Deze horrorfilm lanceerde 20 jaar geleden de merkwaardige acteur Cillian Murphy

Deze horrorfilm lanceerde 20 jaar geleden de merkwaardige acteur Cillian Murphy

Waar het ooit begon voor de 'Oppenheimer'-ster.

Topacteur Cillian Murphy kennen we tegenwoordig voor zijn rollen in films als The Dark Knight-trilogie, Inception, A Quiet Place Part II en zijn rol als Tommy Shelby in de serie Peaky Blinders. Maar wat was nou de doorbraak van de topacteur?

Binnenkort speelt Murphy voor het eerst de hoofdrol in een Christopher Nolan-film. Hij heeft al zo'n vijf keer met de regisseur samengewerkt, maar Oppenheimer is de film waarin hij eindelijk het voortouw neemt.

Start
Murphy begon in 1997 met acteren in films en series. Hij speelde toen in veel short films en kleinschalige producties, maar hij ervoer het meeste succes met het theaterstuk Disco Pigs. Dankzij Disco Pigs legde Murphy zijn focus echt op zijn acteercarrière, oorspronkelijk wilde hij namelijk verdergaan met muziek maken met zijn band.

Na Disco Pigs verscheen hij dus in meer films. Denk hierbij aan On the Edge en How Harry Became a Tree. In 2002 brak Murphy echt door met de geliefde horrorfilm 28 Days Later van topregisseur Danny Boyle (Trainspotting).

28 Days Later
Murphy speelt in de film een man genaamd Jim die ontwaakt uit een coma en een verlaten wereld ontdekt die is verwoest door een zombie-apocalyps. Jim en een aantal andere overlevenden proberen een toevluchtsoord te vinden in de nasleep van deze apocalyps.


De film was een daverend succes. De film wist wereldwijd bioscoopzalen te veroveren en zette zo'n 84 miljoen dollar om. Met een productiebudget van 8 miljoen dollar maakte de film dus onwijs veel winst, waardoor er een aantal jaren later een vervolg genaamd 28 Weeks Later uitkwam.

28 Months Later
28 Weeks Later kwam niet in de buurt van het succes van de eerste film, dus het derde deel genaamd 28 Months Later kwam er niet van. Nu lijkt het er toch op dat regisseur Danny Boyle en schrijver Alex Garland interesse hebben om toch nog deze derde film van de grond te krijgen.



Murphy ziet het ook wel zitten, maar dan wel met een andere titel: "Ik sprak onlangs met Danny Boyle en ik zei: "Danny, we hebben de film eind 2000 opgenomen." Dus ik denk dat we zeker de 28 Years Later naderen. Maar zoals ik altijd heb gezegd, ik ben er klaar voor. Ik zou het graag doen. Als Alex [Garland] denkt dat er een script in zit en Danny het wil doen, zou ik het graag doen."

NieuwsFilm

meest populair