Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'The Steel Helmet'

'The Steel Helmet' was de eerste film over de Koreaanse oorlog.


In recente jaren zijn filmfans verwend met een hoop ijzersterke oorlogsfilms. Denk bijvoorbeeld aan films als Dunkirk, Fury en Hacksaw Ridge. Helaas vliegen veel films met minstens dezelfde kwaliteit als de benoemde films onder de radar of zijn ze simpelweg oud aan het worden. Dit laatste is het geval bij The Steel Helmet.

The Steel Helmet kwam uit in 1951. In ditzelfde decennia kwamen ook iconische oorlogsfilms als Paths of Glory en The Caine Mutiny uit, daarom is het wel logisch dat de film wat minder bekend is, maar eigenlijk verdient The Steel Helmet het ook om in dezelfde gesprekken over oorlogsfilms uit de jaren 50 genoemd te worden.

Verhaal
Tijdens de Koreaanse oorlog wordt de sterke, door de strijd versleten en chagrijnige sergeant Zack (Gene Evans), gered door een jonge Zuid-Koreaanse weesjongen nadat hij gewond is geraakt bij een schermutseling.

Samen ontmoeten ze een team Amerikaanse soldaten waarmee ze een alliantie vormen. De groep stuit op een boeddhistische tempel waar ze besluiten een operatiepost op te zetten, in de overtuiging dat deze verlaten is.

Ongekend
De film heeft om talloze redenen een bijzondere status in de filmgeschiedenis. Het was namelijk de allereerste Amerikaanse film over de Koreaanse oorlog, die nog volop aan de gang was toen de film uitkwam.


Daarnaast was de productie iets wat je je tegenwoordig niet meer voor kan stellen. De film had namelijk een broodmager budget van 104.000 dollar en werd in slechts tien dagen opgenomen. Ook schijnt regisseur Samuel Fuller het script in een week tijd geschreven te hebben.

Ontvangst
De film werd over het algemeen geprezen om zijn realisme en rauwe weergave van de Koreaanse Oorlog. Het werd gezien als een gedurfde en onsentimentele weergave van oorlogvoering.


De film was ook financieel een succes. Het zette namelijk zo'n 2 miljoen dollar om, wat natuurlijk enorm winstgevend is met zo'n laag budget. The Steel Helmet is momenteel niet beschikbaar op een streamingdienst, maar je kunt via Amazon wel de DVD kopen. Benieuwd naar andere ondergewaardeerde oorlogsfilms? Lees dan ons artikel over The Human Condition.

NieuwsFilm

meest populair