Dit is de succesvolste oorlogsfilm ooit gemaakt

Dit is de succesvolste oorlogsfilm ooit gemaakt

Welke kies jij?

Er zijn verschillende genrefilms waar men niet genoeg van lijkt te krijgen. Of het nou romcoms of scifi-films zijn, er is voor ieder wat wils. Een populair genre dat ook een goed verdienmodel voor de filmstudio's lijkt te zijn, zijn oorlogsfilms. Maar welke oorlogsfilm is nou het meest succesvol?

Om een film als 'succesvol' te kunnen beoordelen, kijken we naar 2 criteria: Recensies en de uiteindelijke Box-Office resultaten. Al is een film nog zo goed, voor de filmstudio's is en blijft het een verdienmodel.

American Sniper
American Sniper van regisseur Clint Eastwood is de bestverdienende oorlogsfilm tot op heden. Met een productiebudget van $59 miljoen dollar wist de film met Bradley Cooper een indrukwekkende $547 miljoen dollar op te halen.

Qua recensies valt American Sniper daarentegen nogal in het midden. Op rottentomatoes.com scoort de film een redelijke 73%, op basis van 304 recensies. Volgens velen is de wereld waar American Sniper zich in afspeelt net iets tè zwart-wit.

Apocalypse Now
Deze film, van The Godfather-regisseur Francis Ford Coppola, is een van de beste oorlogsfilms ooit gemaakt, aldus rottentomatoes.com. De film scoort namelijk een indrukwekkende 98% op basis van 98 recensies.



Apocalypse Now had naast de positieve recensies ook keurige Box Office-resultaten. De film had een budget van $31 miljoen dollar en wist $73 miljoen op te halen. Als we dit corrigeren met de huidige inflatiekoers, betekent het dat de film $307 miljoen dollar wist op te halen.

Dunkirk
Ook in dit lijstje mag Oppenheimer-regisseur Christopher Nolan niet ontbreken. De filmmaker wist in 2017 hoge ogen te gooien met de oorlogsfilm Dunkirk. Ook waren de Box Office-resultaten fraai, de film wist namelijk $527 miljoen dollar op te brengen.



Niet alleen de Box Office-resultaten waren overigens om over naar huis te schrijven, maar ook filmcritici waren over het algemeen lovend over de film. Op rottentomatoes.com krijgt Dunkirk een fraaie 92% op basis van 472 reviews.

Saving Private Ryan
Als we kijken naar de verhouding tussen Box Office-resultaten en recensies, komt Saving Private Ryan als beste uit de verf. De film, van topregisseur Steven Spielberg, scoort een mooie 94% op rottentomatoes.com.



Ook Saving Private Ryan liet de bioscoopkassa's flink rinkelen, de film wist aan de wereldwijde Box Office zo'n $482 miljoen dollar op te halen. Of dit de meest succesvolle oorlogsfilm aller tijden is, ligt aan wie je het vraagt. Het is, en blijft, een kwestie van smaak.

NieuwsFilm

meest populair