilm.

Christopher Nolan kwam na zijn Dark Knight-trilogie en Interstellar met een oorlogsfilm gebaseerd op echte gebeurtenissen. Dit was een nieuwe richting voor de gerenommeerde regisseur, maar hij bewees dat ook dit genre hem zeker ligt. Een bepaald element maakt Dunkirk extra uniek.

Dunkirk is geen standaard oorlogsfilm, waardoor het gezien wordt als een van de beste Christopher Nolan-films.

Verhaal
Dunkirk vertelt het verhaal van de geallieerde soldaten uit België, het Britse Gemenebest en het Britse Rijk en Frankrijk die omsingeld zijn door het Duitse leger en geëvacueerd worden tijdens een felle strijd in de Tweede Wereldoorlog.

We krijgen deze situatie vanuit drie verschillende perspectieven te zien: vanaf het land, de zee en in de lucht. We volgen verschillende personages die onder andere gespeeld worden door Fionn Whitehead, Tom Hardy en Barry Keoghan.

Uniek
De verschillende perspectieven zijn natuurlijk al een uniek element van de film, maar het feit dat we nooit een vijandelijke soldaat te zien krijgen, is nog unieker. Dunkirk legt de focus niet op een veldslag of strijd tussen twee kampen, maar puur op overleving.


De vijandelijke soldaten komen namelijk nooit goed in beeld. Hiermee wil Nolan de nadruk op het overleven van de verschillende soldaten leggen, iets wat je niet vaak tegenkomt in een oorlogsfilm.

Oppenheimer
Christopher Nolan keert met Oppenheimer terug naar het tijdperk van de tweede wereldoorlog, maar dat betekent niet dat Oppenheimer en Dunkirk op elkaar lijken. Hoofdrolspeler Cillian Murphy beschrijft Oppenheimer deels als biopic, een thriller en soms zelfs als een horrorfilm.



Ook vindt hij dat Oppenheimer de beste film van Christopher Nolan is. Op 20 juli gaan we erachter komen of dit ook echt zo is, dan verschijnt Oppenheimer namelijk in de bioscoop. Nolan gaat ongetwijfeld iets nieuws brengen naar het biopic-genre, net zoals hij dat deed voor oorlogsfilms met Dunkirk.

NieuwsFilm

meest populair